Коли кішка починає гуляти (просити кота)?

Моїй кішці 3 місяці, коли вона почне «хотіти» кота?

Практично всіх власників маленьких кішечок хвилює це питання. Адже всі ми знаємо, що поведінка кішки під час тічки суттєво змінюється, при чому далеко не в кращий бік. Кішка в цей період постійно нявкає, вимагаючи партнера. Деякі навіть можуть бути агресивними і нападати на своїх хазяїв. Проте не турбуйтеся, як тільки тічка завершиться, поведінка улюбленця буде звичною.

Коли ж кішка починає «просити» кота?

Вік, коли кішки готові до спарювання залежить від 3 пунктів:

  1. Порода;
  2. Особливості харчування;
  3. Умови утримання.

Звісно, варто сказати, що всі тварини, як і люді, індивідуальні, тому не можна рівняти всіх під один гребінь. Проте все ж таки приблизні терміни початку тічки у кішок є.Коли кішка починає гуляти (просити кота)?

Отже, зазвичай кішки починають гуляти, тобто досягають статевої зрілості у віці 7–9 місяців. Хоча цей процес може початися і в період з 6 до 10 місяців. Якщо ж вашій улюблениці вже більше 10 місяців, а в неї й досі не було тічки, то варто звернутися до ветеринара. Звісно, якщо ви плануєте розводити котяче потомство.

Важливо знати, що під час першої тічки і подальшого спарювання кішка може і не завагітніти. Організм тварини лише починає виробляти яйцеклітини і з першого разу може і не вийти, проте все дуже індивідуально і залежить від багатьох факторів. До того ж ветеринари не радять спарювати кішок в такому ранньому віці, адже вони до цього не не готові.

Як зрозуміти, що кішка «просить» кота?

Повірте, як тільки у вашої кішки почнеться тічка, ви одразу це зрозумієте, адже в її поведінці з’являється ряд характерних ознак. Давайте детально зупинимось на кожній з них.

  1. Зниження апетиту. Такий симптом є у досить великої кількості кішок, проте орієнтуватися лише на нього для виявлення тічки не варто. Адже зниження апетиту у тварини може свідчити і про те, що вона захворіла. Аби точно виявити, чи є тічка, потрібно звертати увагу на те, чи є у кішки ще якісь ознаки.
  2. Гучне нявчання. Коли тварина готова до спарювання вона часто і досить голосно нявчить. Це може бути навіть не просто нявчання, а своєрідний рев. Таким чином кішка привертає увагу до себе, говорячи, що готова до спарювання.
  3. Часте сечовипускання. Під час тічки в організмі кішки відбуваються різні фізіологічні процеси, змінюється рівень гормонів, тому вона починає часто ходити по-маленькому. Якщо ви помітили, що ваша улюблениця часто мочиться, будьте готові, адже це чітка ознака початку тічки.Коли кішка починає гуляти (просити кота)? 
  4. Зміна поведінки. Кішка стає дуже лагідною, треться об ноги, мурчить. Проте все ж є кішки, в яких період тічки супроводжується агресивною поведінкою. 
  5. Пози готовності. Коли кішка готова до спарювання, вона старається всіма можливими способами зацікавити потенційного партнера. Саме тому вона може ставати в характерну для спарювання позу: ставати на передні лапи, піднімаючи при цьому задню частину тіла і відводячи хвіст в бік.
  6. Ретельна гігієна. Деякі кішки починають дуже ретельно вилизувати свої статеві органи в цей період.

Всі вищеперераховані ознаки вказують на те, що ваша улюблениця почала гуляти і готова до спарювання. Проте це не означає, що всі вони будуть присутні у вашої вихованки. Якщо в кішки є 2-3 ознаки з цього списку, значить в неї тічка. 

Як довго триває тічка?

В середньому період тічки у котів триває 10 днів. Варто зауважити й те, що якщо кішку не звести з котом, або ж не дати їй препарати, що припиняють тічку, то вона може повторитися у досить короткий термін. За таких умов вже через 2–3 тижні кішка знов може почати «просити» кота.

Коли кішка готова до вагітності?

Коли кішка починає гуляти (просити кота)?Якщо «просити» кота кішка починає вже у 7–9 місяців, то готовою до вагітності, народження та вигодовування потомства вона буде аж у 16–20 місяців.

Справа в тому, що аби виносити і народити здорових кошенят організм кішки повинен як слід розвинутися. Особливо це стосується кісток тазу і хребта. Не сформовані кістки тазу можуть призвести до викидня у кішки або ж до народження кошенят з різними дефектами. А от не до кінця сформований хребет може призвести до інвалідності самої кішки, адже під час вагітності на нього буде здійснюватися дуже велике навантаження, яке він може і не витримати. 

Отже, спарювати кішку потрібно, коли її вік досягне 1–1,5 роки. Саме в такомі віці в тварини повністю завершиться статеве дозрівання, організм зміцніє та буде повністю готовим до спарювання та виношування потомства.

Висновки

Перший раз кішка починає «просити» кота у віці 7–9 місяців, проте ці терміни можуть знаходитися й в проміжку 6–10 місяців, що є нормою. Як вже говорилось вище, наявність тічки зовсім не означає, що тварина готова до спарювання. Організм кішки повинен повністю сформуватися, аби виносити й народити здорове потомство. Такий час для кішок наступає в районі 1-1,5 роки.

AnsWiki
Додати коментар