П’ятий тиждень вагітності

На п'ятому тижні вагітності вже можна побачити місця, з яких виростуть ручки і ніжки дитини. У ембріона вже є щось схоже на голівку. Але найголовнішою подією є формування серця.

П’ятий тиждень – це початок другого місяця вагітності по акушерському терміну. А це означає, що ви вже точно знаєте про свою вагітність, оскільки почалася затримка місячних – головна ознака при відсутності тесту. На цьому тижні навіть самий низькочутливий тест в змозі визначити наявність вагітності.

П’ятий акушерський тиждень є третім в житті ембріона, але за цей короткий час з ним вже так багато сталося. Щотижня, кожен день і годину він переживає дивну трансформацію. Але не тільки ембріон змінюється, в вашому організмі також відбувається багато всього цікавого. Про все це і поговоримо.

Розвиток плоду на 5 тижні

На п’ятому тижні, як і на попередніх, ваш малюк стрімко розвивається, тільки тепер ви вже знаєте про наявність у вас нового життя, а значить повинні забезпечити хороші умови для її розвитку. Повірте, від вас, а точніше від вашого способу життя, залежить дуже багато чого.

На цьому тижні відбувається закладення багатьох, якщо не сказати всіх, життєво важливих органів плоду. Вже починає формуватися шлунок і кишечник, печінка, дихальна система теж в процесі зародження. У ембріона починають з’являтися власні кровоносні судини.

Триває розвиток нервової трубки, з якої в майбутньому сформується хребет, спинний мозок і вся центральна нервова система вашого малюка. Розвиток нервової трубки дитини безпосередньо залежить від вмісту фолієвої кислоти в організмі вагітної. Забезпечити необхідний рівень фолієвої кислоти, за допомогою харчування, не завжди вдається, тому краще купити її в таблетках.

На п’ятому тижні вагітності вже можна побачити місця, з яких виростуть ручки і ніжки дитини. Цікаво, що ручки у плоду ростуть швидше, ніж ніжки. Але не лякайтеся до дати передбачуваних пологів у малюка все буде пропорційно, таке явище спостерігається на початкових термінах.

У ембріона вже є щось схоже на голівку. Ви не повірите, але цього тижня вже починають проглядаються елементи обличчя. утворюються ямки, де незабаром виростуть вушка, з’являються зачатки очей. Утворюється щілина на місці якої буде ротик і носик вашого малюка.

П’ятий тиждень вагітності характеризується активним формуванням головного мозку зародка. Вже починають з’являтися нервові волокна, функція яких полягає в тому, щоб з’єднувати всі внутрішні органи ембріона з головним мозком.

Але найголовнішою подією в житті зародка на п’ятому тижні вагітності є формування серця, яке до кінця цього тижня вже почне здійснювати свої перші удари. Якщо конкретніше, то це відбувається на 20-22 (в кінці 5 тижня вагітності) день після зачаття. Серце малюка б’ється зі швидкістю 140 ударів в хвилину.

Вага та розмір плода

На п’ятому тижні вагітності маленький чоловічок за формою нагадує циліндр у вигляді дуги. Зріст його коливається від 2 до 2.5 міліметрів. Вага зародка становить вже 1 грам. А ось розмір ембріона разом з плодовим мішком може досягати 1 сантиметра.

Варто відзначити, що з цього моменту ембріон буде дуже швидко збільшуватися в розмірах. Уже зараз вашу майбутню дитину можна порівняти з кунжутним зернятком. І це дивно, адже минулого тижня його можна було порівняти з маковим.

Відчуття вагітної на 5 тижні

Як розвивається малюк ми вже з’ясували, а ось що відбувається з майбутньою мамою? В її організмі також відбувається маса змін, з’являються нові відчуття, пов’язані з вагітністю, потихеньку починає змінюватися тіло. Про все це ми сьогодні поговоримо.

Для початку з’ясуємо, з якими неприємними відчуттями і симптомами може зіткнутися жінка на п’ятому тижні вагітності.

