Одинадцятий тиждень вагітності

Пішов одинадцятий акушерський тиждень вагітності, який принесе вам багато радості і нових відчуттів. У житті плода - це дев'ятий тиждень, оскільки акушерський термін на два тижні більше ембріонального.

На цьому тижні малюк продовжує рости і розвиватися. За такий невеликий термін плід вже значно підріс, але попереду ще стільки часу для вдосконалення.

Як правило, життя вагітної на цьому терміні теж змінюється. Вагітність вже не приховаєш від оточуючих, тому, ймовірніше за все, ви вже отримуєте привітання від своїх колег по роботі, сусідів…

Корисної та цікавої інформації про одинадцятий тиждень вагітності багато. Тому пропонуємо вам ознайомитися з нею, щоб знати, чого вам чекати, а чого варто побоюватися.

Розвиток плода на 11 тижні

До одинадцятому тижні вагітності завершується формування всіх органів. За ці тижні організм плода виконав колосальну роботу по закладці і формування всіх органів і систем людського організму. Тепер малюк буде рости і вдосконалюватися, щоб в повній мірі бути готовим до зустрічі із зовнішнім світом.

Внутрішні зміни

  • На цьому тижні у плода вже починає функціонувати печінка. Зараз вона займає дуже великий простір і становить 10% від усього тіла малюка. Але не турбуйтесь, згодом пропорції тіла плода зміняться і печінка вже не займатиме стільки місця. Але вона все ж залишиться одним з найбільших внутрішніх органів малюка.
  • Печінка – дуже важливий орган в житті плода, оскільки саме він продукує клітини крові. А також утворює необхідні білки, які йдуть на будівництво організму плода. На одинадцятому тижні вагітності починає включатися в роботу і жовчний міхур плода.
  • На цьому тижні вагітності в організмі плода з’являються перші лімфоцити, які будуть відповідати за його імунітет.
  • Сердечко малюка також активно працює. Але слід сказати, що його відділи поки не з’єднані між собою, тому артеріальна і венозна кров змішуються. Серце плода на 11 тижні вагітності б’ється зі швидкістю 140-160 ударів в хвилину. За допомогою УЗД його можна почути.
  • Плацента продовжує розвиватися. Вона стає більш щільнішою, а кількість кровоносних судин зростає. Зовсім скоро плацента закінчить своє формування і в повній мірі візьме на себе захисну функцію плоду. Відбудеться це на 12 тижні вагітності.
  • Дуже інтенсивно розвивається нервова система плоду. Число з’єднань між нервовими клітинами і м’язами зростає. Потихеньку нервова система починає координувати роботу м’язів малюка.
  • Продовжують формуватися статеві органи плоду. Наступного тижня ви вже зможете дізнатися, кого очікуєте. Хороший апарат УЗД і компетентний лікар зможуть визначити стать дитини, потерпіть ще тиждень.
  • На цьому тижні плід починає реагувати на зовнішні подразники. Наприклад, на гучні звуки або дуже яскраве світло. Малюк активно заковтує навколоплідні води і навіть вміє позіхати.
  • В утробі матері плід активно рухається, але матуся ще не може відчути ці рухи, оскільки дитинка ще занадто маленька. Найчастіше, перші ворушіння плода жінки відчувають в період з 15 по 18 тиждень вагітності.
  • На одинадцятому тижні вагітності у плода починають формуватися зачатки молочних зубів.
  • Кістки плода поступово починають твердішати і міцніти. Саме тому дуже важливо, щоб в організмі вагітної була необхідна кількість кальцію. Якщо ж разом з їжею не буде надходити достатньої кількості кальцію, то він буде вимиватися з організму вагітної, що не дуже добре для її здоров’я.

Зовнішні зміни

  • Голівка плода все ще велика, непропорційна до розміру тулуба. Але з часом все стане на свої місця. Лоб малюка піднімається над рівнем голови.
  • Тим часом обличчя плода починає удосконалюватися. Очки починають зближуватися до перенісся. Поки вони закриті повіками, але скоро малюк навчиться відкривати їх. Носик також продовжує свій розвиток. Вушка поки що розташовані низько, але з часом вони піднімуться на потрібний рівень.
  • Ручки і ніжки плоду сформовані. Вже є пальчики і навіть нігті. Ручки розвиваються швидше, тому за розмірами вони більші, ніж ніжки. Малюк вже вміє стискати і розтискати кулачки, витягуватися. Ще ваш малюк вже вміє брати в рот великий палець.
  • Шкіра плода все ще прозора, крізь неї можна побачити всі органи, кровоносні судини, м’язи і кістки.

