Підвищені АТПО. Що робити?

Здала аналізи на гормони щитоподібної залози. АТПО підвищені. Це небезпечно?

Щитоподібна залоза — це орган ендокринної системи, що розташовується на передній поверхні шиї. Напевно, кожна людина знає, яку важливу функцію вона виконує — виробляє основні гормони, що необхідні для обміну речовин, росту окремих клітин, для повноцінного функціонування всього організму.Підвищені АТПО. Що робити?

Щитоподібна залоза виробляє три основні гормони:

  1. трийодтиронін
  2. тироксин (тетрайодтіронін)
  3. кальцитонін

Зазвичай, проблеми (захворювання) виникають через брак або надлишок трийодтироніну чи тироксину (тетрайодтіронін). Умовно їх позначають Т3 і Т4. Свою назву вони отримали завдяки наявності в їхньому складі молекул йоду. У трийодтироніну три молекули йоду, а в тироксину — чотири. Але, звісно, є й інші складові щитоподібної залози, з якими можуть виникнути проблеми.

Антитіла до тиреоїдної пероксидази (АТ-ТПО) — камінь спотикання багатьох пацієнтів, зрозуміти їх суть і значення, а також допомогти вирішити проблему можуть лише компетентні ендокринологи. Але ми спробуємо з вами розібратися, що ж таке АТ-ТПО і що робити, якщо вони підвищені?

Читайте також: «Аналіз крові на АТПО. Як приготуватися?»

Для початку потрібно з’ясувати, що ж таке тиреоїдна пероксидаза, а вже потім, що таке «антитіла до тиреоїдної пероксидази».

Тиреоїдна пероксидаза (ТПО) — це фермент, що забезпечує утворення активної форми йоду, яка здатна включатися до процесу йодифікації тиреоглобуліну. Також вона є ключовим ферментом для утворення Т4 і Т3 (основних гормонів, що виробляються щитоподібною залозою).

Антитіла до тиреоїдної пероксидази (АТ-ТПО) — це антитіла, що виробляє імунна система проти власної щитоподібної залози. Простіше кажучи, імунна система сприймає власну щитоподібну залозу, як чужорідний орган, з яким потрібно боротися. Це серйозний збій в роботі організму, якого, в нормі, бути не повинно.

Що роблять з щитоподібною залозою АТ-ТПО?

ТПО є одним з основних антигенів щитоподібної залози. Тобто таким маячком, на який реагують клітини власного імунітету. Але поки вона знаходиться в захищеному від прямого контакту з кров’ю місці (в щитоподібній залозі), організм на неї не реагує.

Але в результаті різних впливів, що призводять до порушення цілісності структури залози, тиреопероксидаза потрапляє в кров. Це викликає реакцію організму і починається вироблення аутоантитіл (АТ-ТПО).

Фактори, що сприяють пошкодженню щитоподібної залози:

  • вірусні захворювання;
  • запальні процеси;
  • травма щитоподібної залози;
  • радіоактивне опромінення;
  • дефіцит або надлишок йоду.

Антитіла до ТПО виробляються В-лімфоцитами, коли ті неправильно сприймають ТПО як чужорідний білок. В результаті, ці антитіла починають впливати на клітини щитоподібної залози, руйнуючи їх (організм знищує не сторонні, а власні клітини). Давайте одразу окреслимо показники, що не виходять за межі норми. В нормі показник антитіл до ферменту тиреоїдної пероксидази — до 30 Од/літр (5,6 мМО/мл).

Якщо ж показник значно перевищує норму, то це говорить про те, що АТ-ТПО можуть призвести до масивного руйнування клітин щитоподібної залози, що вироблє гормони (Т3 і Т4). В результаті, в крові різко підвищиться рівень цих гормонів. Як наслідок, може розвинутися тиреотоксикоз (гіпертиреоз). Основними симптомами гіпертиреозу є: різка втрата ваги, дратівливість, втома, поганий сон, випадіння волосся, прискорений пульс, зоб, задишка, збій менструального циклу.

Читайте також: «Підвищені АТПО при вагітності. Це небезпечно?»

Як тільки гормони щитоподібної залози «вимиються» з організму, їх рівень поступово (протягом 1,5–2 місяців) знизиться. А от клітин, які можуть заповнити їх дефіцит, вже немає — зруйнувалися. Зруйновані клітини щитоподібної залози заміщуються сполучною тканиною або ж їх місце займають В-лімфоцити. Після чого може розвинутися гіпотиреоз — знижена функція щитоподібної залози.

Якщо ж АТ-ТПО підвищені помірно, вони можуть поступово, рік за роком, руйнувати клітини залози, що також небезпечно, адже, по суті, руйнується структура щитоподібної залози.

Це призводить до того, що через 20–30 років, зазвичай ближче до клімактеричного віку, кількість клітин, які виробляють гормони, знижується на стільки, що їх стає недостатньо для повноцінного забезпечення організму. Розвивається той самий гіпотиреоз.

Давайте детальніше з’ясуємо, що ж таке гіпотиреоз, аби знати, чого остерігатися і чого не можна допустити. Гіпотиреоз — це клінічний синдром, обумовлений недостатньою кількістю гормонів щитоподібної залози в крові. Цей стан характеризується зниженням всіх метаболічних (обмінних) процесів в організмі.Підвищені АТПО. Що робити?

Кажучи простими словами, щитоподібна залоза перестає виробляти достатню кількість гормонів, необхідну для нормальної життєдіяльності організму. При такій хворобі ендокринологи призначають гормони, які потрібно пити кожного дня протягом тривалого часу.