  • Токсикоз. На п’ятому тижні токсикоз супроводжує більшу частину вагітних. Напади нудоти, підвищене слиновиділення, блювання, зниження апетиту, втрата ваги, зниження артеріального тиску, неадекватна реакція на звичні запахи – все це симптоми раннього токсикозу. Зазвичай, токсикоз проходить до кінця першого триместру, але не завжди. Рідко, але симптоми токсикозу можуть супроводжувати жінку протягом всієї вагітності. У разі дуже сильного токсикозу, лікарі можуть призначити вагітній медикаментозне лікування. Якщо ж напади можна терпіти, то жінці рекомендують саме цей варіант.
  • Запори. Цього тижня також може з’явитися такий ось неприємний симптом. Щоб позбутися від запорів потрібно налагодити правильне харчування і пити якомога більше води. Каші, свіжі фрукти та овочі, ягоди, чорнослив, вода – помічники, які сприяють усуненню цієї делікатної проблеми.
  • Слабкість і сонливість. Вагітна може відчувати просто страшну слабкість і постійну нестачу сну. Спати хочеться дуже багато, причому як вночі, так і вдень. Для підтримки вагітності жіночому організму потрібно дуже багато сил, відновити які можна за допомогою сну. Якщо хочеться і є можливість, то спіть! Випробовувати організм на витривалість зараз не на часі. Що стосується слабкості? Цього тижня вона може проявитися у всій «красі». Часто вона може доходить до непритомного стану, з яким боротися жінці дуже складно, оскільки це може статися раптово. Щоб знизити ризик розвитку цих неприємних симптомів, вам потрібно добре харчуватися. Про правильне харчування на п’ятому тижні вагітності ви дізнаєтеся трохи пізніше.
  • Безсоння. Здавалося б, це неможливо і суперечить попередньому симптому, але це так. Багато жінок страждають безсонням на ранніх термінах вагітності. Точної причини виникнення безсоння під час вагітності назвати ніхто не може. Може це відбувається через кардинальну перебудову жіночого організму, в тому числі гормональну. Точної причини немає, а ось боротися з безсонням, на жаль, дуже складно. При виникненні такого симптому, лікарі рекомендують: збільшити кількість прогулянок на свіжому повітрі, дотримуватися режиму дня, правильно харчуватися, виключити чай і каву зі свого раціону, добре провітрювати приміщення, в якому спить вагітна.
  • Біль грудей. Груди жінки видозмінюється протягом всієї вагітності. Крім їх збільшення в розмірах і зміни форми, вас можуть супроводжувати різні неприємні відчуття. Груди можуть стати дуже болючими. Часто груди настільки болючі, що жінка не може носити ліфчик. Але від цього симптому вам ніяк не позбутися, потрібно тільки перетерпіти, до кінця першого триместру це закінчиться.
  • Емоційні розлади. Великий відсоток вагітних жінок відзначають нестабільний емоційний стан під час вагітності, особливо на її початку. Це можуть бути часті перепади настрою, надмірна дратівливість, може з’явитися підвищена тривожність. Виною всьому цьому гормони, які буквально вирують в організмі вагітної. Нічого страшного в цьому немає, симптом зникне, щойно гормональний фон стабілізується.
  • Підвищене сечовипускання. Зазвичай, такий симптом супроводжує жінок на більш пізніх термінах, особливо в третьому триместрі. Але деякі стверджують, що «постійне бігання в туалет» у них починається з перших тижнів вагітності, тому будьте готові до всього.
  • Головні болі. Частенько зустрічається, що вагітність супроводжується головними болями, особливо на ранніх термінах. Боротися з болями можна народними засобами (капустяний лист, компреси), але не таблетками. Перш ніж випити якусь пігулку, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Використання протипоказаних при вагітності ліків може завдати непоправної шкоди малюкові. Будьте гранично обережні!

Ось такі ось неприємні симптоми і відчуття можуть з’явитися у вас на п’ятому тижні вагітності. Але не турбуйтесь, всі вони незабаром пройдуть, і ви будете насолоджуватися вагітністю, в кінці якої вас чекає прекрасний подарунок.

Харчування вагітної на 5 тижні

Ви знаєте, що в першому триместрі йде закладка всіх органів і систем майбутньої дитини. Саме тому дуже важливо, щоб вагітна жінка повноцінно харчувалася. Є ряд продуктів, які просто необхідно включити в раціон на п’ятому тижні вагітності. Пропоную з ними ознайомитися.