Вага та розмір плода

На одинадцятому тижні вагітності зріст плода становить приблизно 5 сантиметрів. Вага досягає 7-8 грам. На цьому тижні плід можна порівняти з лаймом або інжиром невеликого розміру. Уявіть, який шлях пройшов ваш малюк: від макового зернятка (на 4 тижні) до лайма (на 11 тижні). А попереду ще більше змін.

Відчуття вагітної на 11 тижні

  • У більшості випадків, з 11 тижня вагітності у жінок починають згасати симптоми токсикозу. Адже вже наближається до кінця перший триместр, з яким піде і багато неприємних відчуттів та побоювань.
  • Ризик викидня також поступово знижується, що дає мамі можливість трішки розслабитися. Але і безтурботною бути не можна! На будь-які хворобливі відчуття ви повинні вчасно реагувати і звертатися за допомогою до фахівців.
  • Матка вагітної поступово збільшується у розмірах. Як наслідок, росте і животик. Об’єм збільшується трохи нижче пупка, саме тому важливо не носити тісні штани, щоб не здавлювати плід. Тому саме час подумати про свій новий гардероб. Зараз можна знайти дуже багато речей для вагітних, які не лише зручні, але і красиві.
  • На грудях можуть стати помітними розширені вени. Починають формуватися молочні протоки. Груди вагітної на 11 тижні збільшують вагу та розміри. Тому подбайте про вибір білизни. Вона повинна бути потрібного розміру і бажано з натуральних тканин.
  • Печія, здуття живота, закрепи. Всі ці симптоми можуть наздогнати вас на одинадцятому тижні вагітності. Вони викликані гормональними змінами в організмі жінки. Щоб з ними боротися, в першу чергу, потрібно налагодити правильне харчування, не переїдати.
  • Прискорене серцебиття. На одинадцятому тижні вагітності у жінки може з’явитися тахікардія. Найчастіше з такою проблемою стикаються жінки, у яких є анемія. Якщо у вас виник такий симптом, то краще звернутися до лікаря за консультацією.
  • Проблеми зі сном. На цьому етапі у вагітної може з’явитися безсоння. Якщо самостійно з безсонням ви не можете впоратися, за допомогою прогулянок і правильного режиму дня, то зверніться до терапевта. Адже брак сну може негативно позначитися на розвитку плоду.
  • Як правило, настрій вагітної поліпшується на 11 тижні. Емоційні розлади потихеньку починають згасати. Жінка відчуває радість і наснагу. Але слід сказати, що все індивідуально і у кожної жінки одинадцятий тиждень вагітності проходить зі своїми якимись особливостями.

Збільшення ваги вагітної

На цьому тижні збільшення ваги вагітної може становити 1,5 кілограма. Але ця цифра не фіксована. Вважається нормальним збільшення ваги вагітної на одинадцятому тижні від 0,82 грам до 2,5 кілограмів.

Якщо ви набираєте більше, потрібно скорегувати своє харчування, щоб не допустити набору зайвої ваги.

Аналізи і обстеження

На 11 тижні вагітності кожна вагітна жінка зобов’язана відвідати гінеколога. Справа в тому, що в період з 10 до 12 тижнів вагітним потрібно ставати на облік в поліклініці за місцем проживання. На прийомі лікар видасть вам направлення на всі необхідні аналізи. Також доведеться відвідати цілий ряд профільних фахівців, які оцінять стан вашого здоров’я перед постановкою на облік.

Необхідні аналізи:

Клінічний аналіз крові;

Аналіз крові на цукор;

Аналіз крові на СНІД, сифіліс, гепатит В;

Аналіз крові на групу і резус-фактор;

Аналіз крові на ХГЧ здається при загрозі викидня;

Клінічний аналіз сечі.

Якщо з вагітністю немає ніяких проблем, то УЗД на цьому тижні не призначається. Перше планове УЗД робиться в 12 тижнів. Але якщо лікар запідозрить будь-які негативні зміни, то може направити вас на УЗД, щоб отримати розширену інформацію про стан плода.

Перед постановкою на облік ви повинні сходити на консультацію до: терапевта, офтальмолога, дерматолога, інфекціоніста, кардіолога і до отоларинголога. Всі ці фахівці повинні оглянути вас і вислухати всі скарги, щоб оцінити стан здоров’я та, якщо потрібно, призначити необхідне лікування.

