Тридцятий тиждень вагітності

Чого ж чекати від тридцятого тижня вагітності? Як краще харчуватися, що обов'язково потрібно зробити і які аналізи здати - про все це ви дізнаєтесь у нашій статті.

Нарешті настав тридцятий тиждень вагітності. Тепер ви офіційно можете піти в заслужену відпустку – декрет. Для цього з перших днів 30-го тижня вам слід звернутися в жіночу консультацію і взяти всі необхідні документи.

Декретна відпустка дуже довгоочікувана подія в житті вагітної. Тепер можна більше часу приділяти собі, відпочинку, спілкуванню з малюком та підготовці до пологів. Крім цього, жінки на такому терміні досить швидко втомлюються і робота стає тягарем.

 

Розвиток плода на 30 тижні

Поки мама займається оформленням декрету, малюк продовжує активно рости і розвиватися. Йому потрібно ще трохи часу, щоб як слід підготуватися до зустрічі із зовнішнім світом. Якщо дитина народиться на цьому терміні, то в неї є дуже високі шанси вижити і повноцінно розвиватися.

Внутрішній розвиток плода

  • З цього тижня малюк здатний орієнтуватися в просторі. Це говорить про те, що мозок плода вже досить розвинений. Проте на його поверхні ще продовжують формуватися звивини і борозни. Триває вдосконалення кори головного мозку.
  • Малюк вже досить добре бачить, розрізняє світло і темряву. Слід зазначити, що зараз і кілька тижнів після пологів малюк здатний бачити предмети тільки в безпосередній близькості до себе. Починаючи з цього тижня оченята дитинки можуть рухатися з боку в бік.
  • Триває розвиток дихальної системи. Малюк постійно піднімає і опускає грудну клітку, заповнюючи легені амніотичної рідиною, а потім виштовхуючи її. Такі рухи допомагають легеням повноцінно розвиватися. Якби малюк не здійснював таких характерних рухів, то після народження легені були б сплюснутими, що не дозволило б йому дихати. Крім цього, завдяки таким рухам зміцнюються грудні м’язи. Все це допоможе малюкові повноцінно дихати після народження.
  • Малюк як і раніше активно «запасається» жирком. Жировий прошарок робить малюка дуже привабливим, з приємними округлостями. Крім цього, жирок сприяє регулюванню теплового режиму малюка.
  • Триває зміцнення скелета. Не забувайте про постійне надходження кальцію в організм. При нестачі цього елемента буде псуватися стан ваших зубів і кісток.
  • На цьому терміні у малюка твердіють вушні хрящики. Зараз по щільності вони практично такі ж, як будуть після народження.

Зовнішній розвиток плода

  • Шкіра плоду зморщена, оскільки він постійно знаходиться в рідині. Але вона продовжує світлішати і стає більш щільною.
  • Потихеньку малюк позбавляється від пушкового волосся, яке вкривало все його тіло. Звичайно ж, після народження волоски на тілі немовляти будуть, але не так багато.
  • З кожним днем на тілі малюка стає менше первородної змазки.
  • Волосся на голівці стає густішим і продовжує рости в довжину.
  • Нігтики на ручках і ніжках дуже м’які, але вже досить довгі.
  • Малюк виглядає більш пропорційно. Голівка не здається такою великою, оскільки малюк набирає масу тіла.

Вага та розмір плода

На ювілейному тридцятому тижні вагітності ваш малюк важить 1200-1300 гр. За наступні 10 тижнів вагітності малюк набере ще близько 2-х кг, може трохи менше або більше. Зріст плоду знаходиться в межах 38-39 см.

Ворушіння плода на 30 тижні

Хоч місця в матці стає все менше, на активність плода це поки що не дуже впливає. Це вже в кінці вагітності малюкові буде настільки тісно, що він буде рухатися значно рідше.

Не забувайте щодня підраховувати рухи малюка. За 12 годин він повинен поворухнутися не менше 10 разів. Напевно ви вже знаєте, що підрахунок потрібно вести з 9:00 до 21:00. Якщо дитинка активна, то необхідні 10 рухів мама відзначає вже в 16:00-17:00. Більш пасивним діткам потрібно більше часу, щоб зробити ті самі 10 рухів. Всі дітки індивідуальні і це прекрасно.

Бити на сполох треба, якщо ви взагалі не відчуваєте рухів малюка протягом 12 годин. Це дуже тривожний сигнал і вимагає негайного звернення до лікарні. У такому випадки необхідно зробити КТГ і перевірити чи все в порядку з малюком.

Якщо ви не відчуваєте рухів кілька годин поспіль, почекайте, можливо, малюк спить. Розбудити дитину допоможе щось солоденьке. Мамами неодноразово помічено, що на ласощі малюки реагують підвищенням активності.

Положення плода на 30 тижні

На цьому тижні малюк може знаходиться в будь-якому положенні, але найчастіше він лежить голівкою вниз. Зайняти правильне головне передлежання малюк повинен до 32-34 тижня вагітності. Але так буває не завжди! Буває таке, що малюки перевертаються і на 36-40 тижні. Звичайно ж, таке може трапитися, якщо плід невеликого розміру. Якщо у вас там 4-х кілограмовий богатир, то навряд чи він перевернеться на таких пізніх тижнях.