  • Нежирне м’ясо і риба. З м’яса краще зупинити свій вибір на індичці, курці і телятині. Звичайно ж, готувати мяско потрібно на мінімальній кількості жиру, але найкраще запікати або готувати на пару. Дуже важливо не пересолювати і не дуже перчити. Взагалі зі спеціями потрібно бути дуже обережними, оскільки вони можуть викликати алергію. Що стосується риби? Краще обирати морську рибу. Вона багата йодом, який необхідний при вагітності. Також риба є незамінним джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3, білка і вітаміну D. Риба не повинна бути жирною, готувати її краще на пару.
  • Свіжі фрукти та овочі. У раціон вагітної обов’язково повинні бути внесені корисні, багаті вітамінами фрукти та овочі. Овочі краще готувати на пару або ж їсти сирими, щоб вони не втрачали корисні речовини при варінні. Обов’язково включіть в раціон різні види капусти (броколі, білокачанна, кольорова, кольрабі), адже вони багаті фосфором, магнієм, вітаміном С, кальцієм і калієм. Не забувайте про моркву, вона багата на вітамін, А, який просто необхідний для зору як вагітної, так і майбутньої дитини. Фрукти можна їсти всі, якщо ви не страждаєте алергічними реакціями. Якщо алергія є, то краще виключити «заморські» фрукти та зосередити свою увагу на вітчизняних (яблука, груші, сливи).
  • Молочні продукти. Тут краще зупинити свій вибір на нежирному сирі і кефірі. Оскільки ці продукти найбільш багаті кальцієм, який необхідний для кісточок малюка, і який підтримає організм мами.
  • Зелень. Вся зелень багата фолієвою кислотою, яка, як ви знаєте, дуже потрібна при вагітності, особливо на її початку. Саме тому ви повинні додати до свого раціону зелений салат, шпинат, петрушку, зелена цибуля. Всі вони містять фолієву кислоту.
  • Каші. Корисні каші є невід’ємною частиною здорового харчування вагітної жінки. За допомогою круп ви можете вбити відразу двох зайців – вгамувати голод і наситити організм корисними речовинами, до того ще й фігуру зберегти. Завдяки включеним в раціон кашам ви зможете нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, усунути запори, ефективно поповнювати запаси енергії. Також крупи багаті амінокислотами, які вкрай важливі для вагітних, хоча такими корисними властивостями володіють не всі каші. Тому особливу увагу зосередьте на вівсянці, гречці, сочевиці, а також на кукурудзяній і пшоняній крупі.
  • Вода. На п’ятому тижні вагітності, як і на наступних, дуже важливо дотримуватися правильного режиму пиття. За день вагітна повинна випивати 1.5-2 літра чистої води. Звичайно ж, дуже важливо правильно розподілити прийоми води. Ближче до вечора потрібно істотно скорочувати обсяги випитого, щоб вночі не бігати в туалет. Намагайтеся основну частину водички випити вранці і вдень, а після 6 вечора вже пити, якщо дуже хочеться.

Якщо на п’ятому тижні вагітності вас мучить токсикоз, то харчування можна скорегувати. Якщо вас нудить від м’яса і риби, то спробуйте замінити їх іншими білками. Наприклад, бобами, горіхами, соєю. Звичайно ж, як тільки токсикоз відступить, то поверніть ці продукти в своє меню, оскільки вони потрібні для вашого організму і для організму вашого малюка. Якщо не хочете їсти фрукти, то зосередьте свою увагу на корисних овочах і навпаки. Пам’ятайте, завжди можна знайти спосіб замінити корисне корисним.

А ось від борошняних виробів, солодощів, газованих напоїв, фастфуду краще відмовитися. Також варто істотно скоротити кількість випитих чашок кави і чаю. Чашечку капучино або латте ви можете дозволити собі з ранку, тільки, якщо ви не страждаєте безсонням. Чорного чаю можна дозволити чашечку-дві, не більше. Можна пити трав’яні чаї з ромашки, м’яти, але при цьому теж потрібно знати міру!

Рекомендації

  • На п’ятому тижні вам потрібно звернутися до гінеколога. Оскільки ви вже знаєте про своє цікаве положення, потрібно сходити на консультацію до гінеколога, щоб він виключив всі можливі патології на цьому терміні. Також він порадить вам вітаміни, які можна приймати. Призначить всі необхідні аналізи.
  • Дотримуйтесь правильного режиму дня. Вагітна жінка повинна відпочивати більше, оскільки зараз в її організмі відбуваються колосальні зміни, які вимагають багато сил. Спати потрібно не менше 7-8 годин на добу, якщо вийде, то підніміть цю цифру до 9 годин на добу, зайвим точно не буде.
  • Якщо вас сильно мучить токсикоз, не займайтеся самолікуванням. Швидше зверніться до лікаря, він порадить адекватні методи боротьби з цією недугою.
  • Відмовтеся від алкоголю і паління. Ці шкідливі звички згубно впливають не лише на ваш організм, але і на життя вашої майбутньої дитини.
  • Виключіть важкі фізичні навантаження. Підняття тягарів може спровокувати викидень.
  • Прислухайтеся до свого організму. У першому триместрі вагітності існує високий ризик викидня. Саме тому будьте дуже уважні до свого організму, негайно реагуйте на найменші зміни. Якщо у вас з’являться тянучі, ниючі болі внизу живота, то негайно зверніться до лікаря. Те ж саме слід зробити, якщо у вас з’являться кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Всі ці симптоми вказують на загрозу переривання вагітності. За допомогою ліків цього можна уникнути і виносити здорову дитинку, тому будьте пильні.
  • Постарайтеся уникати стресових ситуацій. звісно, складно жити зовсім без стресу, але ось мінімізувати безглузді переживання можна. Пам’ятайте, ви вже відповідаєте за два життя, тому повинні бути спокійними і відповідальними.
  • Не приймайте ліки, які протипоказані при вагітності. Якщо ви захворіли, то ні в якому разі не займайтеся самолікуванням! Всі дозволені препарати вам може приписати лише лікар.
  • Приймайте фолієву кислоту або ж вітаміни, які її містять. Знову ж таки, приписувати вітаміни повинен лікар.
AnsWiki
Додати коментар