Як бути гарною мамою? 11 правил, які допоможуть!

Як в цьому шаленому світі бути хорошою мамою, завжди підтримувати та не зриватися на дитину? Є якісь поради, які реально можна застосувати на практиці? В мене дуже активна дитина, часто я зриваюсь на неї, адже не встигаю за її ритмом життя(((Що робити в такій ситуації? Допоможіть порадою.

Дійсно, нині з такою проблемою стикаються багато батьків, адже в сучасному ритмі життя не завжди вистачає вдосталь часу на дитину, як би прикро це не звучало. Сьогодні між мамами з’являється певна конкуренція, яка може змусити відчути, що ви не достатньо гарна мама. Безперечно всі батьки хочуть робити все можливе для своїх дітей, але через ті чи інші фактори це не завжди виходить. Проте все можливо, аби було тільки бажання!мама з дитиною

Стати хорошою, турботливою, розуміючою мамою легко, якщо зосередитися на основних принципах. Пропонуємо вам ознайомитися з ними.

Поради, які допоможуть стати хорошою мамою:

1. Будьте підтримкою, опорою

Постарайтеся допомагати своїй дитині виконувати її мрії та забезпечити при цьому підтримку. Це починається з розуміння того, що ваша дитина може думати інакше, ніж ви. Дуже важливо навчитися дозволяти дитині приймати власні рішення. Я розумію, що, на перший погляд, це видається дуже складним завданням і ви не одразу зможете довіряти, але потрібно зробити перший крок. Ви вже приймаєте багато рішень для своєї дитини: що вона їсть, в яку школу ходить…, тому для неї дуже важливо знайти способи виразити себе, наприклад, слухати музику, яку вона любить, вирішувати курс на майбутнє чи просто обирати, що носити.

2. Будьте спокійною

Є випадки, коли мами дуже часто дратуються через найменші помилки своїх дітей. Це може бути ненароком розлита крапля води, не туди покладений одяг, не зібрані іграшки… Звісно, це неприємно, але зриватися на дитину через такі дрібниці не варто. Справа в тому, що діти не здатні так як дорослі контролювати свої дії, рухи, слова, саме тому й відбуваються такі речі. Вам потрібно навчитися сприймати це не так критично, як раніше! Нічого страшного нема в тому, що дитина щось розлила чи навіть розбила, адже це всього-на-всього річ, яка не повинна псувати ваші відносини з дитиною. Якщо таке сталося, якщо ви відчуваєте, що зараз вибухнете лайкою, що будете гніватись і кричати на дитину, а ви не хочете, то є один дуже дієвий спосіб цього уникнути! Давайте з ним ознайомимось детальніше і спробуємо застосувати на практиці. Отже, якщо ви відчуваєте, що вас зараз «накриє», то вам потрібно дуже точно і детально уявити себе у гніві, уявити як ви кричите, яке при цьому у вас скривлене і зле обличчя, який грубий голос, а після цього уявіть, що відчуває ваша дитина, коли бачить вас, найріднішу людину у світі, з таким виразом обличчя. Зрозуміло, що в дитини шок, вже давно доведено, що такі методи виховання не допомагають. Ще дуже корисно спроектувати таку ситуацію на себе, я думаю, що вам теж дуже би не сподобалося, якби на вас хтось кричав. Найголовніше в таких ситуаціях — залишатися спокійною і пояснити дитині вашу позицію, аби вона зрозуміла сама, що зробити так, як ви говорите буде краще, і що до вас потрібно прислухатися.

3. Знайте інтереси своїх дітей

Вивчення того, що цікавить вашу дитину, допоможе вам бути більш близькими. Не бійтеся задавати питання і бути заохочувальними, повірте, діти дуже цінують те, що батьки хочуть знати, які іграшки їм подобаються, які мультики вони полюбляють, з ким вони дружать… Але це не означає, що ви повинні насильно випитувати в дитини ту чи іншу інформацію. Дуже добре і правильно побудовані відносини, коли дитина сама хоче і може прийти до вас і поділитися чи то радісною новиною, чи то ж певною проблемою. Звичайно, для цього потрібно прикладати немало зусиль. Найперше та найголовніше — не відштовхуйте дитину, якщо вона хоче щось вам розказати, чимось поділитись, адже дуже часто ми економимо час саме на дітях, а краще зекономити його, не подивившись, наприклад, серіал, чи не зробивши манікюр…

4. Встановіть правила

Якщо ви не встановлюєте межі та правила, коли ваша дитина ще маленька, то коли вона підросте, з нею буде дуже складно навчитися домовлятися. Ви завжди повинні бути в змозі дізнатись, де знаходиться ваша дитина, з ким, і що робить, щоб забезпечити дотримання правил, які ви визначили. Дуже важливо, щоб в дитини були не тільки права, а й обов’язки. Виконувати правила, які є у вашій сім’ї має бути обов’язком дитини, про який вона не повинна забувати.

