Коли дитині можна давати печінку?

Моїй донечці 8 місяців і я хотіла запитати, чи можна вводити в прикорм печінку? Якщо так, то яку?

Зараз ведеться дуже багато дискусій з приводу користі/шкоди печінки будь-якої тварини. Одні говорять, що печінка дуже корисна і її потрібно давати дітям ледь не з 6 місяців. А інші говорять, що печінка фільтрує всю їжу, що споживає тварина і все шкідливе залишається саме в печінці. Що ж робити в такому разі? До кого краще прислухатися, адже мова йде про найдорожче — про здоров’я вашого малюка. Спробуймо розібратись.

Користь печінки для дітей

  • По-перше, печінка корисна тому, що в ній міститься маса мінеральних речовин (залізо, мідь, кальцій, цинк, натрій і ін), вітамінів (А, В, С, В6, В12 та ін), амінокислот (триптофан, лізин, метіонін), фолієва кислота і так далі.
  • По-друге, користь печінки в тому, що всього лише одна порція печінки забезпечує денну і навіть місячну норму багатьох вітамінів.
  • По-третє, речовина, що міститься в печінці — гепарин, тримає в нормі згортання крові, що надзвичайно корисно при профілактиці тромбозу та інфаркту міокарда.
  • По-четверте, користь печінки в наявності вітаміну, А, який необхідний для здоров’я нирок, гарного зору, густого волосся і міцних зубів дитини.
  • По-п’яте, печінка містить мідь, а вона має протизапальну дію.Коли дитині можна давати печінку?

Печінка риб. Найбільш корисною вважається печінка риб, оскільки вона містить велику кількість вітаміну D, який необхідний дитині для профілактики такого захворювання, як рахіт. Цей вітамін сприяє зміцненню кісткової тканини дітей. Також печінка риб містить необхідний дитячому організмові йод, цинк, кальцій і багато вітамінів. Вживання печінки риб рекомендується дітям з порушеннями нервової системи, серцево-судинними захворюваннями, також при хворобах суглобів.

Свиняча печінка містить багато білків і жирів, велику кількість амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин і ферментів. Однак дієтологи таку печінку включати в раціон дітей не рекомендують через підвищений вміст жиру.

Яловича та теляча печінка. Найкраще включити в раціон дитини телячу або яловичу печінку. Вживання такої печінки зміцнює імунітет, підтримує гемоглобін в нормі, також є засобом для профілактики хвороб нирок і нервової системи. Крім того, яловича печінка сприяє відновленню тканин, багатьох органів і систем при травмах, опіках та інфекціях.

Куряча печінка — відмінний засіб при перевтомі, захворюваннях легенів і поганому зорі. Куряча печінка містить велику кількість фолієвої кислоти, яка необхідна маленьким дітям.

Шкода печінки

Хворим з підвищеним рівнем холестерину протипоказані порції більше 100 грамів, тому що до складу продукту входить власний холестерин, який може відкладатися на судинній сітці, викликати утворення тромбів. Надмірне споживання ускладнює перебіг серцево-судинних захворювань, може спровокувати інсульт, інфаркт, стенокардію.

У їжу можна вживати тільки печінку, отриману від здорових тварин, вигодуваних правильним чином. Якщо худобу вирощували в екологічно несприятливих районах, вона була схильна до різних захворювань, харчувалася «хімічними кормами», від прийняття печінки в їжу необхідно відмовитися. Погодьтеся, зараз дуже важко знайти та відрізнити «правильно вигодовану» печінку, на жаль, але мова йде про ваше маля, тому постарайтеся купувати найкраще.

Коли і як вводити печінку в раціон дитини?

Введення в прикорм субпродуктів — це один з важливих етапів в житті будь-якої дитини. Адже саме печінка так само, як і м’ясо, є цінним джерелом білка та легкозасвоюваного заліза, які так необхідні організму дитини для будівництва тканин і їх оновлення.

Вводити печінку рекомендується відразу після м’яса, а значить, у віці 9–10 місяців. Багато педіатрів радять починати з телячої печінки.

Увага! Починати давати печінку потрібно в дуже маленькій кількості. Для початку достатньо 0,3 чайної ложечки, тобто тільки на кінчику. Потім поступово збільшувати дозу, але не більше 50-ти грамів на добу.

Пам’ятайте! Після введення печінки, власне, як і будь-якого іншого продукту, необхідно стежити за шкірою і випорожненнями дитини. У тому випадку, якщо у малюка з’явилися ознаки алергії, слід негайно припинити прикорм. Сподіваємось ця інформація допоможе вам, нехай ваші малюки ростуть здоровими і сильними. Дізнайтесь також, коли краще вводити в прикорм маляти ківі та гранат, адже це також дуже корисні для здоров’я продукти.

5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Додати коментар