Сімнадцятий тиждень вагітності

Другий триместр вагітності в розпалі. Ось ви вже і на сімнадцятому тижні - це початок п'ятого місяця вагітності.

Напевно ви вже не уявляєте свого життя без своєї рідної крихітки під серцем, І це прекрасно. Зараз саме час насолоджуватися вагітністю і радіти життю у всіх її проявах.

На цьому тижні вагітності ваш малюк продовжує активно рости, у нього все добре. У майбутньої мами, як правило, настрій і самопочуття також на висоті.

Розвиток плода на 17 тижні

За акушерським терміном у вас зараз йде 17-й тиждень вагітності, а от згідно ембріонального терміну, вік вашого карапуза становить 15 тижнів. Цікаво, що за порівняно короткий період у вашому організмі зародилося і продовжує розвиватися нове життя.

Внутрішні зміни

  • Плід активно зростає і набирає вагу.
  • У вашого малюка з’являється жир. Прошарок жиру починає відкладатися під шкірою плода. Цей бурий жир є джерелом енергії для малюка. Крім цього, жир необхідний для нормального теплообміну в організмі плода. Найбільша кількість жиру утворюється між лопатками, але після народження він зникне протягом декількох днів.
  • Малюк активно рухається. З кожним днем його рухи стають більш скоординованими. Цілком ймовірно, що саме на цьому тижні вагітності ви зможете відчути перші ворушіння свого малюка.
  • Активно працюють наднирники, виробляючи всі необхідні для життя гормони. Починає працювати імунна система, виробляється інтерферон, імуноглобулін.
  • Малюк активно ковтає навколоплідні води, тому часто пісяє. Навколоплідні води постійно очищаються, тому плід знаходиться у стерильному середовищі.
  • Плід вже здатний реагувати на ваш настрій і самопочуття. Саме тому дуже важливо, щоб ви відчували тільки позитивні емоції.
  • Скелет плода починає своє окостеніння. До цього часу більшу частину скелета становив м’який хрящ.
  • Активно розвиваються органи слуху. На цьому терміні малюк прекрасно чує майже всі звуки ззовні. Занадто гучні можуть його налякати, а ось мамин і татів голос малюк готовий слухати постійно, не забувайте з ним розмовляти.
  • Уже вміє закривати і відкривати очі. правда, відкриває очі малюк вкрай рідко, в основному вони закриті.
  • Продовжує розвиватися міміка. Уже зараз плід вміє хмуритися і посміхатися, тільки поки це відбувається несвідомо.
  • Може досить часто гикати.

Зовнішні зміни

  • Все тіло плода вкрите пушковим волоссям (лагуно). Це волоссячко дуже тонке, після народження воно випаде (викачається) протягом місяця.
  • На цьому тижні на шкірі малюка починає утворюватися так звана первородна змазка, яка захищає шкіру від пошкоджень.
  • Шкіра стає більш щільною, крізь неї вже не так просвічуються кровоносні судини.

Вага та розмір плода

На 17-му тижні вагітності плід важить близько 100 грамів. Його зріст досягає 12 сантиметрів. На цьому тижні вашого малюка можна порівняти з грушею.

Відчуття вагітної на 17 тижні

Однією з головних подій і відчуттів на цьому тижні можуть стати перші ворушіння плода. Якщо ви ще їх не відчули, то цілком ймовірно, що саме цей тиждень вагітності ознаменується цією прекрасною подією.

Жінки, для яких це перша вагітність можуть не відразу зрозуміти, що це ті самі заповітні поштовхи, оскільки вони дуже схожі на банальну перистальтику кишечника. Але ось з другого-третього разу всім стає зрозуміло, що це саме малюк дає про себе знати.

Крім цієї прекрасної події, на 17-му тижні вагітності вас можуть супроводжувати такі симптоми і відчуття.

