Тридцять шостий тиждень вагітності

До цього часу вагітна досить сильно втомлюється від свого становища і вже мріє про пологи. Але потрібно ще трішечки потерпіти і дати дитині можливість набрати необхідну масу.

Тридцять шостий тиждень – це початок дев’ятого місяця вагітності, з чим ми вас щиро вітаємо. До довгоочікуваної зустрічі з малюком залишається всього 4-5 тижнів.

Жінка може відчувати втому від вагітності, оскільки досить збільшені габарити дещо ускладнюють життя. Важко пересуватися, виконувати звичні хатні справи, знайти зручну позу для сну. Проте потрібно набратися терпіння і ще трішки почекати. Зараз саме час зайнятися збором всього необхідного для пологів і малюка.

Розвиток плода на 36 тижні

Карапуз продовжує рости і набирати вагу, його тіло стає більш округлим. Зараз малюк виглядає практично як новонароджена дитина.

Внутрішній розвиток плода

На 36-му тижні вагітності якихось кардинальних змін в організмі плода вже не буде. За час, що залишився до пологів, всі органи і системи плода будуть лише вдосконалюватися.

  • Серцево-судинна система плода практично дозріла і готова повноцінно приступити до роботи. Сердечко малюка повністю сформоване, але між правою і лівою частинами ще відсутня перегородка. Лікарі називають цей отвір «овальним вікном», закритися воно повинно в перші дні (тижні) після народження. Зараз серце плода б’ється зі швидкістю 120-140 ударів за хвилину.
  • На фінішній прямій знаходиться дозрівання імунної та ендокринної систем малюка.
  • У печінці плода продовжує накопичуватися залізо. Цей процес дуже важливий для кровотворення малюка. До року він буде витратити, накопичене під час внутрішньоутробного розвитку, залізо.
  • Сформувалася підшкірна клітковина.
  • Зміцнюється кісткова тканина. Щоб кісточки малюка були міцними і здоровими, мамі потрібно їсти продукти, які містять багато кальцію. Також варто зауважити, що кістки черепа у малюка досить м’які і рухливі, що значно полегшує процес проходження по досить вузьких родових шляхах.
  • Практично дозріли легені малюка. Якщо дитина народиться на цьому тижні, то дихати вона зможе самостійно.

Зовнішній розвиток плода

  • Шкіра плода практично повністю очистилася від первородної змазки. Зараз шкіра має приємний рожевий відтінок, вона дуже ніжна і чутлива.
  • Продовжує густіти і рости волосся на голові.
  • Завдяки накопиченому жирку, тіло малюка округляється.
  • Щічки також стають більш пухкими.
  • З тіла практично повністю зникає пушкове волоссячко.

Вага та розмір плода

На 36-му тижні вагітності плід важить 2700 грамів. Його зріст становить приблизно 47-48 сантиметрів. На цьому тижні вашого малюка можна порівняти з папаєю.

Ворушіння плода на 36 тижні

На цьому терміні малюки рухаються значно рідше, оскільки місця в матці стає менше. Але ви повинні ретельно стежити за регулярністю і характером рухів.

За 12 годин малюк повинен дати про себе знати не менше 10 разів.

Якщо ви тривалий час не відчуваєте ворушінь свого карапуза, краще звернутися до лікаря. Вам же буде спокійніше, коли лікар прослухає серцебиття і скаже, що з вашим малюком все в порядку.

Також слід звернутися до лікаря, якщо ви помітили різку зміну поведінки дитини. Якщо малюк рухався спокійно, а тут раптом починає «буянити» – це нехороший знак, значить у нього не все в порядку. І навпаки, якщо ваш малюк був дуже активним малюком і раптом надовго затихає, також слід звернутися до лікаря.

Положення плода на 36 тижні

На 36-му тижні ваш малюк, ймовірно, вже зайняв головне передлежання, тобто лежить голівкою вниз. Таке передлежання забезпечує нормальний перебіг природних пологів.

Визначити передлежання плода лікар може при пальпації живота вагітної. У досвідченого лікаря це займає менше хвилини. Також визначити передлежання плода можна за допомогою УЗД або ж під час прослуховування серцебиття стетоскопом (тоді серцебиття буде чутно внизу живота). Зафіксувати правильне положення плода можна за допомогою бандажа.

Якщо ж плід знаходиться в тазовому або поздовжньо-тазовому передлежанні, то лікарі призначають плановий кесарів розтин.

Бувають і щасливі винятки, коли малюк перевертається голівкою вниз практично на останніх тижнях вагітності. Але це дійсно виключення, які трапляються не так часто, як хотілося б.

