Чому останнім часом люди – дебіли?

Чому впродовж останніх 20 років не було видатних відкриттів? А якщо й так, то про це мовчать? Чому телебачення показує як трусять дупами і дурні речі,тоді, коли науки має бути більше?
IQ

Звичайно, декому таке питання може здатися надуманим, або перебільшенням, але навіть, якщо відкинути суб’єктивні відчуття, то доля правди у цьому є. Як свідчать дослідження вчених, останнім часом (як мінімум за останнє століття) відбулося досить значне зниження інтелектуального рівня людства в глобальному масштабі.

Виражається це, наприклад, в падінні показників IQ. Так, в проміжку з 1950 до 2014 року, середній коефіцієнт інтелекту людства упав майже на 3 пункти. Якщо так триватиме і далі, то до 2110 року IQ людства опуститься нижче 84 пунктів. А це означатиме, що воно, в масі своїй, стане розумово посереднім.

Інші вчені нещодавно дослідили архівні дані по швидкості реакції людини. Як виявилося, вона теж поступово знижується. Ще сто років тому люди реагували на подразник в середньому за 194 мілісекунди. В наш час така затримка складає 275 мілісекунди, що свідчить про зниження швидкості передачі нервових імпульсів.

Чому відбувається отупіння людства?

На сьогодні існує кілька гіпотез того, чому відбувається зниження розумового потенціалу населення планети. Деякі з них можуть бути помилковими, а деякі виглядають досить правдоподібними. Також можливо, що до розумової деградації причетні кілька із зазначених нижче причин.

Розумні люди розмножуються не так активно, як нерозумні. Наприклад, жінки, які отримали гарну освіту народжують менше дітей. Тому «гени мудрості» поступово вироджуються. Така собі природня селекція.

Для природного відбору розум людини перестав бути пріоритетним. Легка доступність їжі та матеріальних благ, розвиток медицини, відсутність необхідності застосування мозку для виживання, призводять до того, що в еволюційному плані інтелект стає не таким важливим.

Розвиток технічного прогресу. Людина завжди намагається полегшити своє існування. Розвиток науки і техніки цьому сприяє. Але, якщо раніше людство перекладало на плечі машин фізичну працю, то тепер з’явилася можливість полегшити і розумову. Комп’ютери все більше звільняють нас від необхідності думати. А постійна розумова робота тренує мізки.

Відсутня необхідність отримання освіти. З кожним роком необхідність освіти знижується. В деяких розвинутих країнах, людина може все життя «сидіти» на державному утриманні, отримуючи соціальну допомогу, переглядаючи ТБ-шоу та поглинаючи їжу.

Звичайно, ми можемо сперечатися про причини зниження рівня інтелекту, але як видно з наведених вище припущень, головна об’єднуюча причина цього — підвищення рівня життя людства. На теперішньому етапі його розвитку, розум стає менш важливим ніж тоді, коли люди боролися за виживання. Хочемо ми цього чи ні, але так працює еволюція.

Можливо, в майбутньому середній рівень інтелекту знову виросте, а можливо знизиться — все буде залежати від того, наскільки він буде потрібен нам, а не від того подобається нам це чи ні.

4/5 - (11 гол.)
AnsWiki
Коментарі: 4
  1. Анонім

    “Розумні люди розмножуються не так активно, як нерозумні.”
    Дуже смішно, фільм прикольний був)) Якраз щоб “Не розумні” його й цитували.
    П.С. А як розумні, тоді появились?))

    Якщо йде розвитого чогось, то цей час не може бути час ідіотів. Якщо простіше “Зажрались”. Винайдення чогось, це вже не розвиток.
    А ось коли нічого не було, то винайдення чогось, це новина на весь світ.

    Якщо казати про базові відкриття, ті ж основи фізики, математики, хімії і тд. То чому нічого нового? Основа була давно вивчена, якою всі користуються, зараз. Де що поправляють, і інколи щось нове.

    І щось мені мало віриться що в часи війн, кріпатства, і тд, всі ходили та вміли хоть читати. Було тупо не до цього.

    1. Анонім 2

      Ви розумієте різницю між освіченністю та інтелектом? Так, дійсно, раніше люди не мали змоги навчатись, через що не вміли читати та писати, але це не заважало їм думати, при чому думати не про те, як отримати дозу дофаміну, а про те, як вижити та знайти їжу. (Це я про основну частину). В свою чергу панівна частина мала доступ до освіти, мистецтва тощо. Її результати – це шедеври класичної музики, живопису. Що може протистояти цьому зараз?

  2. Василь

    Я гадаю, що в наш час найбільш обдаровані люди йдуть у бізнес, а якщо там комусь з них не повезе — спрямовується в науку або ж у іншу сферу діяльності. Не хочеться вірити в те, що інтелект людини згасає. Хоча на її мозок може негативно впливати оце хімізоване середовище в якому ми знаходимося, і яке постійно погіршується.

  3. %username%

    Капець, фільм “Ідіократія” в світлі цієї статті можна назвати документальним. І це сумно, хоча заголовок і кумедний.

Додати коментар