Чому пташки какають білим?

Таке питання мені задала 6-річна донька)) Хтось знає, в чому причина? Що відповісти дитині?

Так, часом, діти застають нас зненацька саме такими от питаннями. Мабуть, більшість батьків не знали б, що відповісти на таке делікатне питання. Це дійсно цікаво, адже пташиний послід суттєво відрізняється від всіх інших.Чому пташки какають білим?

Інформації на цю тему вкрай мало, принаймні в інтернеті. Можливо, якби ви звернулися в бібліотеку, то там би знайшли вичерпну відповідь на це запитання. Але, я впевнена, що мало людей захочуть йти до бібліотеки, аби відкрити цю «істину»))

Причина білого кольору пташиного посліду

Видільна система птахів містить дві нирки, які витягують відходи життєдіяльності з крові. Після чого утворюють з них сечу. У пернатих немає сечового міхура, тому ця сеча проходить по сечівнику прямо в клоаку (канал для виходу нечистот). І в цій клоаці більшість води всмоктується назад в організм птаха.

А от білий кашкоподібний залишок врешті-решт викидається назовні разом з вмістом із товстої кишки – темно забарвленими фекаліями. Тому послід має не чисто-білий колір, а із вкрапленням коричневого.

Читайте також: «Чи відлякує жовтий колір комарів?»

Найбільш ймовірно, що характерний білий колір фекалій пояснюється хімічним складом пташиного посліду. До його складу входить багато азоту, фосфору, кальцію й калію. Варто зауважити, що послід на 56,6 відсотків складається з води, тому він має таку рідку консистенцію.Чому пташки какають білим?

Цікаво те, що пташиний послід має дуже агресивний хімічний склад, який значно пришвидшує корозію металу. Особливо від пташиного посліду страждають автівки, мости (точніше, їх опорні конструкції), але, мабуть, беззаперечними лідерами є пам’ятники. Напевно, в світі не існує жодного пам’ятника, якого б «не помітили» голуби.

Але при всьому цьому пташиний послід відіграє важливу й позитивну роль в удобренні землі. Особливо корисним елементом вважається азот, що міститься в посліді. За своїми властивостями таке удобрення значно краще за тваринний гній.

AnsWiki
Додати коментар