Болі в животі на 11 тижні вагітності

Якщо 11 тиждень вагітності супроводжується тягнучими, ниючими болями внизу живота, негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.

Запам’ятайте: тягнучі, ниючі болі внизу живота і кров’янисті виділення – ознаки початку викидня. Такий стан + температура – ознаки вагітності, що завмерла.

Тому будьте дуже уважні до свого здоров’я. Прислухайтеся до свого організму і своєчасно реагуйте на всі негативні зміни.

Секс на 11 тижні вагітності

Якщо у вас немає загрози переривання вагітності, значить займатися сексом можна. Це ніяк не зашкодить малюкові, а майбутній мамі піде лише на користь. Великий відсоток вагітних жінок відзначають, що під час вагітності їх сексуальне бажання значно зростає, а оргазми стають яскравішими. Тому, якщо вагітність протікає нормально, не позбавляйте себе задоволення.

Харчування вагітної на 11 тижні

На будь-якому тижні вагітності, включаючи і 11, жінка повинна добре харчуватися. Від того, що ви їсте залежить здоров’я вашої майбутньої дитини. Саме тому всі продукти повинні бути свіжими і корисними.

Дуже важливо, щоб в раціон вагітної входили:

  • Свіжі фрукти та овочі;
  • Свіжа зелень;
  • М’ясо і риба;
  • Яйця;
  • Різні крупи;
  • Молочні продукти;
  • Горіхи, насіння, сухофрукти.

Лікарі настійно рекомендують відмовитися від смаженої, занадто солоної і гострої їжі. Страви з підвищеним вмістом цукру також не корисні вагітним жінкам. Алкоголь, чай, кава, солодку газовану воду також слід виключити зі свого раціону.

Всі страви краще готувати на пару, таким чином вони не будуть втрачати корисних властивостей. Їсти вагітним потрібно 4-6 разів на день, але невеликими порціями.

Наприклад, на обід ви можете з’їсти: 150 грамів каші, 150 грам м’яса, 200 грам свіжого салату. Доповнити обід можна жменею горіхів. А запити все можна склянкою свіжовичавленого соку.

Не забувайте пити воду. Вагітна жінка повинна випивати 1,5-2 літра чистої води в день. Через брак води в організмі жінки можуть порушуватися обмінні процеси, що може негативно вплинути на малюка. До того ж, якщо дотримуватися режиму пиття, то можна уникнути закрепів і варикозу.

Свіжі соки, морси і компоти також можна пити вагітним, звісно, якщо ви не страждаєте на алергію.

Рекомендації

  • Дуже важливо під час всієї вагітності гуляти на свіжому повітрі. Візьміть собі за правило – не менше години гуляти на вулиці. Прогулянки не лише збагатять ваш організм киснем, але і дадуть необхідне фізичне навантаження.
  • Якщо ви цього ще не зробили, то в терміновому порядку відмовтеся від шкідливих звичок. Адже вони згубно впливають не тільки на ваш організм, але і на організм плоду.
  • Намагайтесь уникати простудних захворювань. Якщо ваша 11 тиждень вагітності припадає на сезон простудних захворювань, то постарайтеся якомога менше відвідувати людні місця. Якщо вам потрібно водити старшу дитину в садок або школу, краще попросити допомоги у близьких, оскільки існує дуже високий ризик «підхопити» захворювання саме в цих місцях.
  • Не перевантажуйтесь. Якщо ваше самопочуття не дозволяє виконувати попередні обсяги роботи, то краще взяти відпустку на тиждень-два, поки ваш організм не зміцніє. Адже до декретої відпустки ще далеко, треба поберегти сили і зберегти працездатність ще не на один місяць.
  • Побільше часу проводьте з рідними і близькими. Якщо у вас вже є дітки, то не втомлюйтеся їм розповідати про майбутнього братика або сестричку. Як він/вона скоро народиться і буде вимагати багато уваги, яку вам необхідно буде приділити крихті. Якщо дитина буде «підкована», то не виникатиме ревнощів, які можуть принести багато проблем у майбутньому. Чоловікові не соромтеся розповідати про своє самопочуття. Він повинен знати, через що вам доводиться проходити, щоб в повній мірі підтримати.
  • Познайомтесь з іншими вагітними. Дуже добре, коли вагітна жінка знаходить собі однодумців. Оскільки можна поділиться своїми відчуттями і страхами, а вагітна «колега», як ніхто інший, зможе зрозуміти вас.
  • Не приймайте ліки. Всі лікарські препарати вагітним жінкам може призначити лише лікар.
AnsWiki
Додати коментар