Чотирнадцятий тиждень вагітності

Чотирнадцятий тиждень вагітності – це початок другого триместру, з чим ми вас і вітаємо. Третина шляху вже пройдена, ще два триместри, і ви зустрінетеся зі своїм малюком.

Другий триместр вважається найлегшим і найбезпечнішим. Безпечним його називають, тому що більшість вад і генетичних аномалій вже не страшні вашій майбутній дитині. Крім цього, у другому триместрі практично зникає загроза викидня. А ось легким триместр вважається, оскільки токсикоз відступає і жінка, як правило, відчуває себе добре. Животик вагітної ще маленький і не завдає ніякого дискомфорту.

На цьому терміні жінка відчуває себе спокійно та впевнено. Насолоджується вагітністю і знаходиться в піднесеному настрої. Ваш малюк теж відчуває себе добре, він продовжує рости і розвиватися.

Розвиток плода на 14 тижні

Всі органи плода сформовані і вже функціонують. З кожним наступним тижнем вони будуть лише удосконалюватися, а їх робота буде більш злагодженою. Малюк суттєво підріс і зовсім скоро ви зможете відчути перші рухи.

Внутрішні зміни

  • На цьому тижні у плода суттєво зміцнюється хребет і кістки. У кістках починає відкладатися кальцій. У ручках і ніжках з’являються суглоби, тому рухи плоду стають більш скоординованими.
  • Активно починає розвиватися м’язова система. Завдяки м’язам шиї, що розвиваються, голова плода вже на опадає так на груди, як раніше.
  • Ваш малюк вже реагує на світло і темряву, холод і тепло, тишу і шум. На занадто гучні звуки сердечко плода реагує підвищеним серцебиттям, тому постарайтеся не лякати свого малюка. З цього моменту ви можете починати розмовляти зі своєю майбутньою дитинкою, вона вже чує вас, а зовсім скоро зможе і відповідати вам за допомогою рухів.
  • До 14-го тижня вагітності плід вже має нюх. Тепер ваш малюк може реагувати на запахи. Йому може не сподобатися або ж навпаки сподобатися запах їжі, яку ви їсте. Крім цього, плід вже визначає смак навколоплідних вод і не всі смаки йому до вподоби.
  • Реагує на емоційний стан мами. Якщо мама перебуває в стресовому стані, то плід також страждає. Постійний стрес під час вагітності може дуже негативно позначитися на подальшому житті дитини. Ймовірно, вона буде схильною до стресів і постійних переживань. Тому намагайтесь не нервувати.
  • Малюк вже володіє мімікою. Може гримасувати і навіть посміхатися. Звичайно ж, поки що він робить це несвідомо.
  • Вже сформовані, але продовжують розвиватися статеві органи. У хлопчиків на цьому терміні з’являється простата. Яєчники дівчаток опускаються з черевної порожнини в область тазу. Вони вже наповнені яйцеклітинами, їх кількість величезна – близько 2 мільйонів.
  • Плід активно рухається, може стискати і розтискати кулачки. Оскільки місця в матці ще багато, малюк може відштовхуватися від стінок матки і перекидатися. Уже здатний хапатися за пупковий канатик.

Зовнішні зміни

  • Обличчя плоду вдосконалюється з кожнти тижнем. На цьому тижні вже можна помітити зовнішню схожість з батьками. Звичайно ж, якби у нас була можливість довго розглядати малюка на УЗД. Найчастіше ж, крихітку показують недовго і батьки не встигають надивитися і насолодитися. Але слід сказати, що зараз вже можна зробити 3D УЗД, яке дає можливість відобразити малюка на фото і роздивитись його. Деяким щасливчикам навіть вдається зафіксувати посмішку свого малюка ще в утробі матері.
  • На цьому тижні тіло плоду починає покриватися волоссячком, яке називаються «лагуно». Волоски лануго утримують первородну змазку на шкірі плоду. Разом зі змазкою лануго захищає дуже ніжну і вразливу шкіру плода від шкідливого впливу амніотичної рідини.
  • Тіло плода починає рости швидше, ніж голова. Тому пропорції тіла поступово будуть змінюватися. До моменту пологів малюк буде сформований пропорційно.

Вага та розмір плода

На чотирнадцятому тижні вагітності вага плоду досягає 30-40 грам. Плід суттєво підріс. На цьому тижні його зріст становить 10 сантиметрів. Зараз вашого малюка можна порівняти з лимоном або яблуком середнього розміру.

Відчуття вагітної на 14 тижні

Оскільки ви вже на другому триместрі, оточуючі не можуть не помічати ваш прекрасний стан. Ймовірно, ваш животик вже значно підріс, і ви вже придбали новий гардероб. Дуже важливо, щоб одяг не здавлював живіт, адже це може зашкодити малюкові. Крім збільшення животика, на цьому тижні вас можуть супроводжувати наступні симптоми і відчуття.

