Сороковий тиждень вагітності

Цілком можливо, що вже на цьому тижні ви народите своє малятко. Дізнайтеся, що може статися на 40-му тижні вагітності, чого очікувати і до чого підготуватися. А також які відчуття є провісниками пологів.

Сороковий тиждень вагітності – це завершальний етап виношування дитини. До цього моменту організм жінки повністю готовий до пологів. Жінка готова не тільки фізично, але й морально, адже очікування до цього часу стає нестерпним. Всі матусі якнайшвидше хочуть побачити, хто ж жив у животику довгі 9 місяців.

Тим часом малюк також абсолютно готовий до пологів і життя поза маминим животиком. Ймовірно, дитинка народиться в кінці цього тижня, але, якщо цього не трапитися – не хвилюйтесь! Період виношування може тривати і 42 тижні, це абсолютно нормально і не є патологією. Якщо термін вагітності перевалив за 42 тижнів, це – переношування. В такому випадку вагітна повинна лягти в стаціонар. Найчастіше на такому терміні лікарі стимулюють родову діяльність.

Розвиток плода на 40 тижні

Зараз ваш малюк практично такий же, яким ви візьмете його на руки буквально через кілька днів. Дитина повністю сформована, її органи функціонують. Крихітка чекає зустрічі з найріднішими людьми – своїми батьками.

Внутрішній розвиток плода

  • До цього терміну плацента старіє. Вона досить стрімко втрачає здатність постачати плід всім необхідним, особливо киснем. Якщо дитині не вистачатиме кисню, внутрішні органи можуть дуже страждати від цього. Особливо небезпечний брак кисню для головного мозку плода. Найчастіше, якщо є нестача кисню, малюк починає дуже активно рухатися. В такому випадку вам терміново потрібно в лікарню, тому що наслідки можуть бути небезпечними.
  • Дихальна система плода повністю готова приступити до своїх прямих обов’язків. Перший вдих і крик малюк зробить одразу після народження. Крик свідчить про те, що легені розкрилися і дитина дихає самостійно. У деяких діток перший вдих і крик може трошки затримуватися, що, безсумнівно, лякає батьків. Лікарі говорять, що вдих може затримуватися, адже малюк відчуває потужний стрес, якщо не сказати шок. Це нормальне явище, яке зустрічається досить-таки часто.
  • Кишечник плоду наповнений меконієм. Малюк повинен покакати вже після народження, але буває і таке, що спорожнення кишечника відбувається ще в утробі. Це вкрай небажано, адже дитина ковтає води і може розвинутися дисбактеріоз. Хоча і вважається, що первородний кал стерильний, все ж краще, якщо малюк «сходить по-великому» вже після народження.
  • Кістки черепа залишаються м’якими. Після народження голівка плода може бути трохи деформованою, оскільки він проходить через досить вузькі родові шляхи. Переживати не потрібно. Все стане на свої місця протягом декількох тижнів.

Зовнішній розвиток плода

  • Первородна змазка зникла.
  • На тілі вашого дитинчати практично не залишилося лагуно. Можуть зберігатися залишки пушку на спинці.
  • Шкіра малюка дуже ніжна і чутлива. Вона має ніжно-рожевий відтінок, але іноді малюки народжуються з синюватим відтінком. Такий відтінок свідчить про те, що малюк відчував брак кисню під час пологів.
  • Колір очей має світлий відтінок. Практично всі малюки народжується блакитноокими. Протягом перших місяців життя колір очей змінюється. Остаточний колір очей у дитини сформується ближче до 1 року життя.

Вага та розмір плода

На фінішному 40-му тижні вагітності плід важить 3400-3500 грамів. Його зріст знаходиться в межах 50-55 сантиметрів. Найчастіше, дітки народжуються саме з такими показниками. Проте буває, що плід важить значно більше або менше. Якщо дитина важить більше 4,0 кг, то вагітній пропонують робити кесарів розтин. У маленьких худеньких жінок, найчастіше, народжуються і маленькі дітки, вагою до 3 кг. Все дуже індивідуально.

Ворушіння плода на 40 тижні

Зрозуміло, що на 40-му тижні вагітності місця в матці дуже мало, тому малюк рухається набагато рідше. Якщо малюк знаходиться в головному передлежанні, то, ймовірно, ви отримуєте регулярних стусанів під серце, оскільки саме там знаходяться ніжки.

Хоча кількість рухів плода і скоротилася, ви як і раніше повинні відчувати не менше 10 рухів за 12 годин.

