Двадцять перший тиждень вагітності

На 21 тижні переважна більшість вагітних відчувають себе добре як фізично, так і емоційно. Малюк також добре себе почуває, продовжує рости та розвиватися.

Ось і настав двадцять перший тиждень вагітності, а це означає, що половина шляху вже пройдена. Переважна більшість вагітних жінок на цьому терміні відчувають себе добре як фізично, так і емоційно.

Ваш малюк також добре себе почуває, продовжує рости та розвиватися. Ймовірно, він регулярно дає про себе знати легкими поштовхами. Якщо ж ви ще не відчули перші ворушіння свого малюка, не переживайте! Згідно з медичними нормами, перші поштовхи плода жінка може відчути в період з 16-го по 22-й (або навіть 24-й) тиждень вагітності. Як бачите часу ще багато, тому ні в якому разі не панікуйте, зовсім скоро ваш малюк дасть про себе знати.

Розвиток плода на 21 тижні

Почався шостий місяць вагітності, з чим ми вас щиро вітаємо. За цей час ваш малюк значно підріс. Всі його органи вже сформовані і майже всі функціонують, але малюкові потрібно ще чимало часу, аби підготуватися до зустрічі із зовнішнім світом.

Внутрішній розвиток плода

  • Активно розвивається і готується до повноцінного функціонування травна система плоду. Зараз він постійно заковтує навколоплідні води, саме вони і є «їжею» малюка. З них плід засвоює всі корисні й необхідні для його життя речовини. Вже є ферменти і соляна кислота, але поки їх кількість дуже мізерна.
  • На язиці починають формуватися смакові сосочки і на цьому терміні плід вже здатний розрізняти смак «їжі». Саме тому дуже важливо виключити все шкідливе і несмачне, адже ваш малюк заслуговує на найкраще.
  • Вже функціонують практично всі частини ендокринної системи – щитоподібна, підшлункова і статеві залози.
  • На 21-му тижні вагітності у плода починає працювати селезінка.
  • Продовжує удосконалюватися центральна нервова система плода. Налагоджуються зв’язки між ЦНС і всіма внутрішніми органами. На цьому терміні рухи плода стають більш скоординованими.
  • Активно працює серце, воно б’ється зі швидкістю 140-160 ударів за хвилину. Якщо показник нижче 85 і вище 200, то це не нормально і свідчить про порушення в роботі серця. Про гіпоксію плода свідчить показник вище 160 ударів за хвилину. Тому дуже важливо робити всі планові УЗД і вчасно відвідувати свого гінеколога, щоб контролювати стан плода.
  • Плід продовжує запасатися жирком, за рахунок якого в його організмі налагоджується адекватна терморегуляція.
  • Продовжує свій розвиток дихальна система. Легені – це, мабуть, єдиний орган, який ще не включений в роботу. Свій перший вдих малюк зробить тільки після народження, тому дихальна система формується довше, ніж інші органи та системи. На цьому терміні тільки починають формуватися первинні альвеоли, розвивається мережа капілярів, яка буде пронизувати всю дихальну систему плода.
  • Також продовжує зміцнюватися м’язова і кісткова система малюка. Саме тому не забувайте вживати продукти, які містять достатню кількість кальцію, щоб кісточки вашого чада були міцними і здоровими.
  • Приблизно 18-20 годин на добу малюк спить, весь інший час грається.

Зовнішній розвиток плода

  • Шкіра плоду вже сформована, але як і раніше залишається червоною і зморщеною.
  • Тіло плода трішки округляється.
  • Добігає кінця формування брів і вій.

Вага та розмір плода

На цьому терміні темпи росту плода трохи сповільнюються, а от вага активно збільшується. На 21-му тижні ваш малюк важить 300-350 грам. Зріст коливається в межах 18-25 сантиметрів. Зараз ваше маля можна порівняти з грейпфрутом солідного розміру.

Відчуття вагітної на 21 тижні

На цьому терміні вагітні жінки виглядають якось по-особливому прекрасно, вони ніби світяться зсередини. Поліпшується стан шкіри, єдине, що може зіпсувати її вигляд – це пігментні плями, але незабаром після пологів вони зникнуть, тому не хвилюйтеся. Стан волосся також радує, як правило, на цьому етапі воно стає густішим, виглядає здоровим та блискучим. Крім цих приємних моментів, на 21-му тижні вагітності вас можуть супроводжувати такі симптоми і відчуття.

