Як пишеться слово «можете» («е» чи «и»)?

При вимові ми чуємо «можите», а як правильно написати це слово?

У цьому дієслові наголос падає на корінь, тому виникають сумніви: який же голосний «е» чи «и» потрібно написати в закінченні слова? Правильна відповідь — «е».Як пишеться слово «можете» («е» чи «и»)?

Правопис закінчення в особових формах дієслів залежить від того, до якої дієвідміни в українській мові воно належить. Дієвідміна — це граматична категорія дієслова. У нашій мові їх усього дві: I і II.

Початкова форма (інфінітив) слова «можете» — «могти». Аналізована форма, в якій треба визначити голосний у закінченні, це особова форма II особи множини. 

Способи визначення дієвідміни

Найпростіший — це поставити в ІІІ ос. мн. (вони що роблять?) — можуть. Відповідно, слово належить до I дієвідміни, тому в особових формах у закінченні має голосний «е»: можемо, можете, можеш, може. Підтверджуємо: писати (пишуть): пишемо, малювати (малюють) — малюєте.

Інший спосіб — визначити дієвідміну за інфінітивом. Для цього відкидаємо закінчення -ти й дивимося на суфікс основи. Якщо він відсутній, як у дієсловах могти, нести, колоти (основи мог-, нес-, коло- відповідно) та не з’являється у формах теперішнього або майбутнього часу (несу, можу, колочу), то слово відносять до І дієвідміни.

Однак, схоже за будовою слово «бігти» за правилами української мови належить до II дієвідміни. Тому запам’ятайте: біжу, біжиш, біжить, біжимо, біжите, біжать. Але не плутайте із «бігати»: це дієслово І дієвідміни. Порівняймо: бігаю, бігаєш, бігає, бігаємо, бігаєте, бігають. Декілька винятків: так, до І відносять: хотіти, ревіти, гудіти, сопіти, іржати. А до ІІ дієвідміни — боятися, стояти, спати.

Тому пишемо слово «можете» із голосним «е»:

Наприклад

  • Ви можете допомогти мені з пристроєм?

  • Діти, сьогодні ви можете піти додому раніше.

  • Завдяки бонусам ви можете придбати товар зі знижкою.

5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Додати коментар