«Виняток» чи «вийняток»?

Виняток чи вийняток? Вже голова обертом іде, більшість людей каже саме вийняток. Але як говорити правильно??

Пересічні мовці часто мотивують слово від «вийняти», що цілком логічно. Але за правилами сучасної української мови маємо писати саме «виняток» без літери «й». Щоб зрозуміти причину, треба звернутися до історії української мови, чинного правопису та фіксації слів у спеціальних працях — словниках.

«Виняток» чи «вийняток»?

Мова — динамічна, змінюється з плином часу. Це спричиняють внутрішні та зовнішні фактори, а всі зміни фіксує правопис. Чинний сьогодні «Правопис» був прийнятий ще в кінці ХХ століття, тому, на думку деяких мовознавців, фіксує зросійщені чи застарілі форми.

Цікаво, що у словнику Григорія Голоскевича від 1929 р. зафіксовано обидва варіанти: «виняток» та «вийняток». Але проблема в тому, що на початку минулого століття мовознавці та ентузіасти лише робили спробу унормувати правопис. Було видано багато неакадемічних словників, які фіксували здебільшого живе мовлення — так, як звикли говорити тодішні українці.

Чому ж сьогодні ми маємо відмінний правопис і пишемо «виняток», а не «вийняток» без компромісів? 

  • По-перше, на українську мову дуже вплинула російська, особливо в період Радянського союзу. Відомі факти зумисного знищення здобутків мовознавців, уже виданих словників і правописів.
  • По-друге, існує таке явище як нормування. Фахівці, які створюють академічні словники (працюють на базі науково-дослідних інститутів) мають обирати один варіант із можливих, щоб уникнути неоднозначності та плутанини. Але ще й досі в українській мові багато винятків і варіативних форм, тому процес триває.
  • По-третє, з плином часу слово «виняток» дуже віддалилося від дієслова «вийняти» або «виймати». Тому в чинному сьогодні «Правописі» від 1993 р. було зафіксовано саме варіант «виняток» без «й», який вважають нормою. А всі інші форми за традицією рахують за помилку, хоча колись вони існували паралельно.

Можливо, зважаючи на сучасні тенденції (повернення до дореволюційного правопису й відмова від зросійщених мовних одиниць), правопис буде змінено. Але процес підготовки й запровадження нового правопису дуже складний і тривалий, тому послуговуємося чинним.

5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Коментарі: 3
  1. Анонім

    >> у словнику Григорія Голоскевича від 1929 р. зафіксовано обидва варіанти: «виняток» та «вийняток».
    Це на нього вплинула радянська влада за 10 років?

    >> з плином часу слово «виняток» дуже віддалилося від дієслова «вийняти» або «виймати».
    Звідки такі дані? Дайте посилання. Інакше, це просто напис на паркані, а не факти.

    >> в чинному сьогодні «Правописі» від 1993 р. було зафіксовано саме варіант «виняток» без «й»
    А на цей правопис не вплинула радянська влада?

  2. Ростислав

    Як коротко, та дотепно…
    Винуватi – москалi…
    Хай йому грець…

  3. Катерина

    Підтримую Аноніма, під час прочитання статті виникли ті ж самі питання… Безпідставні та нелогічні твердження, буду шукати інші джерела інформації.

Додати коментар