Відчуття вагітної на 36 тижні

На 36-му тижні вагітності матка знаходиться на 16 сантиметрів вище пупка і на 36 сантиметрів вище лобкового симфізу. Зараз матка вагітної важить приблизно 800 грамів. Живіт вже дуже великий і вам може здаватися, що рости більше нікуди, але це не так. За останній місяць вагітності живіт ще істотно збільшиться.

На цьому тижні вас можуть супроводжувати такі симптоми і відчуття.

  • Поколювання в піхві. Такі неприємні відчуття можуть з’явитися через те, що шийка матки поступово коротшає і розм’якшується. Крім цього, можуть з’явитися стріляючі болі в промежині.
  • Болісні відчуття в області тазу. Це пов’язано з розходженням кісток. Пологи вже зовсім скоро і жіночий організм активно до них готується. З цим нічого не поробиш, потрібно трішки потерпіти.
  • Важко дихати. Якщо малюк ще не опустився вниз, то дихати важко, оскільки матка вже дуже сильно тисне на діафрагму. Як тільки малюк почне спускатися вниз, дихати буде набагато легше.
  • Набряклість. Набряки в третьому триместрі є практично в кожної вагітної. Якщо вони незначні, хвилюватися не варто. Якщо ж набряки значні, навіть зранку і після відпочинку – зверніться до лікаря. Підвищена набряклість і наявність білка в сечі можуть свідчити про розвиток гестозу.
  • Підвищена волосатість . Волосся активно росте не тільки на голові, але і на руках, ногах, в області бікіні і навіть животі. Все це відбувається через гормони. Підвищений рівень прогестерону і естрогену позитивно впливає на стан волосся.
  • Нервозність і примхливість. Це абсолютно нормальне явище, адже ви переживаєте, вам страшно і важко. Допомогти в такій ситуації можуть розмови по душам з близькими людьми. Не тримайте все в собі, розкажіть про свої страхи і переживання і вам стане значно легше.

Збільшення ваги вагітної на 36 тижні

До цього терміну ви набрали приблизно 14 кілограмів. Така кількість додаткової ваги вважається нормальною. Кожного тижня ви повинні набирати 300-400 грамів. Приблизно 200 грамів з цієї ваги йде малюкові.

Якщо ви вже набрали значно більше рекомендованого, серйозно займіться своїм харчуванням. Слід виключити продукти, від яких стрімко росте вага – солодке, випічка, жирна їжа. Такі продукти практично не містять корисних речовин, зате пристойно «женуть» вагу. Вам це потрібно? Звичайно ж, немає! Тому постарайтеся формувати свій раціон виключно з корисних продуктів харчування. Від того, що ви їсте залежить ваше здоров’я і здоров’я вашого дитинчати.

Аналізи і обстеження

З цього тижня ви повинні відвідувати гінеколога раз на тиждень. Щотижня потрібно здавати ЗАС, щоб контролювати роботу нирок. Також лікар може направити вас на ЗАК, щоб виключити ризик розвитку анемії. Окружність живота і висота дна матки також вимірюється щотижня.

При необхідності можуть зробити мазок на флору, щоб виключити наявність інфекцій.

Планових УЗД на цьому терміні немає, але якщо лікар направить, то потрібно буде зробити.

Крім цього, ретельно стежте за артеріальним тиском. Вимірювати тиск потрібно кожен день. На цьому терміні тиск не повинен опускатися нижче 100/60 і не підніматися вище 140/90. Різке підвищення тиску може говорити про наявність проблем в організмі жінки, тому цей симптом вимагає звернення до лікаря.

Болі в животі на 36 тижні

Болі в животі можуть з’явитися через проблеми з травленням. Якщо у вас часті закрепи, то живіт може боліти досить сильно. Щоб уникнути такої неприємності їжте правильну їжу і пийте багато води.

Дискомфортні відчуття можуть з’явитися через тренувальні перейми. Чим ближче пологи, тим частіше можуть виникати тренувальні перейми. Ймовірно, ви вже навчилися відрізняти тренувальні перейми від іншого роду болісних відчуттів, тому вони не повинні лякати вас.

Якщо перейми стають регулярними, а біль наростає – їдьте в пологовий будинок, адже це може бути початком справжніх пологів.

Звернення до лікаря вимагають і ниючі болі внизу живота, що віддають в поперек. Подібний стан також може свідчити про швидке наближення пологів. Крім цього, ниючі болі внизу живота можуть бути симптомом відшарування плаценти, при цьому з’являються кров’янисті виділення. У такому випадку потрібно негайно звернутися до лікаря.

