Третій тиждень вагітності

На третьому тижні вагітності (якщо зачаття вже відбулося) ембріон продовжує рухатися до матки, де він прикріпиться і буде розвиватися. Цей тиждень прийнято вважати першим тижнем життя ембріона, він вже існує, а попереду на нього чекає дев'ять місяців дивовижної трансформації.

У вашому організмі сталася дуже важлива зустріч – один сперматозоїд пробив міцну зовнішню оболонку вашої яйцеклітини і запліднив її. Ця доленосна подія відбулася в кінці минулого тижня, якщо ваш менструальний цикл триває 28 днів, якщо ж він довший, то зачаття може статися на початку цього (третього) тижні.

Розвиток плоду на 3 тижні

Зараз ваша майбутня дитина – це просто крихітна куля, яка на цьому етапі називається морулою (від лат. morula – ягода шовковиці). Саме через зовнішню схожість з ягодою, ембріон на цьому терміні і отримав таку назву. Стадія морули триває недовго. Приблизно на 4-5 добу, з моменту запліднення, у ембріона, що складається з 12-16 бластомерів, між клітинами утворюється порожнина бластули і вже починає формуватися бластоциста – наступний етап розвитку ембріона.

Бластоциста – це порожнистий пухирець, заповнений рідиною. Вона складається з внутрішньої клітинної маси, яка згодом утворює ембріон, і зовнішнього шару. Зовнішній шар бластоцисти складається з клітин, названих колективно трофобластом. Цей шар оточує внутрішню клітинну масу і заповнену рідиною порожнину, відому як ембріопласт. Трофобласт сприяє вдалій імплантації ембріона в матку, бере участь в процесі формування плаценти.

Бластоциста на третьому тижні (на його закінченні) вагітності має діаметр близько 0,1-0,2 мм і містить вже 200-300 клітин. А от вага ембріона поки ще практично невідчутна – всього 2-3 мкг. Тепер він почне стрімко зростати і розвиватися.

Через 5-6 днів після запліднення, бластоцист починає вростати в ендометрій стінки матки, де він буде рости і розвиватися весь наступний час.

Цей період впровадження ембріона називається імплантаційним і нерідко може супроводжуватися незначними кров’яними виділеннями. Зазвичай вони мають коричневий колір, а кількість їх незначна (буквально кілька крапель на білизну). Ці виділення не становлять жодної загрози. Якщо ж виділень багато і вони червоного або рожевого кольору, негайно зверніться до лікаря.

Процес імплантації триває приблизно 40 годин. На цьому етапі бластоциста починає виробляти гормони, які необхідні для успішної імплантації і розвитку плідного яйця, а саме: ХГЛ, естроген і прогестерон.

До цього часу кількість життєво важливих речовин в яйцеклітині, яка весь цей час живила ембріон, вже на нулі. З цього моменту ембріон почне отримувати все необхідне від материнського організму. Тому ви повинні серйозно задуматися над раціоном харчування і включити в нього якомога більше корисних продуктів, оскільки ви відповідаєте вже за два життя.

Уже зараз ваша маленька бластоциста отримує кисень і поживні речовини, відкидає відходи через примітивну систему циркуляції, що складається з мікроскопічних тунелів, які з’єднують вашу майбутню дитину з кровоносними судинами у вашій маткової стінці.

Цікаво, що вже на третьому тижні вагітності у ембріона починає формуватися нервова, серцево-судинна, дихальна, травна і ендокринна системи. Також формуються зачатки хребців, ребер і кінцівок. Спинний і головний мозок теж в процесі зародження.

Саме тому ви повинні бути максимально обережними! Не приймати ліки, які заборонені під час вагітності, не споживати шкідливу їжу, не пити, не курити, не вживати наркотичні засоби. Повірте, все це дуже важливо, адже від вашої поведінки залежить, як сформується майбутня людина, яким буде її здоров’я.

Паралельно з розвитком ембріона у організмі вагітної відбуваються процеси, які сприяють збереженню і розвитку цієї вагітності. Оскільки половина хромосом ембріона – це чужорідні чоловічі білки, які імунна система жінки сприймає як «чужинців», жіночому організму потрібно перебудуватися певним чином для роботи в новому режимі, в режимі під назвою: «вагітність».

З метою збереження вагітності організм матері починає виробництво особливого іммуносупресорного білка, за рахунок якого відбувається фізіологічне зниження імунітету жінки. Без такої перебудови було б неможливо зберегти вагітність.

