Чому коти топчуться?

Моя кішка дуже часто застрибує мені на живіт та топчеться на одному місці. Що це означає у світі тварин?

Власникам кішок знайома ситуація, коли їх вихованець обережно застрибує на коліна чи іншу частину тіла господаря, умощується та починає ритмічно топтатися, ніби роблячи масаж — по черзі натискаючи то однією, то іншою передньої лапкою.Чому коти топчуться?

Цікаво, що натискання ці відбуваються ритмічно, але в уповільненому темпі. Здається, що тварина відміряє час своїми неспішними рухами. Кілька хвилин — і натискання стають сильнішими, а рухи — інтенсивнішими, можна навіть відчути гострі кігтики.

Причини топтання кішок

Зоологи виділяють чотири основні причини такої поведінки котів. Сьогодні ми ознайомимось з ними і зрозуміємо, що ж хочуть сказати нам домашні улюбленці цим жестом. Зрозуміло, з одними теоріями власники тварин погоджуються більше, з іншими менше. Ми пропонуємо вам ознайомитись з усім переліком причин, можливо, саме ця інформація стане вам у пригоді і ви віднайдете гармонію в стосунках з вашим пухнастим другом.

Перша причина

Щоб зрозуміти поведінку кішки, потрібно згадати, як маленькі кошенята смокчуть соски своєї матері. Їхні рухи точно такі ж, вони натискають своїми маленькими лапками на живіт мами-годувальниці точно так, як доросла тварина мне ваші коліна чи ще щось.

Такі натискання стимулюють прилив молока до соска. Це так само, як телятко штурхає корову під вим’я, аби добути якомога більше молока. Такі «молочні прийоми» досить повільні — один рух приблизно за дві секунди, і супроводжуються задоволеним, гучним муркотінням.

Коли тварина бачить, як господар вмощується в крісло, то трактує цю позу, як готовність прийняти його, або допустити до своїх грудей, як це робила його мати. Таким чином, у нього проявляється інстинкт маленького кошеняти, а, сидячи на колінах у свого господаря, тварина відчуває безпеку та захист.

Читайте також: «Як кішка проявляє радість?»

Здебільшого так роблять коти, яких рано відлучили від мами. Тож, коли кошеня потрапляє в новий дім, воно як ніколи потребує мами, а якщо не знаходить її, то на цю роль обирає господаря. Коли кішка хоче розслабитись, зняти стрес, відчути захищеність, чи просто насолодитися товариством «мами», то вона починає топтатися.

Але парадокс полягає в тому, що коти топчуться не тільки по тілі господаря, а й, наприклад, на подушці чи ковдрі, а от ці дії вже важко пояснити, адже ковдра навряд чи нагадує мамин живіт. Тому наступна причина виглядає більш вірогідною.кошенята ссуть молоко

Друга причина

Зоологи вважають, що предками звичайних домашніх котів є дикі степові коти. Як ви вже, мабуть, здогадались – степові коти проживають в степах або ж гірських зонах. Так от ці дикі коти перед тим, як вмоститись відпочивати топчуться, аби розрівняти та підготувати собі поверхню для сну. Тому зоологи вважають, що в генах наших з вами кішок ще й досі зберігся цей інстинкт. Якщо ж це дійсно так, то стає зрозуміло, чому кішка топчеться на подушках чи ковдрі — вона просто влаштовує собі зручне лігво.

Третя причина

Також вважають, що коти топчуться, аби виразити прив’язаність, любов до свого господаря. Звичайно, більшість людей вважають таку теорію надуманою, адже коти незалежні тварини, але тим не менш вона має право на існування.

Читайте також: «Як дізнатись, що кішка злякалась?»

Четверта причина

Ще однією причиною топтання кішок на місці вважають бажання «помітити» господаря. Залишити на ньому свій запах, аби всі інші знали, що цей господар зайнятий. Між пальчиками кішок є залози, які виділяють певні феромони. Відповідно, топчучись по господареві улюбленець наносить цю пахучу речовину і таким чином каже, що цей хазяїн належить тільки мені.

 

Висновки

Як бачите, причин такої поведінки багато. А от, якої теорії притримуватись – вирішувати вам, адже це ваш улюбленець і ніхто не знає його краше за вас.

5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Додати коментар