Виділення на 36-му тижні вагітності повинні бути: без різкого запаху, однорідної консистенції, мати світлий колір. Також варто зауважити, що на цьому терміні можуть з’явитися домішки слизу. Це – частини слизової пробки, яка закриває шийку матки до кінця вагітності, щоб до плоду не проникали хвороботворні бактерії. В кінці вагітності пробка може почати потроху відходити, тому її частини і з’являються у виділеннях. Якщо ж пробка відходить повністю, то будьте готові до швидких пологів. Ви відразу зрозумієте, якщо відійде вся пробка, оскільки слизу буде багато, і він буде з домішкою крові.

Секс на 36 тижні вагітності

Як правило, на цьому терміні пари припиняють займатися сексом, оскільки живіт вже дуже великий і це надає незручності всім. Але слід сказати, що сучасні гінекологи не забороняють займатися сексом аж до самих пологів. Тому потрібно орієнтуватися по своєму самопочуттю. Якщо ви почуваєте себе добре, немає ніякого болю і є бажання, то сексом можна займатися. Звичайно ж, вибирайте найбільш безпечні для малюка пози, де повністю виключається тиск на живіт.

Харчування вагітної на 36 тижні

Ви знаходитесь на останньому місяці вагітності, як правило, вагітним на цьому терміні дуже хочеться їсти. Зараз малюк активно набирає масу, тому у вас і з’явився такий «звірячий» апетит. Але пам’ятайте, якщо ви зараз не будете собі ні в чому відмовляти, то до моменту пологів ризикуєте набрати чимало зайвих кіло.

Намагайтеся не допускати великих перерв між прийомами їжі, тоді у вас не буде сильного відчуття голоду. Також важливо розуміти, що голод потрібно вгамовувати виключно корисною їжею, а не тортиками та тістечками.

У вашому щоденному раціоні має бути достатня кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Левову частку раціону повинні займати свіжі овочі та фрукти. Овочі краще готувати на пару або їсти сирими, так ви отримаєте від них максимальну користь. Кожен день їжте 2-3 свіжих фрукти на ваш вибір. Завдяки цим продуктам, ваш організм буде насичений вітамінами і мікроелементами.

М’ясо потрібно їсти 2-3 рази в тиждень, вибирайте нежирні сорти. Не забувайте і про рибку, їжте 2 рази на тиждень. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати в мультиварці. Ці продукти будуть відмінним джерелом білка для вас і малюка.

Різні крупи забезпечать вас енергією, оскільки багаті вуглеводами. Найбільш корисними будуть: гречка, вівсянка, сочевиця, коричневий рис. Порції каш не повинні бути великими, достатньо 150-200 грамів крупи на день.

Приклад меню на день

Сніданок: сирники зі сметаною, чай;

Перший перекус: жменю горіхів, сік;

Обід: запечена картопля, тушкована риба з овочами;

Другий перекус: цільнозерновий хліб з авокадо, яблуко;

Вечеря: омлет, салат з пекінської капусти.

Не забувайте про режим пиття. Випивайте не менше 1,5 літра чистої води за день.

Рекомендації

  • Швидше за все ви вже зібрали все необхідне для пологового будинку. Всі дитячі речі необхідно випрати і попрасувати з двох сторін. Прати потрібно дитячим гіпоалергенним порошком, кондиціонером краще не користуватися. Складіть все так, щоб при необхідності ви могли швидко дістати необхідну річ.
  • Почитайте літературу про пологи. Буде краще, якщо ви будете знати все про процес пологів. Як потрібно поводитися, на що звертати увагу, чого краще не робити – вся ця інформація суттєво допоможе вам при пологах.
  • Приділіть час собі. Запишіться на стрижку, зробіть манікюр і педикюр. Після пологів на всі ці радощі життя часу просто не буде. Вагітність і пологи – не хвороба, потрібно мати гарний та доглянутий вигляд.
  • Виберіть пологовий будинок. Якщо ви ще не визначилися з пологовим будинком, саме час зробити це. Офіційно пологи через 4 тижні, але вони можуть початися і трохи раніше, тому все повинно бути готове. Буде краще, якщо ви оберете не тільки пологовий будинок, але й лікаря, який буде приймати пологи. Так ви не будете зайвий раз нервувати: який попадеться лікар, чи достатньо він кваліфікований, чи достатньо уважний … Ви повинні зробити все для того, щоб пологи проходили в максимально комфортних для вас і дитини умовах.
AnsWiki
Додати коментар