  • Печія. На цьому терміні вже може з’явитися печія. Справа в тому, що підвищений рівень прогестерону сприяє тому, що клапан, який з’єднує стравохід і шлунок, розслабляється і щільно не прилягає. Як наслідок, кислота з шлунку потрапляє в стравохід, подразнює слизову і починається печія. На даний момент є ліки від печії, які дозволені під час вагітності, але призначити їх повинен тільки лікар.
  • Набряки. Як правило, набряки на цьому терміні – рідкість, але все ж бувають. З’являються вони через затримку рідини в організмі. Щоб знизити набряклість потрібно правильно харчуватися, виключити занадто солону їжу,, оскільки сіль затримує воду в організмі. Пити воду за бажанням і робити доступні фізичні вправи. Якщо набрякають ноги, то полегшити стан можна піднявши їх вгору.
  • Можуть з’явитися скачки тиску, тахікардія, носові кровотечі. Через збільшення об’єму крові істотно підвищується навантаження на серце і судини, тому іноді можуть з’явитися такі проблеми. При таких симптомах потрібно як слід відпочити, а якщо відпочинок не допомагає, то зверніться до лікаря.
  • Може загостритися молочниця, тому уважно стежте за виділеннями з піхви. Молочниця вкрай небажана під час вагітності, так що побережіться.
  • Утруднене дихання. Матка істотно збільшилася, тому вже може тиснути на діафрагму, викликаючи такий симптом. При виникненні такого почуття потрібно присісти і відпочити, розслабитися.
  • Збільшення грудей. Практично у всіх вагітних до цього терміну суттєво збільшуються груди. Погодьтеся, це приємний бонус) Окрім цього груди можуть стати дуже чутливими і навіть боліти, що зовсім неприємно. Але лікувати подібний стан, звісно, не потрібно. Просто постарайтеся вибрати зручний безшовний бюстгальтер і зручний одяг, це допоможе полегшити стан.
  • Підвищення апетиту. Оскільки малюк активно росте, то майбутній матусі хочеться більше їсти, але при цьому потрібно дотримуватися міри. Про правильне харчування на 17-му тижні поговоримо трохи пізніше.

Збільшення ваги вагітної на 17 тижні

До цього терміну вагітна жінка може набрати від 3 до 5 кілограмів додаткової ваги. Слід пам’ятати про те, що за всю вагітність бажано набрати 11-16 кілограмів. Тому, якщо ви вже набрали значно більше 5, то радимо переглянути свій раціон харчування.

Аналізи і обстеження

Період з 17 по 22 тиждень вагітності вважається найоптимальнішим для проведення другого скринінгу. Цей скринінг робиться за потребою, якщо є якісь ускладнення, якщо вагітність протікає з проблемами. Направити вас на дослідження повинен гінеколог, що веде вагітність.

Скринінг другого триместру вагітності включає: УЗД, аналіз крові на вміст ХГЛ, рівень вільного естріолу, АФП (альфа-фетопротеїн) і вміст інгібіну А.

Також варто зауважити, що спочатку вагітна направляється на УЗД і якщо виникають якісь питання, то вже тоді здаються відповідні аналізи. Якщо на УЗД все добре, то всі ці аналізи здавати не потрібно.

Якщо ж вам не потрібно робити скринінг другого триместру вагітності, то на цьому тижні ви відпочиваєте. Ймовірно, на прийомі у лікаря ви були на 16-му тижні і вже робили загальний аналіз крові і сечі. Також лікар повинен був поміряти вам тиск, зважити і зробити заміри животика, тому на цьому тижні релаксуйте.

Болі в животі на 17 тижні

Як і раніше, так і на цьому тижні дуже уважно прислухайтеся до свого організму, до всіх нових відчуттів. Якщо у вас з’явилися дискомфортні, тягнучі відчуття в животі, то швидше за все це наслідок розтягнення зв’язок, що утримують матку. Як правило, після відпочинку і розслаблення ці неприємні відчуття зникають, і вагітна відчуває себе добре.

Якщо ж ви відчуваєте сильний ниючий, тягнучий біль внизу живота, якщо животик стає твердим (ніби кам’яніє), то це серйозний симптом. Найчастіше, такий стан вказує на загрозу викидня, навіть на такому терміні це можливо! Тому дуже важливо вчасно звернутися до лікаря, щоб він вас добре оглянув і, за потреби, призначив лікування або ж поклав у стаціонар.

Секс на 17 тижні вагітності

Сексом займатися можна, якщо немає загрози викидня. Якщо майбутні батьки здорові, почуваються прекрасно, то секс піде тільки на користь. Звичайно ж, про жорсткий і занадто інтенсивний секс краще на якийсь час забути, щоб ніяким чином не нашкодити малюкові.

Харчування вагітної на 17 тижні

Правила харчування на 17-му тижні залишаються такими ж: їсти здорову їжу і часто. Під час вагітності рекомендовано харчуватися 5-6 разів на день, але маленькими порціями. Давайте ознайомимося з продуктами, які обов’язково повинні бути присутніми у вашому раціоні.