На будь-які зміни в поведінці малюка ви повинні своєчасно реагувати. Якщо дитина, на вашу думку, поводиться аж занадто активно, зверніться до лікаря. Можливо, йому не вистачає кисню, і він «б’є на сполох». Якщо малюк затих на довгий час, також необхідна консультація лікаря. Лікар повинен прослухати серцебиття плоду і оцінити його загальний стан. При необхідності потрібно зробити КТГ і (або) УЗД.

Положення плода на 40 тижні

На цьому терміні малюк повинен лежати голівкою вниз, тобто перебувати в головному передлежанні. Ручки і ніжки малюка зігнуті і щільно притиснуті до тулуба. Ймовірно, він вже опустився вниз і повністю готовий до пологів.

Якщо малюк знаходиться в будь-якому іншому положенні, необхідно робити кесарів розтин, щоб уникнути травматизму дитини. Якщо вам доведеться робити таку операцію – не переживайте і не накручуйте себе. Головне, щоб малюк народився здоровеньким, а яким вже способом – не так важливо. Звичайно ж, дуже важливо знайти кваліфікованого і компетентного акушера-гінеколога, але це стосується не тільки кесарева розтину.

Відчуття вагітної на 40 тижні

Всі відчуття вагітної на цьому терміні зводяться до одного: скоріше б народити і взяти свого малюка на ручки. Очікування стає нестерпним, якщо жінка не народжує точно у визначений термін))

Крім передчуття швидких пологів і зустрічі з малюком, на цьому тижні вас можуть супроводжувати такі відчуття.

  • Свербить шкіра живота. Шкіра на животі дуже сильно натягнута, тому вона так сильно свербить. Якщо її недостатньо зволожувати, то з’являться розтяжки і свербіж буде відчуватися ще сильніше.
  • Родові шляхи готуються до пологів. Тазові кістки розходяться. Розм’якшується і коротшає шийка матки. Крім цього, ви можете відчувати тяжкість внизу живота.
  • Болі в промежині (поколювання). Це відбувається через тиск матки.
  • Фізична втома. До цього часу організм вагітної суттєво «зносився» і жінка відчуває досить сильну втому. Вносить свою лепту і зайва вага, яку тепер потрібно щодня носити на собі. Емоційно жінка також втомилася, але її, безсумнівно, дуже радує швидка поява на світ малюка.
  • Гніздування. В кінці вагітності жінка починає «вити гніздо». Вона постійно хоче щось змінити, поліпшити, щоб дитинці було максимально комфортно. В сотий раз перекладає і передивляється речі для дитини. Це рефлекс, так вагітна готується до народження малюка. Згадайте, як тварини готуються до пологів – готують ложе (гніздо). Так само й люди, тільки з розвитком цивілізації цей процес нівелювався, але інстинкт залишився.

Збільшення ваги вагітної на 40 тижні

За весь пройдений період вагітності жінка набирає трохи більше 15 кілограмів. Звичайно ж, слід зауважити, що набір ваги під час вагітності – справа індивідуальна. Багато що залежить від генетики, але ще більше від харчування жінки протягом всієї вагітності.

Також варто зауважити, що в кінці вагітності вага починає знижуватися. Це є передвісником швидких пологів. Якщо ви відмітили у себе зниження ваги, то будьте готові скоро відправлятися в пологовий будинок.

Аналізи і обстеження

На цьому тижні ви обов’язково повинні прийти на прийом до свого лікаря. До того часу не забудьте здати ЗАС. Лікар прослухає серцебиття плода, виміряє висоту дна матки і окружність живота. Можливо, скаже зробити огляд на гінекологічному кріслі. Але, найчастіше, до початку пологової діяльності таке обстеження не робиться.

Болі в животі на 40 тижні

На цьому терміні тренувальні перейми можуть давати знати про себе досить часто, адже організм інтенсивно готується до пологів. Якщо перейми нерегулярні, їхати до лікаря не потрібно.

Як тільки ви помітите, що перейми набувають регулярності, а інтервали між ними поступово скорочуються, потрібно бути в бойовій готовності.

Якщо інтервали між переймами становлять 8-10 хвилин – швидко в пологовий будинок. Якщо ж по 25-30 хвилин, можна ще трішки посидіти вдома. У будь-якому випадку, якщо ви домовлялися про пологи з конкретним лікарем, то слід йому зателефонувати і попередити, що у вас почалися перейми і він дасть вам необхідні вказівки.