5. Будьте послідовними

Якщо ви придумали правила, які має виконувати дитина, то ні в якому разі не можна їх відміняти, змінювати, пропускати… Ваше слово — закон, дитина має знати, якщо мама сказала не можна, то хай як вона плакатиме, нитиме, кричатиме, то це все одно означає — не можна! Якщо ви часто або постійно змінюєте правила, які ви ж і встановили, то дитина просто заплутається і не буде вас слухати. В такому випадку, якщо ваша дитина погано поводиться, то винні ви. Працюйте над тим, щоб створити узгодженість та послідовність у своїх словах та діях. Встановіть стандарти поведінки, які ваша дитина може зрозуміти і прийняти.

6. Поважайте дитину

Найкращий спосіб заробити повагу — показати повагу. Поважайте дитину так, як ви поважаєте інших людей, свого чоловіка, маму, сестру… Адже ваша дитина — особистість, з думками якої теж потрібно рахуватись. Старайтеся ввічливо говорити і шанувати думку свого чада. Завжди звертайте увагу, коли дитина говорить і проявляйте зацікавленість до її слів. Спробуйте не перетворювати звичайні побутові ситуації в постійну битву. Наприклад, якщо ваша дитина не хоче їсти певну їжу, то не приходьте до столу, чекаючи початку бою. Замість цього просто замініть такі ненависні дитині продукти іншими, звісно, не менш корисними. Подайте приклад, намагайтеся спонукати дитину їсти ту саму їжу, яку ви їсте. Якщо ви самі ненавидите броколі, то як ви можете змусити їсти його дитину?мама з сином

7. Не бійтесь вибачатися

Це може бути важко визнати, що ви зробили помилку, але якщо ви не навчитеся цього робити, то подасте дуже поганий приклад своїй дитині. Кожна дитина має знати, що коли ти помиляєшся, то важливо вибачитися. Це допоможе в майбутньому вміти налагоджувати контакт з іншими людьми.

8. Не намагайтеся бути ідеальною

Життя — дуже непередбачувана та складна річ. Воно готує нам немало проблем та труднощів, з якими нам потрібно боротися. Тому замість того, щоб намагатися бути ідеальною  в усьому, важливо навчитися справлятися з тим, що приносить життя. Змиріться з тим, що іноді ваш будинок буде брудним, і ви не встигнете приготувати вишукану вечерю. Деякі не виконані вчасно справи не роблять вас поганою матір’ю, ви ж не робот, аби навчитися робити все швидко, правильно та ідеально. Інколи корисно пожаліти й побалувати себе, адже якщо ви будете втомленими, роздратованими, то це не піде на корить жодному членові вашої сім’ї.

9. Вчіться слухати своїх дітей

Легко припустити, що ви знаєте більше, ніж ваші діти, відповідно, ми не слухаємо, а одразу пропонуємо своє вирішення проблеми, але іноді краще просто сидіти і слухати. Це допоможе вашій дитині зрозуміти, що ви її чуєте, що намагаєтеся зрозуміти, що підтримуєте її думку.

10. Культивуйте незалежність

Постійно пропонуючи допомогу, ви позбавляєте дитину можливості навчитися робити щось самостійно. Заохочуйте дитину до самостійності в усьому, так ви виховаєте в ній віру у власні сили, впевненість в тому, що вона зможе зробити ту чи іншу справу, а це все призведе до незалежності в дорослому житті.

11. Не критикуйте

Діти прагнуть порадувати тих, хто їх оточує, тому постійна дисципліна та критика може бути надзвичайно важкою для дітей емоційно. Якщо, на вашу думку, дитина робить щось неправильно, вам потрібно навчитися коригувати, перенаправляти поведінку дитини, а не застосовувати одразу жорстку критику та покарання. Це допоможе вам створити обмеження, залишаючи при цьому співчуття, повагу, розуміння до дитини.

Висновок

Неможливо зіпсувати дитину, люблячи її занадто сильно. Завжди ставте себе на місце дитини, повірте, це реально допомагає зрозуміти вчинки дітей і зрозуміти, що не всі вони такі погані і небезпечні, як здається нам на перший погляд. Бути хорошою, розуміючою мамою — завдання не з легких, але при бажанні все можливо. Головне, пам’ятати, що вашу дитину ніхто не буде любити так, як ви і ніхто не виховає її краще за вас! Успіхів вам, мами!

AnsWiki
Додати коментар