Криза шлюбу: 7 років.

Одружені з чоловіком 7 років, зʼявився «холодок» у відносинах. Що робити? Чи можна повернути колишні почуття?

Сім — символічна цифра у багатьох народів, зазвичай з нею пов’язують хороше, позитивне і успішне. Але для сімейних відносин цифра 7 — не завжди найсприятливіша, бо саме через сім років після одруження пару чекає одна з найголовніших криз. Зовні сім’я виглядає прекрасно, подружжя працює (нерідко дружина перебуває в другому або навіть третьому декреті), досягають успіхів, давно налагоджений побут, розподілені домашні обов’язки, діти підростають і у них з’являються свої перші досягнення, здавалося б, все ідеально.

Читайте також: «Кохання після 30. Чи реально це?»

Проте саме ця тиша, спокій і зовнішнє благополуччя часто і стає головним каменем спотикання між подружжям. У обох з’являється відчуття буденності, сірості, дивлячись на те, як стрімко йде розвиток життя навколо, кожен із подружжя розуміє, що вже ніколи не буде тієї бурхливої пристрасті та шаленого кохання.Криза шлюбу: 7 років.

Жіноча краса змінюється, чоловіча зовнішність також зазнає змін. Нерідко до цього додається: різниця інтересів, різне положення на соціальних щаблях. Чоловік може бути успішним начальником, а дружина — звичайною домогосподаркою і навпаки. Загалом, у пари знаходиться маса приводів для розбіжностей. І вже не встигнеш озирнутися, а чоловік пішов до іншої. Або інша ситуація — коли зраджує дружина.

Нерідко до кризи сімейних відносин приєднуються кризи особистості (криза середнього віку 27–33 років), а також критичні точки в житті малюка (криза трьох, п’яти, семи років). Все це погіршує становище і нерідко призводить до розриву відносин.

Як подолати кризу семи років спільного життя? Криза шлюбу: 7 років.  

Для того, щоб подолати цей критичний момент в сімейному житті знадобиться готовність, бажання і терпіння. Потрібно переосмислити своє становище, змінити ставлення до сім’ї, яка вже до цього моменту стала єдиним організмом. Як і раніше, подружжю треба вести діалог, відкрито висловлювати своє невдоволення, вказувати конкретні причини і шляхи їх вирішення. 

Наприклад: «Мені б хотілося, щоб ти не на риболовлю поїхав, а разом зі мною і дітьми на природу, на пікнік» або «Давай я в ці вихідні на рибалку поїду, давно з друзями не спілкувався, хочу розслабитися на природі, а на наступні вихідні ми обов’язково побудемо разом».

Якщо один з подружжя вирішив розірвати стосунки, а другий з цим не згоден, потрібно взяти тайм-аут, можливо, варто на час роз’їхатися (2–3 дні, максимум тиждень), щоб розібратися в собі, своїх відчуттях, бажаннях, прагненнях. Подумайте, чи дійсно все так погано у вашій сімʼї, чи є дійсно поважні причини розривати відносини, руйнувати сімʼю?

Спробуйте освіжити почуття, внести нотки романтики в стосунки, змініть щось в житті (зачіску, роботу, знайдіть нове хобі). Перш ніж йти на розлучення, подумайте, чи таке вже хороше життя самотньої людини? Як переживуть цю новину діти? Якщо ви збираєтеся будувати нову сім’ю, то вас чекають ті ж самі кризи, чи варто міняти «шило на мило»?

Рекомендації психологів

Криза шлюбу: 7 років.Подружжю необхідно переглянути своє ставлення один до одного (більше поваги, більше терпіння, розуміння). Шлюб — це союз, добровільне мешкання двох різних людей, яких об’єднує спільний побут і діти. При цьому жодна людина не є власністю іншої. Кожен має право на свій особистий час, на свої інтереси, на своє коло спілкування. Перш ніж звинувачувати один одного в чому-небудь, необхідно з’ясувати мотиви вчинків. При небажанні одним з подружжя виконувати будь-які господарські операції завжди можна вдатися до послуг спеціалізованих агентств (викликати няню для малюка, домробітницю для виконання прибирання…).

Висновки

Якщо ваша сім’я переживає кризу 7 років, набратися терпіння доведеться обом партнерам. Також варто зрозуміти, що збереження шлюбу — кропітка робота обох партнерів. Якщо докладатиме зусиль лиш один, то, повірте, нічого з цього не вийде. Дуже корисними в такій ситуації будуть розмови «по душах» між чоловіком та дружиною. Парі потрібно з’ясувати, які проблеми присутні в родині і постаратися продумати можливі шляхи їх вирішення. В нас дуже поширений міф про те, що протилежності притягуються, так ось — це абсолютна неправда! Аби жити довго з однією людиною неодмінно потрібно мати спільні інтереси, звички, хобі, хоча б схожі погляди на життя… Якщо люди абсолютно різні, то коли проходить пристрасть і закоханість, їм просто нема про що говорити і вони розбігаються.

Дуже важливо знайти точки дотику зі своєю другою половинкою. Якщо ви не змогли зробити цього раніше, то варто спробувати це зараз. Запам’ятайте — ніколи не пізно почати змінювати своє життя на краще. Почніть з дрібниць, перестаньте критикувати один одного, почніть робити приємні компліменти. Жінки, чоловікам теж потрібні компліменти (можливо навіть більше ніж нам), так вони відчувають свою значимість, а для них це дуже важливо.

Звісно, варто сказати, якщо подружнє життя мучить партнерів, якщо від цього страждають діти, то зберігати таку сім’ю, напевно, немає сенсу. Якщо вже давно нема ніяких почуттів, окрім ненависті, — це вже давно не сім’я.

AnsWiki
Додати коментар