  • Підвищений апетит. Оскільки зараз плід активно набирає вагу, то майбутня матуся хоче більше їсти. Це абсолютно закономірне явище. При цьому дуже важливо налагодити режим і якість харчування, щоб не набрати багато зайвої ваги.
  • Частішає сечовипускання. Через збільшення матки відбувається тиск на сечовий міхур, викликаючи часті позиви до сечовипускання. Чим більше буде рости плід, тим більшим буде тиск, відповідно в туалет ви будете ходити ще частіше. При цьому дуже важливо не терпіти і не допускати застою сечі.
  • Печія – не рідкість для цього терміну вагітності. Щоб уникнути цього неприємного відчуття намагайтеся не їсти занадто гостре й солоне, а також не переїдати. Дуже часто печією вагітні страждають в нічний час, аби з вами такого не відбувалося їжте за 2-3 години до сну.
  • Збільшення грудей. Груди вагітної активно готуються до майбутнього вигодовування. Як правило, до цього терміну вони значно збільшуються в розмірах і починає виділятися молозиво. Якщо молозива багато, то підкладайте собі спеціальні накладки, щоб не переходило на одяг. У жодному випадку не видавлюйте молозиво з грудей, так ви можете їх травмувати.
  • Розтяжки. Головні причини розтяжок – спадковість, слабка еластичність шкіри, гормональні зміни. Крім цього, розтяжки можуть з’явитися через значне збільшення ваги вагітної. Постарайтеся стежити за набором ваги і постійно зволожуйте шкіру, щоб не допускати її пересиханню.
  • Слабкість і запаморочення. Ці симптоми можуть з’явитися через зниження артеріального тиску. Якщо подібне ви відчуваєте занадто часто, то повідомте про це свого лікаря.
  • Болі в спині. Збільшений животик чинить додаткове навантаження на хребет, що може викликати болі. Якщо вже на цьому терміні у вас з’явилися проблеми зі спиною, то рекомендується носити бандаж, щоб полегшити навантаження на спину. Крім цього, необхідно стежити за своєю вагою, не носити підбори, не перебувати довго в сидячому положенні, тримати осанку.
  • Можуть з’явитися болі в області тазу та промежини. Це також пов’язано зі збільшенням навантаження. Найчастіше, неприємні (або навіть болісні) відчуття з’являються при тривалій ходьбі, фізичному навантаженні, через різку зміну положення тіла. Якщо після відпочинку дискомфорт зникає, то нічого страшно в цьому немає, якщо ж ні, то слід звернутися до лікаря.

Збільшення ваги вагітної на 21 тижні

До 21-му тижні вагітності рекомендується набрати 7-7,5 кілограмів. Основний набір ваги як раз припадає на другу половину вагітності, тому ретельно стежте за якістю свого харчування. За весь період вагітності лікарі рекомендують набрати 11-16 кілограм. Якщо ви помічаєте, що занадто стрімко набираєте вагу, то постарайтеся відкоригувати своє харчування. Якщо самотужки зробити це не виходить, то завжди можна звернутися за допомогою до фахівця.

Аналізи і обстеження

На цьому тижні ніяких планових аналізів не передбачено. Ймовірно, у свого гінеколога ви були минулого тижня, а значить робили загальний аналіз крові і сечі.

Якщо ж ви ще не зробили друге планове УЗД, то на цього тижня потрібно його зробити, оскільки найбільш інформативним є період з 16-го по 22-й тиждень. Спеціаліст повинен оцінити стан плода, чи розвивається він відповідно до терміну. Вимірюється серцебиття плода, якщо воно б’ється зі швидкістю понад 180-190 ударів, то це свідчить про гіпоксію (кисневе голодування), такий стан вимагає невідкладного лікування. Крім цього, оцінюється стан плаценти і навколоплідних вод.

Болі в животі на 21 тижні

Якщо на 21-му тижні вагітності у вас з’явилися тягнучі, ниючі, переймоподібні болі внизу живота, то це нехороший симптом. Такі характерні болі вказують на підвищений тонус матки, що загрожує передчасними пологами. Якщо такі болі не проходять протягом 1-2 годин, то потрібно звернутися до лікаря.

Крім цього, потрібно дуже ретельно стежити за виділеннями з піхви. На цьому терміні вони прозорі або ж світло-білясті, неприємного запаху не повинно бути. Якщо ж ви помітили, що виділення змінили колір, з’явився неприємний запах, то також потрібно звернутися до свого лікаря. Він візьме мазок і зробить всі необхідні аналізи, щоб встановити причину подібних виділень. Дуже сильно вас повинні насторожити виділення з вкрапленнями (прожилками) крові, такого бути не повинно ні в якому разі, це свідчить про ризик початку передчасних пологів.

Секс на 21 тижні вагітності

На цьому терміні сексом можна займатися, якщо ви відчуваєте себе добре і у вас нічого не болить. При цьому про занадто активний і жорсткий секс доведеться забути на весь термін вагітності, щоб не нашкодити малюкові.

Секс протипоказаний, якщо:

  • підтікають навколоплідні води;
  • багатоплідна вагітність;
  • болі (особливо внизу живота);
  • плід розташований занадто низько;
  • багаторазове невиношування вагітності.