Якщо ж малюк все-таки залишається в тазовому передлежанні, то роблять кесарів розтин. Природні пологи з таким передлежанням можуть обернутися дуже негативними наслідками для життя малюка.

Відчуття вагітної на 30 тижні

Почався восьмий місяць вагітності. До зустрічі зі своїм чадом вам залишається всього два місяці. Витратьте цей час на якісну підготовку до пологів і відпочинок. Ще пару днів і ви в офіційному декреті, а значить часу для цього буде достатньо.

Ваше тіло продовжує трансформуватися, все більше округляючись. Животик досить сильно випирає, а пупок взагалі «загубився». Не переживайте і ні в якому разі не соромтеся свого нового тіла, воно прекрасне, адже там живе ваш малюк.

На 30 тижні вагітності вас можуть супроводжувати такі симптоми і відчуття.

  • Поганий настрій, відчуття безпорадності. На цьому терміні ви можете відчувати себе нещасною, нікому не потрібною, безпорадною вагітною жінкою. Відчуття, що ця вагітність ніколи не закінчиться також може бути присутнім. Все це пояснюється звичайною втомою і зміною гормонального фону. Якщо подібний стан триває протягом декількох тижнів, то можна говорити про допологову депресію. Такий психологічний стан мами вкрай негативно позначається на малюкові. Часто, саме постійний стрес мами сприяє початку передчасних пологів. Якщо ви помічаєте, що самостійно не можете впоратися з негативними емоціями, зверніться до фахівця. Якщо не хочете на прийом до психолога, поговоріть зі своїми близькими, розкажіть про свої страхи та переживання. У більшості випадків це дійсно допомагає.
  • Утруднене дихання. Матка продовжує тиснути на діафрагму, викликаючи задишку. Зараз вам може здаватися, що ви не можете вдихнути на повні груди, так воно і є. Але потерпіть ще трошки, скоро малюк опуститься в тазову область і дихати стане набагато легше.
  • Запаморочення. Може виникнути на будь-якому терміні і в будь-який час доби, але найчастіше зранку, ще до прийому їжі. Щоб уникнути запаморочення, не вставайте різко з ліжка після пробудження. Якщо підхоплюватися за першим сигналом будильника, не тільки голова закрутитися, можна навіть втратити свідомість. Після того як прокинулися, добре поснідайте і запаморочення вам не страшне.
  • Проблеми з травленням. На цьому терміні не рідкістю є запори, метеоризм і підвищене газоутворення. Збільшена матка тисне на шлунок і кишечник, ускладнюючи процес травлення. Трохи полегшити подібний стан травної системи допоможе правильне харчування. Якщо вам докучає метеоризм, виключіть з раціону бобові, капусту, борошняні вироби і молоко.
  • Часте сечовипускання. Винуватцем постійного бігання «по-маленькому» знову ж таки є збільшена матка. Зрозуміло, що постійні позиви до сечовипускання набридають, але ні в якому разі не можна терпіти!
  • Болі в спині і попереку. Втома в ногах. На цьому терміні навантаження на спину і ноги зросла в рази, через що і з’являється біль. Намагайтеся кілька разів за день робити розвантаження ніг і спини, відпочиваючи в горизонтальному положенні. Забудьте про взуття на підборах і високій платформі, носіть бандаж.
  • Розширення вен. Допомогти впоратись з цією проблемою можуть спеціальні втягуючі колготи. Носити їх потрібно тільки після консультації з лікарем.
  • Вам може бути постійно спекотно, навіть якщо на вулиці зима. Звідси і підвищена пітливість. Це відбувається через посилений обмін речовин. одягайтеся шарами, щоб можна було зняти один шар, якщо буде спекотно. Носіть одяг з натуральних тканин, так ви будете менше пітніти.

Збільшення ваги вагітної на 30 тижні

До цього терміну вагітній рекомендується набрати 11 кг. Кожного тижня ви повинні набирати по 300-400 гр. Контролювати набір ваги дуже важливо, адже зайва вага буде істотно обтяжувати вам життя. Якщо ви набираєте більше 500 грамів за тиждень, потрібно як слід попрацювати над харчуванням. Доведеться виключити або звести до мінімуму вживання хлібобулочних виробів і солодощів.

Аналізи і обстеження

Оскільки на цьому тижні ви йдете в декрет, аналізів буде багато. На 30-му тижні вагітності вам необхідно здати:

  1. Загальний аналіз сечі;
  2. Загальний аналіз крові;
  3. Аналіз крові на ВІЛ/СНІД;
  4. Аналіз крові на сифіліс, гепатит;
  5. Аналіз крові на резус-фактор;
  6. Біохімічний аналіз крові.

