Восьмий тиждень вагітності

Восьмий тиждень - це кінець другого місяця вагітності за акушерським терміном. Для плоду це всього лише шостий тиждень життя. Проте за такий короткий період часу малюк вже встиг так багато. Всі органи і системи крихти вже закладені, а деякі навіть функціонують. На цьому тижні плід все більше стає схожим на крихітну людину, з ембріоном тварини його вже не сплутаєш, як це могло бути раніше.

В організмі майбутньої матусі кипить робота. Для повноцінного виношування вагітності жіночому організму потрібно перетерпіти чимало змін. Ймовірно, на цьому тижні ви вже відчуваєте на собі всі «принади» вагітності, такі як: токсикоз, слабкість, сонливість… Чого ще вам очікувати на восьмому тижні вагітності, як розвивається малюк, як краще харчуватися – про все це поговоримо сьогодні.

Розвиток плоду на 8 тижні

Розвиток і зростання плоду йде повним ходом. В його маленькому тільці відбуваються як внутрішні, так і зовнішні зміни. Всі органи і системи закладені, тепер вони будуть тільки удосконалюватися і збільшуватися у розмірах.

Внутрішні зміни

  • Восьмий тиждень є дуже важливим в житті плоду. Оскільки на цьому тижні завершується поділ серця на камери. Воно стає чотирикамерним. Уявіть собі, таке крихітне сердечко вже «ганяє» кров по організму малюка. Потихеньку з центру грудини, де воно розміщувалося раніше, серце переміщується на постійне місце розташування. Починають зміцнюватися перегородки між передсердями, а також сполучення з великими кровоносними судинами. Клапани аорти і легеневої артерії вже функціонують. Зараз серце плоду б’ється зі швидкістю 140-160 ударів за хвилину. На УЗД ви вже можете його послухати.
  • Більшість внутрішніх органів малюка закладені. Тепер з кожним наступним тижнем вони будуть рости і вдосконалюватися. Поступово всі вони займуть своє постійне місце розташування. Тому розміри черевної порожнини будуть збільшуватися.
  • Дихальна система плоду також стрімко розвивається. У малюка починає розростатися бронхіальне дерево і з’являється діафрагма.
  • Центральна нервова система плоду стрімко розвивається з кожним днем. На восьмому тижні вагітності ЦНС настільки розвинена, що малюк вже зараз може активно рухатися. Він плаває в оточуючій його амніотичної рідині. Крихітка вже стискає ручки, але поки все це відбувається рефлекторно. Звичайно ж, відчути ці рухи ви не зможете, оскільки плід ще дуже маленький. Але ось на УЗД побачити «танці» свого малюка вже можна.
  • Головний мозок продовжує свій активний розвиток. Він поділяється на дві половини. На цьому тижні у плоду вже починають з’являтися звивини. За допомогою спеціального обладнання вже навіть можна зафіксувати мозкову діяльність плоду. Цікаво, що такі колосальні зміни відбуваються у такому маленькому організмі.
  • На восьмому тижні вагітності у плоду починає зароджуватися зоровий нерв. У крихти вже є язичок, на якому починають формуватися смакові сосочки. Ротова порожнина починає обростати м’язами.
  • Кісточки майбутньої дитини потроху починають тверднути.

Зовнішні зміни

  • Широко посаджені очі потихеньку починають зближуватися до перенісся. На них вже починають з’являтися повіки. Зовсім скоро у плоду з’являться вії.
  • У малюка вже є носик. Починають формуватися ніздрі.
  • Продовжують формуватися губи.
  • Вушка теж активно розвиваються. Вушні раковини набувають більш складної форми.
  • З’являється шия.
  • На крихітних ручках і ніжках можна розгледіти пальчики. На ручках вже сформувалися плечі і передпліччя. Руки починають згинатися в ліктях і зап’ястях. Ніжки плоду розвиваються повільніше, вони майже в 2 рази менші за ручки. Але не турбуйтесь, до моменту пологів у малюка все буде пропорційно.

Вага та розмір плода

На восьмому тижні вагітності плід вже важить цілих 3 грами. А ось зріст коливається від 14 до 20 міліметрів. Порівняти його можна з невеличкою виноградинкою. І в цій «виноградинці» вже є всі органи, голівка, ручки, ніжки. Цікаво, чи не правда?

Відчуття вагітної на 8 тижні

Як говорилося раніше, в організмі майбутньої матусі теж відбувається маса змін. З’являється багато нових відчуттів, пов’язаних з вагітністю, що наступила. Сьогодні ми розглянемо всі можливі симптоми й відчуття, які можуть супроводжувати вас на восьмому тижні вагітності.