Харчування вагітної на 21 тижні

Зараз плід активно набирає вагу, а значить вагітна постійно хоче їсти, це закономірно. Саме тому вам потрібно годувати себе і малюка не тільки часто, але і правильно. Візьміть собі за правило їсти здорову, корисну і смачну їжу, а все шкідливе нехай залишається на прилавках магазинів. Є список продуктів, які вам просто необхідно включити в свій раціон, пропонуємо ознайомитися.

Рекомендовані продукти

  • Свіжі фрукти, овочі та зелень. Більшу частину вашого раціону повинні займати саме ці продукти. Звичайно ж, дуже важливо купувати сезонні фрукти та овочі, оскільки в них міститься найбільша кількість вітамінів. Крім цього, їх потрібно правильно готувати. Намагайтеся готувати овочі на пару, а зелень і фрукти їсти в сирому вигляді.
  • М’ясо. М’ясо є прекрасним джерелом білка, а він необхідний вашому малюкові як будівельний матеріал. Намагайтеся вибирати нежирні сорти м’яса – телятина, яловичина, кролятина, індичка, курятина. Готувати м’ясо потрібно без зайвого жиру і спецій. Запікайте, тушіть, можна просто відварювати. Їсти м’ясо потрібно не більше 2-3 разів на тиждень, цього цілком достатньо, щоб малюк розвивався і ріс.
  • Риба. Риба і морепродукти багаті йодом, вітаміном D, жирними кислотами омега-3, фосфором, білком. Зараз у нас є великий вибір риби і морепродуктів, були б тільки гроші. Звичайно ж, під час вагітності краще вибирати морську рибу, оскільки вона містить більшу кількість корисних речовин. Рибу також потрібно правильно готувати, будь-яка риба готується 25-30 хвилин (не менше), оскільки при короткій термічній обробці є ризик заразитися паразитами.
  • Молочні продукти. На цьому терміні у малюка зміцнюється кісткова система, тому він потребує кальцію. Якщо з продуктами харчування його буде надходити недостатньо, то плід отримає його з організму мами (з її зубів і кісточок). Щоб не завдавати шкоди своєму здоров’ю, краще їжте молочку. Сир, кефір, йогурти, ряжанка – це не тільки корисно, але й дуже смачно.
  • Каші. Будуть прекрасним гарніром до м’яса або риби, до того ж корисні. Але найбільш корисними вважаються каші з необробленого зерна. Саме в оболонці крупи і міститися всі корисні вітаміни та мікроелементи.
  • Горіхи, насіння, сухофрукти. Ці продукти можуть стати відмінним перекусом. вони корисні, ситні і дуже смачні. При виборі подібного роду продукції, особливу увагу звертайте на склад. Справа в тому, що зараз практично всі сухофрукти обробляють діоксидом сірки, який дуже шкідливий для плода. Саме тому дуже уважно читайте склад на упаковці і дивіться на зовнішній вигляд продукту, занадто яскраві та красиві сухофрукти краще не брати, оскільки вони точно оброблені. Горіхи можна їсти всі, тільки пам’ятайте, вони мають дуже високу калорійність, тому якщо ви схильні до швидкого набору ваги, то намагайтеся їсти потроху.

Від чого потрібно відмовитися

  • Солодкі газовані напої.
  • Алкоголь.
  • Копченості.
  • Жирна, дуже солона і гостра їжа.
  • Лісові гриби.
  • Сирі яйця.
  • М’які види сирів.
  • Чіпси, сухарики, солоні горішки.
  • Солодощі.
  • Майонез і різні магазинні соуси.

Приклад меню на день

Сніданок: сир з медом, чорний чай.

Перший перекус: фрукти.

Обід: борщ з м’ясом, салат з сезонних овочів.

Другий перекус: бутерброд з цільнозернового хліба з куркою і авокадо.

Вечеря: омлет, гречка, салат з пекінської капусти.

Рекомендації

  • Побільше відпочивайте, висипайтеся. Вагітній жінці потрібно спати 8-9 годин на добу, аби встигати відновлювати сили.
  • Не забувайте займатися фізкультурою. Зарядка повинна бути у вашому графіку щодня, звісно, якщо ви не на постільному режимі. Мінімальні фізичні навантаження допоможуть вам зберегти тонус м’язів.
  • Не носіть тісний одяг. Якщо вам вже нічого одягти, то саме час сходити за покупками. Дуже важливо вибирати зручну і якісну білизну, груди також не повинні бути стиснутими.
  • Більше часу проводьте зі своїми близькими. Коли народиться малюк, то саме йому потрібно буде приділяти 90% часу, тому зараз саме час побути з рідними.
AnsWiki
Додати коментар