Четвертий тиждень вагітності

Четвертий акушерський тиждень є заключним тижнем першого місяця вагітності і всього другим тижнем в житті ембріона. На цьому тижні імплантоване плодове яйце продовжує свою дивовижну трансформацію. Що ж відбувається з вашою майбутньою дитиною на цьому тижні?

На четвертому тижні вагітності, ближче до його кінця, ви вже можете дізнатися, що вагітні. Оскільки цього тижня тест на вагітність вже ефективний, його можна проводити в домашніх умовах. Рівень ХГЛ достатній для того, щоб визначити вагітність з його допомогою. Втім, ви можете здати аналіз крові на ХГЛ або пройти УЗД, вони теж прекрасно впораються з визначенням вагітності.

Розвиток плоду на 4 тижні

На цьому тижні плід схожий на плоский диск, що складається з трьох шарів, які ще називають зародковими листками. Саме ці листки стануть основою для формування всіх органів і систем вашої майбутньої дитини. Всі зародкові листки мають свою назву і призначення: ендодерма (внутрішній шар), мезодерма (середній шар), ектодерма (зовнішній шар).

Ендодерма відповідає за формування легень, травної системи, дихальної системи, підшлункової залози і печінки.

Мезодерма послужить базою для формування скелета, м’язової системи, системи кровообігу. А також для нирок і серця.

Ектодерма стане основою для формування нервової системи, очних кришталиків, шкіри і волосся, а також зубної емалі.

Четвертий тиждень вагітності є дуже важливим в житті майбутньої дитини, оскільки саме на цьому тижні починають розвиватися так звані позазародкові (тимчасові) органи: хоріон, амніон і жовтковий мішок. Саме ці органи забезпечать харчування, дихання, біохімічну підтримку і всебічний захист ембріона.

У майбутньому з хоріона почне будуватися плацента, яка закінчить формуватися лише на 12 тижні. А ось амніон перетвориться в навколоплідний міхур, а жовтковий мішок сформує первинну кровоносну систему плоду.

На цьому етапі прогестерон (гормон, який необхідний для збереження вагітності) продукує жовте тіло. Жовте тіло буде виконувати цю функцію аж до 12 тижня. А ось з 12 тижня цю функцію візьме на себе плацента, яка до цього моменту буде повністю сформована.

Мабуть, всі знають, яку важливу функцію виконує плацента. Вона служить бар’єром, через який не можуть пробитися шкідливі для плоду речовини з крові матері. Але, як було сказано вище, вона сформується тільки на 12 тижні вагітності. Саме тому вам слід бути дуже обережними, оскільки ембріон не захищений від шкідливих, токсичних речовин (різні медикаменти, алкоголь, нікотин), які потрапляють в організм матері. Всі ці негативні фактори можуть дуже погано позначитися на формуванні плоду. Наприклад, викликати різні види інвалідності і навіть привести до загибелі зародка.

На четвертому тижні вагітності починає формуватися пуповина, через яку буде харчуватися майбутній малюк, і через яку будуть виводитися продукти обміну речовин. Пуповина складається з двох артерій і двох вен, одна з яких поступово закриється. Пуповина є своєрідним містком, завдяки якому дитина буде отримувати все необхідне для свого розвитку: кисень, важливі вітаміни і мікроелементи. У кінці четвертого тижня починає формуватися серце майбутньої дитини.

Ви тільки уявіть, на четвертому тижні вагітності у ембріона вже починає формуватися голівка. Звичайно ж, поки вона не схожа на голову дорослої людини, але ви вже можете уявити собі масштаби і швидкість розвитку нового життя. Також активно починається формування головного мозку.

Вага та розмір плода

Визначити точну вагу і розмір плоду на цьому етапі складно, оскільки ембріон стрімко розвивається, але приблизні розміри назвати можна. Отже, на четвертому тижні вагітності ваш малюк важить близько 0,5 грама, а весь його розмір з усіма оболонками коливається від 2 до 3 міліметрів. Щоб було наочніше, вашу дитину на четвертому тижні вагітності можна порівняти з маковим зернятком або піщинкою.

Як бачите, четвертий тиждень дуже важливий в житті плоду, тому що все тільки-тільки зароджується, починає формуватися. Ваше завдання – максимально посприяти правильній закладці всіх органів і систем. Як це зробити? Звичайно ж, слід відмовитися від шкідливих звичок (куріння, алкоголь, наркотики), налагодити правильне, повноцінне харчування, виключити важкі фізичні навантаження.

Відчуття вагітної на 4 тижні

Хоча зовні зміни вагітної ще ніяк не проявляються, але всередині у неї справжній переворот. Гормональна перебудова всього організму вже почалася, тепер ваш організм посилено працює, щоб зберегти і виносити здорову дитину.

Крім того, жінку на цьому тижні можуть супроводжувати не дуже приємні відчуття і симптоми: токсикоз, підвищена базальна температура, емоційні розлади, стомлюваність, сонливість, біль у грудях. Давайте з ними познайомимося детальніше.