У період з 30 по 34 тиждень вам потрібно зробити третє планове УЗД. На цьому УЗД визначається:
Загальний стан плода, чи відповідає його розвиток зазначеним нормам. Оцінюється рухова і дихальна активність плода;

Передлежання плоду. До 32-му тижні вагітності плід повинен зайняти головне передлежання;
Стан плаценти, її ступінь зрілості і кріплення. На 30-му тижні плацента повинна мати товщину 30 мм і мати нульовий ступінь зрілості.

З усіма цими аналізами і обстеженнями ви йдете до свого лікаря. Він повинен уважно розглянути всі дані, чи немає яких-небудь відхилень від норми. Якщо все в порядку, лікар зважить вас, виміряє тиск і висоту дна матки, після чого ви вільні на наступні два тижні.

Висота дна матки на цьому тижні становить 30 см, відхилення на 1-2 сантиметри є нормою, за умови зростання в динаміці.

Болі в животі на 30 тижні

На цьому тижні ви можете відчувати легкі болісні відчуття, пов’язані з тренувальними переймами. Такі перейми готують матку до майбутніх пологів. Вони нерегулярні і не спричиняють особливого дискомфорту вагітній. Скорочення матки можуть тривати від 30-ти секунд до 2-х хвилин.

Живіт може боліти через проблеми з травленням. Наявність хвороб сечостатевої системи також може викликати болі в животі, при чому досить сильні. Якщо у вас болісне сечовипускання і біль в животі, зверніться до лікаря, не затягуйте!

Якщо у вас з’явився різкий тягнучий біль внизу живота – це тривожний знак. Такий різкий біль характерний для початку передчасних пологів. Якщо у вас виникли такі симптоми, негайно до лікаря.

Відчуття «кам’яного» живота також небезпечне на цьому терміні, адже говорить про підвищений тонус матки. Гіпертонус матки також потребує лікування, адже подібний стан може серйозно нашкодити малюкові.

Звертайте увагу на виділення. У нормі на цьому терміні виділення повинні бути світлого кольору, однорідної консистенції і без неприємного запаху. Якщо виділення з домішкою крові, занадто рідкі, мають неприємний запах – це привід для звернення до гінеколога.

Секс на 29 тижні вагітності

При нормальному перебігу вагітності і хорошому самопочутті займатися сексом можна. Але вибирайте такі пози, де виключається будь-який тиск на животик.

Харчування вагітної на 30 тижні

Правила харчування на 30-му тижні вагітності залишаються такими ж. Їжте корисну їжу 4-5 разів на день, але невеликими порціями. Особливо важливий спосіб приготування страв для вагітних. Готуйте їжу в духовці, на пару, в мультиварці, без зайвого жиру. Намагайтеся не переварювати овочі, адже так втрачається левова частка корисних речовин.

Плануйте свій раціон так, щоб в ньому була достатня кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів.

Ваш добовий раціон повинен містити 2800-3000 калорій. Але тільки з урахуванням адекватної фізичної активності. Якщо ви будете тільки лежати і їсти, то зовсім скоро перетворитеся на слоника. Якщо фізична активність незначна, то цілком вистачить 2500 калорій. При цьому, дуже важливо, щоб всі ці калорії були взяті з корисних продуктів.

Свіжі овочі та фрукти можна їсти в необмеженій кількості, звичайно, якщо немає алергії. М’ясо нежирних сортів рекомендується їсти не більше 3-х разів на тиждень. Рибку 1-2 рази в тиждень. Щодня можна їсти різні каші, але потроху. Каші є відмінним джерелом вуглеводів, які забезпечують нас енергією. Але занадто велика кількість вуглеводів може призвести до підвищення ваги.

Не забувайте про молочну продукцію, яка є джерелом так необхідного кальцію. Їжте творог, домашній йогурт з ягодами, пийте кефір, і ви забезпечите себе і малюка кальцієм. Молочку можна їсти 3-4 рази в тиждень.

Приклад меню на день

Сніданок: омлет з твердим сиром, чай;

Перший перекус: цільнозерновий хліб з скибочками авокадо, яблучний сік;

Обід: запечена картопля, салат зі свіжих овочів;

Другий перекус: йогурт;

Вечеря: запечене філе сома, салат з капусти.

Рекомендації

  • Подумайте про вибір імені для свого немовляти. Обговоріть з чоловіком варіанти, які вам подобаються. Спільними зусиллями ви оберете найкрасивіше та найбільш підходяще вашому малюкові ім’я. звісно, після народження крихітки ваша думка може змінитися, але все ж.
  • Готуйте гніздечко для свого малюка. Саме час купувати необхідні речі, які знадобляться після народження дитини. Список досить-таки великий, тому не зволікайте.
  • Беріть з собою обмінну карту, якщо йдете на прогулянку, чи їдете в подорож. Ніхто з нас ні від чого не застрахований. Передчасні пологи можуть початися на будь-якому терміні і в будь-який час, тому всі документи повинні бути з вами.
  • Малюк дуже прив’язаний до вас і потребує уваги. Ніжно погладжуйте животик, розмовляйте зі своїм малюком, йому це необхідно. Залучайте до розмов і майбутнього татуся.
AnsWiki
Додати коментар