На жаль, автоімунні захворювання щитоподібної залози — це одні з найбільш поширених автоімунних захворювань. Ними страждає приблизно 5% населення світу (тобто 350 млн чоловік). За статистикою антитіла до тиреоїдної пероксидази підвищені у жінок частіше, ніж у чоловіків.

Антитіла до ТПО будуть підвищені при таких захворюваннях як:

  • аутоімунний тиреоїдит (АІТ), тиреоїдит Хашимото — більше 90%;
  • хвороба Грейвса (дифузний токсичний зоб) — 80%;
  • післяпологовий тиреоїдит — більше 65%;
  • у людей з неаутоіммунними захворюваннями щитоподібної залози — 15–20%;

Хоча варто зауважити, що у 10% людей вони можуть бути підвищені і без будь-яких порушень функції щитоподібної залози або при наявності іншої автоімунної патології. Наприклад, ревматоїдного артриту. У деяких випадках вироблення АТ-ТПО обумовлене спадковими механізмами і при цьому може поєднуватися з автоімунними захворюваннями іншого роду.

Висновок

Якщо ви здали аналізи і побачили, що у вас підвищені АТ-ТПО, то це серйозний привід пройти повне обстеження організму і отримати консультацію ендокринолога, який і визначить схему вашого лікування. Ви маєте знати, що збільшений рівень антитіл до ТПО — це досить серйозне відхилення, яке свідчить про неадекватну роботу імунної системи. Бажаємо здоров’я.

5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Коментарі: 23
  1. Леся

    Добрий день. Вмене підвищення антитіл пероксидаза 7 7 од.. чи може причиною бути наявність контрацептива мірени????

  2. Саша

    У вас підвищені лише антитіла чи й інші гормони щитоподібної залози? Якщо так, то необхідна консультація ендокринолога!! Контрацептив не повинен викликати підвищення АТПО.

  3. Ирина

    При норме до 30,0 антитела к тиреоидноц пироксидазе у меня 284,707 что это значит. Узд щитовидки в норме. Но состояние организма из 10 где-то на 3. Записалась к эндокринологу.

  4. Ку16

    Іра, такі високі показники антитіл можуть сигналізувати про дисфункцію щитоподібної залози (гіпотиреоз), при цьому гормони Т3 і Т4 також повинні виходити за рамки норми. В будь-якому випадку вам потрібно якомога швидше потрапити на прийом до ендокринолога, аби той вирішив, що саме не так. Добре, що УЗД в нормі, але ж воно не може показати, чи справляється залоза з виробленням гормонів так як слід!!

  5. Валентина, 79 рокив.

    ТТГ -3,64 а АТПО 178, 5 Как это понимать?

  6. Ірина

    ТТГ в нормі, а от АТПО занадто високі, тому варто звернутись до ендокринолога!!

  7. Людмила

    Чи можна при сильно підвищеному АТПО (аутоімунний тиреїодит) займатися спортом (спортзал)?

  8. душка

    Чому ні?? Навпаки спорт позитивно впливає на стан організму вцілому. Проте краще все ж таки перепитати у лікаря, я думаю.

  9. Юлія

    У мене АТПО 35,6, інші гормони в нормі. Що це значить

  10. Катя

    До 34 норма, у вас трішечки перевищує, не думаю, що це страшно, якщо інші гормони в нормі

  11. Юлія

    В мене т-3, т-4, ттг в нормі, атпо- 1225,0. Хоча почуваю себе в нормі. Потрібно звернутися до ендокринолога?

  12. Адмін

    Юля, обов’язково зверніться до ендокринолога! Антитіла дуже підвищені – це може бути початком розвитку різних хвороб, тому краще придушити це ще в зародку! Не зволікайте.

  13. Ірина

    Доброго дня! В Мене АТПО 129, інші гормони в нормі, чи це дуже небезпечно? Дякую

  14. Марго

    Якщо інші гормони в нормі, то критичного нічого бути не повинно. Проте обов’язково зверніться до ендокринолога, адже це може бути початком розвитку хвороб щитовидки!!

  15. Марія

    Доброго дня!В мене АТПО 234.4 . Це небезпечно? дякую

  16. Наталія Володимирівна

    Я б на вашому місці відвідала ендокринолога. Все таки це дуже суттєво перевищує допустиму норму!

  17. Наталя

    доброго дня. у мене 3000
    що робити?

  18. Олександра

    ЩО робити???? до лікаря і терміново, це не жарти, це ж ваше здоров’я!

  19. Наталья Дмитерчук

    Доброго дня, в мене пероксидаза АТ-ТПО 63.2,, все інше в нормі. Підкажіть що робити?
    Чи може бути ревматизм так сигналізує( за день до аналізу промочила ноги та крутило гульки на ногах)?

  20. Адмін

    Якщо всі інші аналізи в нормі, то хвилюватися немає причин! Можливо не повністю дотримались рекомендованих норм підготовки до здачі аналізів. Проте доречно буде здати аналізи повторно через деякий час, аби виключити ймовірність проблем з щ. з. Ревматизм з АТПО ніяк не пов’язаний.

  21. марина

    Доброго дня. У мене АТПО 550, всі інші гормони в нормі, ендокрінолог виписав йосен, але ж це біодобавка, як вона допоможе? Може до іншого ендокрінолога звернутись?

  22. Таня

    Доброго вечора!Скажіть т-3,т-4 ,в нормі а АТПО 88,болить місяць горло та запалене ,що може бути??

  23. Олександра

    Доброго вечора. В підлітка збільшений АТПО-44,4. Чи небезпечно це?

Додати коментар