Другий тиждень вагітності

На другому тижні вагітності, як би парадоксально це не звучало, ви все ще не є вагітними, у всякому разі, на його початку. Але цього тижня ваш організм готовий випустити дозрілу яйцеклітину, яка зіллється зі сперматозоїдом. Найчастіше, саме на другому тижні вагітності (ближче до кінця) і відбувається зачаття.

На другому тижні організм жінки продовжує активно готуватися до майбутньої вагітності. В організмі підвищується рівень естрогену і прогестерону, який відповідає за збереження майбутньої вагітності. Саме завдяки прогестерону слизова оболонка матки (ендометрій) готується до майбутньої вагітності, формуючи сприятливі для заплідненого яйця умови. Ендометрій розпушується і стає більш щільним для того, щоб забезпечити розростання кровоносних судин, які допоможуть сформувати цілу систему для повноцінного харчування плоду.

Зачаття

До кінця другого тижня, приблизно на 14-15 день від початку останніх місячних, у жінки починається овуляція, іншими словами, виходить вже дозріла яйцеклітина, готова до подальшого запліднення. Яйцеклітина вивергається з фолікула, в якому весь цей час визрівала, і змітається з вашого яєчника в фаллопієву (маткову) трубу, де і відбудеться запліднення.

Сперматозоїдам ж належить виконати дуже довгий і нелегкий шлях, щоб дістатися до яйцеклітини. Справа в тому, що коли сперма потрапляє в піхву, то величезна частина сперматозоїдів загине вже в перші два-три години. Це відбувається тому, що середовище піхви має підвищену кислотність, яка згубно діє на сперматозоїди. Але більш рухливі і живучі проникають в шийку матки, а потім і в матку. У шийці матки сперматозоїди зустрічаються з черговою перешкодою – цервікальним слизом, яка багатьом не дозволяє пробратися до матки. Цей слиз служить бар’єром, який не пропускає різні негарні мікроорганізми з піхви в матку. Як не дивно, це стосується і сперматозоїдів.

Наступною зупинкою сперматозоїдів, що вижили є матка. Потім з матки вони направляються в маткові (фаллопієві) труби. При цьому одна частина потрапляє в трубу, де розташована яйцеклітина, а друга частина в порожню, де їх чекає смерть. У трубі сперматозоїди рухаються проти течії рідини, що знову ж таки ускладнює їм завдання, деякі гинуть.

І ось нарешті найсильніші добираються до місця призначення – ампулярной частини маткової труби (найбільш широка частина труби, яка розташована ближче до яєчника), де їх чекає яйцеклітина. Саме в цьому місці і відбувається запліднення. Але перед цим сперматозоїду ще потрібно подолати 2 перешкоди, точніше дві оболонки самої яйцеклітини, у яких навіть є назви. Перша оболонка називається променистий вінець (corona radiata), друга блискуча оболонка (zona pellucida). Ці оболонки дуже щільні, тому для того, щоб крізь них пробратися сперматозоїди використовують особливі ферменти, які дозволяють розпушити поверхню оболонки.

Хоча в розпушенні оболонок беруть участь всі сперматозоїди, що дісталися до яйцеклітини, проникнути до її цитоплазматичної мембрани, де відбувається об’єднання генетичного матеріалу жінки і чоловіки, може лише один сперматозоїд.

Але в практиці зустрічаються і випадки запліднення яйцеклітини декількома сперматозоїдами. Таке явище називається поліспермією. Така аномалія формує нежиттєздатну зиготу. Якщо навіть така зигота прикріпиться до матки, це буде стовідсотковою гарантією того, що вагітність буде зірвана.

Якщо сперматозоїд несе Y-хромосому, то дитина буде чоловічої статі, якщо Х-хромосому, то жіночого.

Розвиток плоду на 2 тижні

Після вдалого запліднення, об’єднаний генетичний матеріал батька і матері перетворюється в зиготу. Зигота – це початкова (одноклітинна) стадія розвитку ембріона. Вона складається з 46 хромосом (по 23 хромосоми від кожного з батьків), які визначать колір шкіри, волосся, очей, характер нової людини.

Протягом наступних трьох-чотирьох днів ембріон рухається по фаллопієвій трубі до матки, де він імплантується (прикріпиться) і буде продовжувати своє зростання і дивовижну трансформацію – зигота починає дроблення (безперервний поділ клітин заплідненого яйця). При цьому постійно збільшується кількість клітин, які започаткують початок усім органам і системам майбутньої дитини.

Тіло жінки на 2 тижні

На другому тижні вагітності істотних змін з вашим тілом не відбудеться, оскільки зачаття тільки відбулося. Деякі жінки стверджують, що відразу ж відчувають, що зачаття відбулося успішно, і що вони завагітніли, але це дуже суб’єктивна думка. З наукової точки зору, підтвердити цю інформацію не має можливості.

Відчуття вагітної на другому тижні

Жінка може відчувати себе дуже збудженою, оскільки перебуває в невіданні. Вона ще не знає чи вагітна, тому що тест на вагітність робити ще рано, оскільки рівень хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ) ще недостатній для визначення вагітності. Дуже часто жінки відчувають тягучий біль внизу живота (ніби перед місячними). Такі відчуття є абсолютною нормою.

Якщо ж живіт болить сильніше, ніж звичайно, рекомендується звернутися до лікаря, щоб виключити ризик розвиток будь-яких патологій. Деякі жінки стикаються з такими симптомами, як нудота, запаморочення (аж до непритомності), хворобливість грудей і сонливість, але найчастіше такі симптоми проявляються трохи пізніше.

Що робити на другому тижні вагітності

На 2 тижні, як і на всіх наступних, жінці слід сконцентруватися на відмові від шкідливих звичок, якщо вони є. Намагатися налагодити повноцінне правильне харчування, звісно, виключити паління і алкоголь. Треба навчитися сприймати себе вагітною жінкою, яка повинна дати своїй дитині все найкраще, щоб вона правильно сформувалася і була здоровою. Другий тиждень вагітності надзвичайно важливий для розвитку маленького чоловічка.

Проконсультуйтеся з вашим лікарем, якщо ви приймаєте будь-які ліки, оскільки коло дозволених вагітним препаратів значно вужче, ніж для не вагітних. Не забувайте приймати 400 мг фолієвої кислоти, щоб уникнути вроджених дефектів нервової трубки плоду.

Важливо виключити гарячі ванни, а також відвідування лазні, сауни, тому що може статися викидень. Це стосується і всяких грілок, які часто прикладають, щоб полегшити хворобливий стан. Все це протипоказано, якщо ви хочете зберегти вагітність!

Тест на вагітність

Робити тест на вагітність на другому тижні безглуздо, оскільки він нічого не покаже. Всі сучасні тести показують вагітність з першого дня затримки, максимум за день-два до. У цей період вам краще сконцентруватися на позитивних емоціях, корисному харчуванні і тривалих прогулянках на свіжому повітрі.

AnsWiki
Додати коментар