  • Збільшення, грудей. На восьмому тижні вагітності груди вагітної жінки істотно збільшуються в розмірах. Вони стають важкими і болючими. Часом груди стають настільки болючими, що жінці складно носити бюстгальтер.
  • Помірні болі в животі. Болі в районі живота – не рідкість на восьмому тижні вагітності. Але ключове слово тут – помірні. Живіт може боліти через підняття матки вгору. Може бути відчуття тяжкості в животі або трохи потягувати. Такі відчуття є нормальними.

    Якщо ж біль локалізується внизу живота, якщо він сильний, тягнучий, ниючий, то терміново зверніться до свого лікаря за консультацією, оскільки ризик викидня на цьому тижні ще високий. Крім такого характерного болю вас повинні насторожити червоні, коричневі і бурі виділення у будь-якій кількості. Якщо це буде навіть одна коричнева крапелька на білизні – негайно зверніться до лікаря.

  • Токсикоз. Практично у всіх вагітних на восьмому тижні вагітності проявляється токсикоз (ранкова хвороба). Напади нудоти, підвищене слиновиділення, блювання, зниження апетиту, втрата ваги, зниження артеріального тиску, неадекватна реакція на звичні запахи – все це симптоми раннього токсикозу. Якщо токсикоз сильний, жінка відчуває страшну слабкість, майже нічого не їсть, втрачає вагу, то лікарі можуть призначити певні ліки для полегшення стану. Якщо ж токсикоз можна терпіти, то радять саме це. Не хвилюйтесь, терпіти залишилось недовго, ще тиждень-два і симптоми токсикозу зникнуть.
  • Збільшення обсягу крові в організмі. Щоб забезпечити харчування дитині і впоратися з цим додатковим навантаженням, обсяг крові вагітної збільшується. Саме цей додатковий обсяг крові викликає початкове збільшення ваги у вагітної жінки.
  • Зниження артеріального тиску. Незважаючи на те, що у вагітної жінки відбувається збільшення об’єму крові, артеріальний тиск може зменшиться. Тому вагітні жінки відчувають себе так, ніби вони скоро знепритомніють, особливо коли встають з сидячого положення. Щоб уникнути такого неприємного симптому, потрібно добре харчуватися, побільше гуляти на свіжому повітрі і постаратися різко не підніматися з сидячого або лежачого положення.
  • Часте сечовипускання. Через розширений обсяг крові і збільшення припливу крові до нирок обсяг вироблюваної сечі також збільшується. Це відбувається тому, що необхідно видаляти збільшені відходи матері і плоду. Але варто відзначити, що такий симптом на ранніх термінах вагітності спостерігається не у всіх.
  • Стан шкіри обличчя погіршується. Часто на початку вагітності зовнішній вигляд жінки, скажімо так, не дуже. Можуть з’явитися прищі, шкіра обличчя може стати жирною і блідою. Також шкіра може почати лущитися і навіть свербіти. Все залежить від гормонів. Але, звісно, є щасливиці, які розквітають з приходом вагітності, але, на жаль, так буває далеко не у всіх.
  • Печія. Печія часто мучить тих, у кого до вагітності вже були проблеми з шлунково-кишковим трактом. Щоб уникнути цього неприємного явища, потрібно виключити жирну, копчену, перчену і надто солону їжу. Крім цього, стежте за тим, що ви п’єте, ніяких солодких газованих напоїв не повинно бути у вашому раціоні. Содою печію лікувати не можна! Зараз від печії є препарати, які можна вагітним.
  • Закреп, здуття живота. Збільшення кількості гормону вагітності (прогестерону) в крові призводить до розслаблення кишечника, як наслідок з’являються запори і здуття живота. Іноді через це у жінки може збільшитися обсяг талії.

Збільшення ваги вагітної

На восьмому тижні вагітності середня надбавка ваги повинна складати приблизно 1 кілограм. Може бути і менше, нічого страшного в цьому немає. Але якщо вже на цьому терміні жінка набрала значно більше, то варто подумати над своїм раціоном. Щоб потім у вас не було проблем з відновленням форми. Повірте, після пологів у форму прийти складно. Тому краще тримати себе трішки в рамках, але не надто суворих. Голодною ходити не треба, але і об’їдатися не можна, тому що крім зайвої ваги, ви отримаєте печію і нудоту. «Все в міру» – головний девіз вагітних у харчуванні.