Крім цього, на цьому терміні може відійти слизова пробка. Вона досить велика, тому не помітити її відходження ви не зможете. Також у виділеннях можуть з’явитися домішки крові. Це відбувається через розм’якшення шийки матки і її скорочення, внаслідок чого лопаються дрібні судини, звідси і поява крові у виділеннях. У нормі виділення на 40-му тижні вагітності повинні бути: світлого кольору, однорідної консистенції і без різкого запаху. Якщо у вас виділення мають інший колір, запах або консистенцію, потрібно звернутися до лікаря.

Передвісники пологів

  • Опущення живота.
  • Зміна настрою вагітної.
  • Розлад травлення (пронос).
  • Відходження слизової пробки.
  • Плід менше рухається (притих).
  • Зниження апетиту і ваги вагітної.
  • Відходження слизової пробки.

Пологи почалися, якщо у вас:

  • відійшли води;
  • почалися регулярні перейми (інтервал 5 хв);
  • з’явилося відчуття розпирання в піхву і в області лобка;
  • болі внизу живота, попереку і крижах.

Секс на 40 тижні вагітності

Інтимні стосунки на пізніх термінах допомагають стимулювати перейми, завдяки жіночому оргазмові. Також статевий акт (точніше чоловіча сперма) сприяє розм’якшенню шийки матки. Саме тому лікарі радять зайнятися сексом на пізніх термінах, якщо у жінки не починаються пологи.

Але слід сказати, що займатися сексом на 40-му тижні вагітності – справа не з легких. Справа в тому, що живіт вже дійсно величезний і рухатися досить-таки складно. Крім цього, жінки дуже бояться, що статевий акт може нашкодити малюкові, а емоційне напруження ніяк не сприяє отриманню оргазму.

Загалом, займатися сексом чи ні на 40-му тижні вагітності – вирішувати вам, звісно, якщо немає протипоказань від лікарів.

Харчування вагітної на 40 тижні

Зараз ваш раціон повинен бути максимально легким. Не зловживайте жирною і важкою їжею, а краще взагалі відмовтеся від неї. Також слід відмовитися від продуктів, які можуть викликати алергію (цитрусові, шоколад, незнайомі продукти). Зовсім скоро ви будете годувати свого малюка грудьми, а це означає, що потрібно дотримуватися особливої дієти. Оскільки пологи можуть початися в будь-який час, то варто вже відкоригувати своє меню.

Віддавайте перевагу свіжим фруктам і овочам. Їжте нежирні види м’яса. Риба і яйця обов’язково повинні бути присутніми у вашому раціоні. Різноманітні каші також необхідні, оскільки в них містяться вуглеводи, які забезпечать вас енергією.

Їсти потрібно часто, але невеликими порціями. Важливу роль відіграє спосіб приготування страв. Готуйте на пару або в мультиварці, запікайте в духовці. Такі способи готування є найбільш корисними для нашого організму, особливо під час вагітності.

Приклад меню на день

Сніданок: сирники зі сметаною, чай;

Перший перекус: яблуко, жменю горіхів;

Обід: макарони з твердих сортів пшениці, запечена риба, помідор;

Другий перекус: стакан кефіру, вівсяне печиво;

Вечеря: салат з буряка, гречка, парова котлета.

Не забувайте про режим пиття. Потрібно випивати не менше 1,5 літра води за день.

Рекомендації

  • На цьому терміні практично всіх вагітних мучить питання: коли ж почнуться пологи? Більшість лікарів і вчених вважають, що процес пологів запускає саме плід, коли буде повністю готовий до цього. Якщо у вас не почнуться пологи саме на цьому тижні – не потрібно панікувати і намагатися якось їх викликати. значить, ваш малюк ще не готовий до появи на цей світ. Тільки після 42-го тижня вагітності лікарі говорять про переношування вагітності, тому часу ще багато і хвилюватися не варто.
  • Перечитайте літературу про грудне вигодовування. Всі тонкощі і нюанси цієї справи, щоб бути готовою і знати про можливі проблеми.
  • Проведіть час з чоловіком. Сходіть куди-небудь, приділіть час один одному. Поговоріть по душах. Обговоріть, як будете виховувати свого малюка. Які обов’язки будуть на кожному з вас. Звичайно ж, на практиці все може бути по-іншому, але все ж говорити й готуватися потрібно.
  • Постарайтеся більше відпочивати. Вам потрібно накопичити сил, адже вас чекає непросте випробування. Ви все зможете, але для цього потрібні сили!
AnsWiki
Додати коментар