  • Токсикоз. Ранкова хвороба, як ще називають токсикоз, виникає через отруєння токсинами та іншими шкідливими речовинами, які утворюються в організмі вагітної під час інтенсивного розвитку плоду.
  • Підвищена базальна температура. При вагітності базальна температура може піднятися до 37-37,2 градусів.
  • Емоційні розлади. Великий відсоток вагітних жінок відзначають нестабільний емоційний стан під час вагітності, особливо на її початку. Це можуть бути часті перепади настрою, надмірна дратівливість, може з’явитися підвищена тривожність. Виною всьому цьому гормони, які буквально вирують в організмі вагітної. Нічого страшного в цьому немає, симптом зникне, щойно гормональний фон стабілізується.
  • Підвищена стомлюваність. Втома нерідко є одним з перших симптомів вагітності. Вона може зберігатися протягом всього першого триместру, тому наберіться терпіння.
  • Сонливість. Нерідко на перших тижнях вагітності у жінок спостерігається сонливість. Їм постійно хочеться спати, навіть після пробудження. Справа в тому, що початок вагітності – це дуже складний період для жіночого організму, який вимагає колосальних сил. Саме тому організму потрібно відновлюватися, а найкраще це робити через здоровий сон.
  • Біль грудей. Жіночі груди під час вагітності змінюється не лише зовні, вони ще можуть стати набагато чутливіші. Такий стан грудей на ранніх термінах вагітності відзначають 90% жінок.

Харчування вагітної на 4 тижні

Всім відомо, що від того, який спосіб життя веде майбутня мама залежить життя і здоров’я майбутньої дитини як у лоні, так і після народження. Величезне значення має харчування вагітної. Що ж буде корисно саме на 4 тижні вагітності? Давайте розберемося.

Дієта вагітної жінки серйозно відрізняється від харчування, яке можуть собі дозволити інші жінки. Справа в тому, що під час розвитку плід проходить дуже непростий етап формування, який вимагає великої кількості корисних продуктів, насичених вітамінами, мінералами, макро- і мікроелементами.

На четвертому тижні вагітності в свій раціон харчування жінка повинна включити:

Фрукти та овочі. Про користь фруктів і овочів, напевно, знають всі. Але якщо невагітні можуть дозволити собі день без овочів і фруктів, то вагітні ні. Оскільки в вас зародилося нове життя, ви просто зобов’язані забезпечити її необхідними вітамінами, мінералами і мікроелементами. Саме тому овочі і фрукти грають таку важливу роль в раціоні вагітної. Звичайно ж, потрібно знати міру, особливо якщо мова йде про «заморські» фрукти, оскільки багато з них можуть викликати алергію. Краще віддати перевагу вітчизняним продуктам, які ви звикли їсти з дитинства. Яблука, груші можна їсти щодня. З цитрусовими будьте гранично обережні, особливо якщо ви страждаєте на алергію.

Що стосується овочів, то тут справи йдуть набагато простіше, оскільки рідко які овочі можуть викликати алергію. Зосередьте свою увагу на моркві, вона багата на вітамін А, який просто необхідний для зору як вагітної, так і майбутньої дитини. Також включіть в раціон різні види капусти (броколі, білокачанна, кольорова, кольрабі), адже вони багаті фосфором, магнієм, вітаміном С, кальцієм і калієм.

Якщо ви страждаєте запорами, то кращим помічником у подоланні цієї проблеми стане буряк. Не обходьте стороною і картоплю (особливо молоду), оскільки вона теж багата вітаміном С. Не забувайте балувати себе гарбузом, оскільки він насичений вітамінами В, Е, З, РР.

Каші. За допомогою круп ви можете вбити відразу двох зайців – вгамувати голод і наситити організм корисними речовинами, до того ще й фігуру зберегти. Завдяки включеним в раціон кашам ви зможете нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, усунути запори, ефективно поповнювати запаси енергії. Також крупи багаті амінокислотами, які вкрай важливі для вагітних, хоча такими корисними властивостями володіють не всі каші. Тому особливу увагу зосередьте на вівсянці, гречці, сочевиці, а також на кукурудзяній і пшоняній крупі.

Зелений салат. Зелень дуже багата фолієвою кислотою, яка так необхідна на ранньому терміні вагітності. Вживання шпинату, листя салату, петрушки, зеленої цибулі допоможе вам запастися вітаміном В9, як ще називають фолієву кислоту.

Молочка. Найбільш корисним і ефективним буде сир, оскільки він володіє найбільшою кількістю кальцію.

Риба і м’ясо. Білок, який є в м’ясі та рибі, – це основний будівельний матеріал, який так необхідний вашому малюкові на цьому етапі. Крім того, в м’ясі багато заліза, котрий, як ви знаєте, входить до складу гемоглобіну, котрий, в свою чергу, відповідає за перенесення кисню і виведення вуглекислого газу. Зрозуміло, що для вагітної і для плоду це дуже важливо на будь-якому терміні.

Це кістяк продуктів, з яких повинен складатися ваш раціон на четвертому тижні вагітності. Звичайно ж, ви не повинні забувати і про сухофрукти, горіхи, які можна їсти просто так або ж додавати в каші. Правильного режиму пиття теж потрібно дотримуватися. Кожен день вагітна жінка повинна випивати 1,5-2 літри води. Це правило стосується не лише 4 тижня вагітності, але і всіх наступних.

Рекомендації

Перший триместр вагітності – дуже важливий і відповідальний період, оскільки в цей час йде закладення всіх органів і систем майбутньої дитини. Саме тому жінка повинна убезпечити себе від:

  • Простудних захворювань;
  • Важких фізичних навантажень;
  • Стресів;
  • Шкідливих звичок (алкоголь, куріння, наркотики);
  • Ліків, які протипоказані під час вагітності.

Що потрібно робити:

  • Якомога можна більше гуляти на свіжому повітрі;
  • Пити фолієву кислоту;
  • Побільше відпочивати;
  • Тест на вагітність.

На четвертому тижні вже можна робити тест на вагітність, тільки в його кінці. Рівень гормону вагітності (ХГЛ) ще малий, але тест здатний його вловити і визначити наявність вагітності.

AnsWiki
Додати коментар