  • Підвищення апетиту. Оскільки токсикоз, як правило, до цього терміну відступає, жінка може відчувати підвищення апетиту. Але будьте обережні, добрий апетит не означає, що тепер потрібно їсти «за двох». Все повинно бути в міру, а головне – корисним. Про правильне харчування на 14-му тижні поговоримо трохи пізніше.
  • Поліпшення емоційного стану. Як правило, на цьому терміні настрій майбутньої мами значно поліпшується. Якщо в першому триместрі жінка могла бути занадто дратівливою і плаксивою, то зараз вона світиться від щастя.
  • Підвищене газоутворення і закреп. Оскільки перистальтика кишечника значно знижується до цього моменту, жінка може відчувати такі ось неприємні симптоми. Але боротися з ними можна. Досить ввести в свій раціон більше свіжих фруктів і овочів та пити побільше води. Приймати проносні препарати під час вагітності заборонено.
  • Пігментація шкіри. Можуть з’явитися пігментні плями на шкірі або папіломи, в деяких випадках навіть бородавки. Небезпеки такі зміни не несуть, але якщо їх кількість істотно збільшується, то зверніться до лікаря за консультацією.
  • Розтяжки. Розтяжки зустрічаються майже у всіх жінок, які народжували. Але з’являються вони ще під час вагітності. У зоні ризику – груди, живіт, стегна і сідниці. Боротися з ними допоможуть різні креми, які продаються в аптеках. Але слід зазначити, що більшість жінок негативно відгукуються про подібні креми, називаючи їх неефективними.
  • Зміна ходи. Буває таке, що у жінок вже на цьому терміні змінюється хода, її ще називають «ходою качечки». Але найчастіше така зміна спостерігається тільки в третьому триместрі.

Збільшення ваги вагітної на 14 тижні

Починаючи з другого триместру вагітності, жінка повинна набирати 1 кілограм на місяць. До чотирнадцятого тижня вагітності жінка може набрати 3-4 кілограми додаткової ваги.

Якщо ж ви помітили, що стрімко набираєте вагу, то обов’язково скоригуйте своє харчування. Дуже важливо відмовитися від непотрібних продуктів, які тільки сприяють набору ваги.

Аналізи і обстеження

Напевно, до цього терміну ви вже стали на облік у зв’язку з вагітністю в жіночій консультації. А також здали всі необхідні для першого триместру аналізи. Оскільки найбільш оптимальний час для скринінгу першого триместру вагітності – 12-13 тиждень.

Якщо ж ви ще не стали на облік і не зробили скринінг, то обов’язково зробіть це на 14 тижні вагітності. Не варто забувати і про перше планове УЗД, яке також робиться на терміні 12-13 тижнів.

Жінки, які зробили всі необхідні обстеження раніше, на цьому тижні можуть розслабитися і відпочивати.

Болі в животі на 14 тижні

На цьому тижні, як і на всіх наступних, потрібно дуже уважно ставитися до болів в животі. При цьому дуже важливо навчитися розпізнавати характер болю.

Буває, що болісні відчуття в області живота викликані розтягуванням зв’язок, що утримують матку. У такому випадку болі виникають ближче до боків, можуть віддавати в пах. Відчуваються як притуплені і виникають час від часу, після відпочинку зникають.

Якщо ж болі ниючі, тягнучі й локалізуються внизу живота, а також виникають раптово і носять переймоподібний характер, вони можуть становити небезпеку. Якщо у вагітної спостерігаються болі такого характеру, то, ймовірно, буде діагностований гіпертонус матки. Таке явище небезпечне для плоду. Саме тому дуже важливо вчасно звернутися до лікаря за допомогою, щоб уникнути негативних наслідків.

Секс на 14 тижні вагітності

Якщо вагітність протікає добре, без ускладнень, то займатися сексом можна. До того ж одним з приємних бонусів вагітності є можливість насолоджуватися інтимним життям без використання контрацепції. Більшість вагітних жінок відзначають посилення лібідо на цьому терміні.

Харчування вагітної на 14 тижні

Правила харчування на чотирнадцятому тижні залишаються такими ж: воно повинно бути збалансованим, повноцінним і здоровим. Але слід зазначити, що на другому триместрі для вагітних дуже важлива присутність в раціоні кислоти омега-3, кальцію, вітаміну Д і заліза. Всі ці речовини можна отримати з продуктів харчування.