Харчування вагітної на 8 тижні

Харчування під час вагітності – дуже важливий аспект, на якому жінка повинна сконцентрувати свою увагу. Адже раціоном вагітної харчується і малюк. Саме тому важливо налагодити правильне і збалансоване харчування.

Варто сказати, що майбутній матусі краще вставати з-за столу трішки голодною, ніж з тяжкістю в шлунку від переїдання. Їсти потрібно потроху, але часто, 4-6 разів на добу. Порція повинна відповідати вашому кулачку. Здавалося б, цього замало, але якщо дотримуватися частоти вживання їжі, то цього цілком достатньо.

Ще дуже важливо не їсти за 3 або хоча б за 2 години до сну. Якщо ви будете їсти безпосередньо перед сном, то печія не дасть вам спати спокійно. Якщо голод не можна терпіти, то з’їжте яблуко, банан або випийте склянку кефіру. Повірте, саме такий режим харчування буде найбільш оптимальним для вагітної жінки.

Що стосується продуктів, то тут потрібно намагатися обирати все корисне і нежирне. Крім того, продукти повинні бути свіжими, а також не містити різних консервантів і барвників. Підвищеного вмісту солі і цукру теж слід уникати. Копченості, мариновані продукти теж краще виключити з раціону. Те ж саме стосується і продуктів з тривалим терміном зберігання.

Кожного дня вагітна жінка повинна їсти: фрукти та овочі, всіляку зелень, м’ясо і рибу, яйця, каші та, звісно, молочні продукти. Плюс до всього, не варто забувати про корисні горіхи і сухофрукти.

Готувати їжу краще на пару, щоб продукти не втрачали свої корисні властивості. Якщо ж на пару не виходить, то краще відварити. Смаженої їжі в раціоні вагітної має бути мінімум.

Не забувайте пити 1.5-2 літри чистої води в день. Водний баланс дуже важливий, оскільки на тлі нестачі води в організмі майбутньої мами порушуються обмінні процеси.

Рекомендації

  • Сходити до лікаря. Якщо ви ще не сходили на прийом до гінеколога, то зробіть це! Восьмий тиждень вагітності – це вже пристойний термін. Плід інтенсивно розвивається і дуже важливо не пропустити будь-які негативні зміни. На жаль, часто буває, що через несвоєчасне звернення до лікаря, жінки втрачали дитину. На цьому тижні ризик викидня все ще високий, тому будьте пильні. Крім того, на цьому терміні вагітна жінка повинна здати деякі аналізи, направлення на які дасть лікар.

    А саме:

    Клінічний аналіз крові;

    Аналіз крові на цукор;

    Аналіз крові на СНІД, сифіліс, гепатит В;

    Аналіз крові на групу і резус-фактор;

    Клінічний аналіз сечі;

    Мазок з піхви.

  • Відмовтеся від алкоголю і паління. Ці погані звички можуть завдати непоправної шкоди вашій майбутній дитині. Вживання алкоголю під час вагітності, особливо на ранніх термінах, може викликати у дитини різні види інвалідності, затримку психічного розвитку та безліч інших небажаних наслідків. Саме тому дуже важливо відмовитися від цього і дати шанс вашому малюку повноцінно сформуватися і розвиватися.
  • Побільше гуляйте на свіжому повітрі. Прогулянки – це не лише корисне свіже повітря, але і помірна фізична активність, яка необхідна вагітній жінці.
  • Постарайтеся уникати стресових ситуацій. звісно, складно жити зовсім без стресу, але ось мінімізувати безглузді переживання можна. Чим спокійнішою та урівноваженішою буде вагітна, тим краще малюкові.
  • Дотримуйтесь правильного режиму дня. Дуже важливо, щоб майбутня матуся добре висипалася. Якщо мама відпочила, в хорошому настрої, то і малюкові добре.
  • Намагайтесь уникати простудних захворювань. Вони вкрай небажані під час всієї вагітності, а ось в першому триместрі вони взагалі небезпечні. Застуда може погано вплинути на розвиток плоду або навіть спровокувати викидень. Тому, якщо настав «сезон застуд», то краще відмовитися від відвідування людних місць.
  • Відмовтеся від ліків. Звичайно ж, є група дозволених при вагітності ліків, але їх повинен призначати лише лікар.
  • Побільше відпочивайте. Ви вагітна, а значить повинні відпочивати, оскільки жіночий організм хоч і сильний, але все-таки не всесильний. Тому намагайтеся відпочити, якщо відчуваєте втому. Повірте, коли народиться крихта, про відпочинок доведеться забути, тому використовуйте будь-яку можливість зараз.
  • Приймайте фолієву кислоту.
AnsWiki
Додати коментар