Рекомендовані продукти

  • М’ясо. Вагітній жінці необхідно їсти м’ясо, оскільки воно багате на білок і важливі амінокислоти. Звичайно ж, при цьому потрібно правильно готувати м’ясо. краще запікати, варити або тушкувати. При цьому вибирайте нежирні сорти м’яса: телятина, кролятина. З птиці краще обирати курятину та індичку.
  • Свіжі овочі, фрукти, зелень. Ще з дитинства ми знаємо про користь фруктів та овочів. Вони багаті різними вітамінами, органічними кислотами, мікроелементами. При цьому дуже важливо їсти фрукти і овочі по сезону. Їсти все краще в сирому вигляді, так зберігається вся корисність продуктів. Якщо вам не подобаються сирі овочі, то ви можете їх готувати, але не дуже довго. Справа в тому, що при тривалому варінні «вбиваються» майже всі вітаміни. Якщо ви страждаєте алергіями, то вибирати фрукти потрібно дуже обережно. Краще їсти вітчизняні яблука, груші, сливи, абрикоси.
  • Риба та морепродукти. Риба багата білком, жирними кислотами омега-3, йодом, фосфором. Звичайно ж, краще вибирати морську рибу, вона дуже корисна. А ось річкова риба або зі ставка може бути заражена паразитами, та й корисних речовин в ній набагато менше. Їсти рибу можна 2-3 рази в тиждень по 200-300 грам.
  • Каші. На щастя, Зараз є така різноманітність круп, що кожен знайде собі до смаку. Вибирайте каші з цільної крупи, оскільки в необробленому зерні зберігаються всі корисні вітаміни та мікроелементи. Гречка, вівсянка, сочевиця, пшоно, перловка, рис – список рекомендованих каш.
  • Молочні продукти. Як ви знаєте, кальцій дуже важливий при вагітності, а отримати його якраз можна з молочки. Їжте сир, сметанку, пийте кефір. Намагайтеся вибирати продукти не надто високої жирності, зайвий жир вам ні до чого.
  • Яйця. Цей продукт є прекрасним джерелом білка, якого потребує зростаючий організм вашого малюка.

Від чого потрібно відмовитися

  • Алкоголь в будь-якому вигляді.
  • Копченості, сосиски, ковбаси.
  • Сира, в’ялена, копчена риба. Є дуже високий ризик заразитися паразитами, від яких буде дуже складно позбутися, оскільки таблетки від глистів заборонені під час вагітності.
  • Жирна, занадто гостра і солона їжа. Потрібно їсти просту їжу з невеликою кількістю спецій. Якщо ж ви будете захоплюватися прянощами і сіллю, то ризикуєте зіпсувати шлунок, кишечник, до того ж можуть з’явитися сильні набряки. Жирна їжа також неприйнятна під час вагітності, оскільки також може нашкодити майбутній дитині, особливо дівчаткам. Новозеландські вчені довели, що якщо вагітна зловживає жирною їжею, то дитині може загрожувати: ожиріння, раннє статеве дозрівання, гормональні збої в підлітковому віці, порушення менструального циклу або навіть рак молочної залози.
  • Майонез, соуси з магазину. Думаю, вивчивши склад подібних продуктів ви і самі не захочете їх їсти.

Приклад меню на день

Сніданок: сир з медом, чорний чай.

Перший перекус: банан, яблуко.

Обід: бурий рис, стейк з лосося, салат (помідори, огірки, перець, цибулю), апельсиновий сік.

Другий перекус: бутерброд з чорного хліба, сиру і авокадо.

Вечеря: гречка, відварна телятина, салат з пекінської капусти.

Не забувайте пити 1,5-2,00 літра чистої води щодня.

Рекомендації

  • Якщо немає проблем зі здоров’ям і фінанси дозволяють, то рушайте кудись відпочити зі своїм чоловіком. Проведіть час удвох, насолодіться спілкуванням один з одним, сходіть на романтичне побачення. Адже після народження крихітки все це спочатку виявиться недоступною розкішшю.
  • Займіться здоров’ям і зовнішнім виглядом. Підтягніть своє здоров’я, якщо у цьому є необхідність, здайте необхідні аналізи, проконсультуйтеся з лікарями. Якщо у вас немає ніяких проблем зі здоров’ям, то займіться своїм зовнішнім виглядом. Сходіть до косметолога, манікюр, педикюр, до перукаря, купіть необхідний одяг.
  • Придивляйтеся до дитячих речей. З народженням малюка знадобиться багато чого, а ціни зараз високі, тому краще купувати все поступово.
  • Подумайте про вибір імені для своєї дитини.
  • Підтягніть хвости на роботі, якщо вони є.
AnsWiki
Додати коментар