Рекомендовані продукти

  • Свіжі овочі та фрукти. Щоб наситити організм вітамінами, необхідно щодня вживати овочі і фрукти. Крім цього, внесення в раціон овочів та фруктів допоможе уникнути запорів.
  • Свіжа зелень. Різна зелень – прекрасне джерело фолієвої кислоти, яка необхідна організму протягом всієї вагітності.
  • М’ясо. М’ясо є добрим джерелом білків, жирів і вітамінів. Під час вагітності краще зупинити свій вибір на м’ясі птиці та яловичині.
  • Риба та морепродукти. Риба – це легкозасвоюваний організмом білок. У рибі міститься фосфор і риб’ячий жир, які необхідні для плоду. Риб’ячий жир містить вітаміни групи, А, а також вітамін D в натуральному вигляді. Вітамін D необхідний для засвоєння кальцію.
  • Різні крупи. Завдяки включеним в раціон кашам ви зможете нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, усунути запори, ефективно поповнювати запаси енергії. Також крупи багаті амінокислотами, які вкрай важливі для вагітних. Але такими корисними властивостями володіють не всі каші. Тому особливу увагу зосередьте на вівсянці, гречці, сочевиці, а також на кукурудзяній і пшоняній крупі.
  • Молочні продукти. Продукти цієї групи – джерела жирів, кальцію і білка. Оскільки зараз у плода йде зростання кісточок, то необхідність в кальції збільшується. Тому майбутня матуся повинна забезпечити себе і малюка цим елементом. Інакше кальцій дістанеться плоду «з мами», з її кісток і зубів. Погодьтеся, це занадто радикальний метод.
  • Горіхи, насіння, сухофрукти. Вони містять велику кількість рослинних білків, вуглеводів, харчових волокон і жиру з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, вітаміну Е, вітамінів групи В, калію, магнію, кальцію, фосфору, заліза, марганцю, міді. Горішки добре підходять для перекусів, особливо якщо ви на роботі. Оскільки їх не потрібно готувати, і вони завжди під рукою.

Від чого потрібно відмовитися

  • Алкоголь. Мабуть, немає на світі жінки, яка не знає про негативний вплив алкоголю на вагітність. Тому краще не ризикувати життям і здоров’ям свого малюка і виключити алкоголь на час всієї вагітності, а також в період годування грудьми.
  • Смажена, гостра, занадто солона їжа. Така їжа легко може спровокувати різні проблеми зі шлунком: гастрит, виразкову хворобу і т. п. При цьому лікувати їх під час вагітності не можна, оскільки більшість препаратів протипоказані. Крім цього, таке харчування сприяє стрімкому набору зайвої ваги.
  • Солодощі. Можна їсти трохи чорного шоколаду, але у всьому потрібно знати міру. Найкраще цукор отримувати з фруктів і ягід.
  • Копченості. Ковбаси, копчену рибу слід виключити з раціону вагітної, оскільки користі мамі і майбутній дитині вони не принесуть, а от шкоду можуть.
  • Слід істотно обмежити вживання чорного чаю і кави. За день ви можете випити чашечку кави, але не дуже міцної. При цьому краще пити натуральну каву, а не розчинну. У розчинній каві міститься більше кофеїну, ніж в натуральній. До того ж розчинна кава містить хімічні речовини, які дозволяють її зробити розчинною, які небажані при вагітності. Чай також містить кофеїн, причому не лише чорний, але і зелений. Але зелений чай багатий мікроелементами і біоактивними речовинами, а чорний ні. Тому вагітній жінці все ж краще пити зелений чай. При цьому важливо знати, що всім вагітним треба пити не надто міцний чай. Дві-три чашки чаю за день – норма для вагітної.

Приклад меню на день

Сніданок: омлет з 2 яєць, бутерброд з чорного хліба з твердим сиром. Зранку можна випити чашечку чаю.

Перший перекус: Сирна запіканка, стакан соку.

Обід: Рис, риба (приготована на пару), салат з пекінської капусти. Запити можна трав’яним чаєм.

Другий перекус: Банан і яблуко.

Вечеря: Суп з сочевиці з м’ясом. Перед сном можна випити склянку кефіру або з’їсти яблучко.

Рекомендації

  • Не забувайте про щоденні прогулянки на свіжому повітрі.
  • Робіть зарядку щодня. Якщо вагітність протікає нормально, то невелике фізичне навантаження рекомендується.
  • Займіться своїм зовнішнім виглядом. Чотирнадцятий тиждень є досить безпечним періодом. Самопочуття вагітної жінки значно поліпшується, і ви можете приділити час собі. Купіть собі гарний одяг для вагітних, зручне взуття. Робіть маски для обличчя та волосся, намагайтеся побільше відпочивати. Повірте, коли народиться малюк, у вас не буде на це все часу, тому побалуйте себе зараз.
AnsWiki
Додати коментар