Відчуття вагітної на 3 тижні

Ймовірно, ви ще не знаєте, що вагітні, оскільки на 3 тижні тест на вагітність ще нічого не покаже. Але ви вже можете відчути деякі зміни. Звичайно ж, зовні ніяких змін ви не помітите, але ось самопочуття може змінитися.

До найраніших ознак вагітності відносяться:

  1. Незначні кров’янисті виділення. Про них ми вже згадували вище. Не лякайтесь, незначні кров’янисті виділення з піхви можуть стати першим симптомом вагітності, але ключове слово – незначні (може бути кілька темно-коричневих крапель на білизну)! Такі виділення можуть з’явитися під час імплантації ембріона в стінку матки і нічого загрозливого не означати. Якщо виділення рясні, їх колір яскраво-червоний або червоний, терміново зверніться до лікаря.
  2. Набухання молочних залоз. Груди стають дуже чутливими, навіть трохи болючими. Такі зміни відзначають 90% вагітних жінок. Але такий стан грудей характерний і для ПМС, тому сподіватися лише на цей симптом для визначення вагітності, не варто.
  3. Підвищена базальна температура. Базальна температура може піднятися до 37-37,2 градусів. До речі, піднятися може і загальна температура тіла. Жінки, які не підозрюють про вагітність, можуть сприйняти це навіть як початок застуди.
  4. Втома. Втома нерідко є одним з перших симптомів вагітності, і вона може зберігатися протягом всього першого триместру. Жінки можуть бути більш втомленими вранці після пробудження, чи ввечері, а часто буває і таке, що втома відчувається протягом усього дня. Анемія або низький вміст інших основних поживних речовин може привести до підвищеної стомлюваності. Тому з перших днів після зачаття ретельно стежте за своїм харчуванням.
  5. Часті сечовипускання. Такий симптом спостерігається у багатьох вагітних жінок. Звичайно ж, часті ходіння в туалет вимотують, але з цим нічого не поробиш – доведеться потерпіти.
  6. Загострене відчуття запахів. Дослідження показують, що 67% респондентів-вагітних повідомляють про підвищення чутливості до запахів на ранніх термінах вагітності. Мабуть, ви не раз чули, що вагітні страждають від чутливості до різних запахів, часто не сприймають запах риби і сирого м’яса. Певні запахи також можуть спровокувати нудоту і навіть блювоту.
  7. Зміна смакових уподобань. Ви можете раптово виявити, що певні продукти, які ви любили, тепер повністю відштовхують вас.
  8. Нудота і блювання (токсикоз). Ранкова хвороба зазвичай не починається впродовж перших тижнів, але деякі жінки відзначають ранній початок токсикозу.

Також варто зауважити, що якихось стандартних ознак, симптомів і відчуттів на третьому тижні вагітності немає, оскільки організм кожної жінки реагує на вагітність по-своєму. Нерідко третій тиждень вагітності проходить для майбутньої мами взагалі безсимптомно.

Харчування вагітної на 3 тижні

Як вже розповідалося раніше, харчування вагітної жінки на третьому тижні (як і на всіх наступних) має бути збалансованим. Ви вже знаєте, що на цьому тижні відбуваються найважливіші процеси, які вплинуть на подальше формування внутрішніх органів і систем плоду. Тому ви повинні забезпечити свій організм всіма необхідними вітамінами і мікроелементами для того, щоб ваша дитина правильно сформувалася.

На третьому тижні вам дуже необхідний кальцій. Його ви можете отримати з молочних продуктів (сир, кефір, молоко). Варто включити в раціон фруктові соки, зелені овочі, броколі. Не менш важливі цинк і марганець. Ці мікроелементи ви можете отримати з м’яса індички, нежирної свинини, яловичини, мигдалю, яєць, вівсянки, моркви, шпинату, бананів, родзинок – все це «цеглинки», з яких буде побудований ваш малюк.

Якщо ж у вас з будь-яких причин немає можливості їсти всі необхідні продукти, то почніть приймати комплексні вітамінні препарати. Також не варто забувати про важливість фолієвої кислоти, яка знижує ризик виникнення дефектів нервової трубки.

Рекомендації

  • Ретельно стежте за своїм здоров’ям. Дуже важливо зараз не застудитися, оскільки серйозна застуда може викликати проблеми в закладці всіх органів і систем.
  • Не перевантажуйте організм фізичними навантаженнями. Це може призвести до викидня.
  • Не нервуйте. Стрес ще ніколи не йшов на користь вагітним, тому постарайтеся знизити кількість стресових ситуацій.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок.
  • Як тільки ви дізнаєтеся, що вагітні, сходіть на консультацію до гінеколога, щоб виключити позаматкову вагітність та інші патології.
5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Додати коментар