Двадцять шостий тиждень вагітності

Двадцять шостий тиждень вагітності є заключним в другому триместрі. Попереду третій триместр - найскладніший і найвідповідальніший період.

Двадцять шостий тиждень вагітності є заключним в другому триместрі. Більша частина шляху вже пройдена, але розслаблятися не варто, адже попереду третій триместр – найскладніший і найвідповідальніший період.

Як правило, до цього часу тіло вагітної значно округляється, вона стає трішки неповороткою, але це завжди зачаровує оточуючих, тому насолоджуйтесь своїм прекрасним станом.

Ваш малюк почувається добре, він продовжує набирати вагу і рости. На 26-му тижні вагітності формування практично всіх внутрішніх органів завершено. Тепер карапуз буде продовжувати набирати вагу, рости і готуватися до зустрічі зі своїми батьками.

Розвиток плода на 26 тижні

На цьому етапі місця в матці ще достатньо для активних ігор малюка. Він ще може перевертатися і крутитися, як йому заманеться. Але з кожним наступним тижнем місця ставатиме менше, відповідно активність плода трішки знизиться, але рухи будуть більш інтенсивними.

Уже зараз рухи свого карапуза матуся відчуває сильніше і виразніше, ніж раніше, іноді вони навіть можуть викликати неприємні відчуття, наприклад, якщо малюк впирається ніжками в ребра.

Внутрішній розвиток плода

  • Триває активне диференціювання структур головного мозку плода. До цього часу малюк вже досить добре орієнтується в навколишньому просторі. Зараз у плода починає розвиватися пам’ять, він запам’ятовує мамин голос і здатний відрізнити його з-поміж інших.
  • Плід добре чує. На цьому тижні триває формування внутрішнього вуха і слухових рецепторів, а значить незабаром малюк буде чути ще краще. Оскільки дитинка вже чує вас, то не забувайте розмовляти з нею, адже в неї вже є потреба у спілкуванні. В утробі малюк постійно чує серцебиття мами і дуже звикає до цього звуку. Тому після народження, якщо малюк нервує, просто прикладіть його до свого серця, він почує знайомі звуки і заспокоїться, Дивно, наскільки сильний зв’язок матері і дитини, чи не правда.
  • На цьому терміні практично всі структури очного яблука, а також зоровий нерв плода вже сформовані. Малюк іноді відкриває очі, Зараз він здатний розрізняти світло і темряву, а також розмиті кольорові плями. Також варто зауважити, що райдужна оболонка плоду містить мало пігменту, саме тому більшість дітей народжуються зі світлим відтінком очей, але з часом колір очей змінюється.
  • Розрізняє смак і запах навколоплідних вод, тому дуже важливо, щоб ви їли смачно і корисно. Якщо дитині не сподобається якась страва, вона відреагує на це підвищеною активністю.
  • Триває розвиток кісткової системи плода. Щоб кісточки вашого малюка були міцними і здоровими, не забувайте про вживання достатньої кількості кальцію. Крім цього, на 26-му тижні з’являються зачатки корінних зубів, а для їх якісного формування також необхідний цей елемент.
  • Продовжують формуватися легені. Зараз малюк робить тренувальні дихальні рухи, готуючись до свого першого вдиху.
  • Включені в роботу наднирники виробляють необхідні для організму гормони. Уже виробляється гормон росту.
  • Як правило, на цьому терміні плід переважно лежить голівкою вниз, але якщо у вас не так, то не потрібно хвилюватися, оскільки місця для перевороту ще вистачає.

Зовнішній розвиток плода

  • Продовжує світлішати шкіра малюка, Зараз вона вже не такого червоного кольору, як раніше.
  • За рахунок накопичення підшкірного жиру шкіра починає розгладжуватися і навіть утворюються складочки.
  • Продовжує рости волосся. Як правило, до моменту народження у більшості дітей волоссячко досягає 5-6 міліметрів, але буває, що дітки народжуються вже з розкішною гривою. Колір і густота волосся закладається генетично, щось малюк візьме від мами, а щось від тата. Незабаром ви побачите, на кого схожий ваш довгоочікуваний малюк.

Вага та розмір плода

На цьому терміні збільшення ваги плоду відбувається за рахунок накопичення підшкірного жиру. На 26-му тижні вагітності малюк важить 750-800 грамів. Ріст плоду знаходиться в межах 31-35 сантиметрів. Зараз вашу дитину можна порівняти з динькою.

Ворушіння плода на 26 тижні

Особливо уважно потрібно стежити за кількістю і характером рухів плода. Завдяки ворушіння можна визначити, як почуває себе малюк, чи все у нього добре, чи всі показники в нормі. Якщо малюк довгий час не дає про себе знати або ж навпаки рухається занадто часто, то це привід звернутися до лікаря. На будь-які зміни рухів ви повинні відреагувати, адже мова йде про здоров’я вашого малюка.

Відчуття вагітної на 26 тижні

Другий триместр вагітності добігає кінця. До цього часу ви вже значно збільшилися у обсягах, а ваш животик нагадує кавун. Зараз ви вже навряд чи можете застебнути собі взуття, тому не соромтеся просити про це чоловіка. Крім цього, стає все важче виконувати звичні справи по дому, ходити за покупками і гуляти зі старшими дітьми. Якщо вам дуже важко робити все це самій, попросіть допомоги у близьких, оскільки перевантажуватися вам не можна ні в якому разі.

На 26-му тижні вагітності вас можуть супроводжувати такі симптоми і відчуття.

  • Перейми Брекстона-Хікса. Такі перейми нагадують легкі спазми в животі, вони не є небезпечними і не вимагають звернення до лікаря. Завдяки цим тренувальним переймам організм вагітної готується до майбутніх пологів.
  • Болі в спині. Болі в спині і поясниці супроводжують практично всіх вагітних на цьому терміні. Справа в тому, що через істотно вирослий животик збільшується навантаження на спину. Полегшити стан допоможе йога або ж гімнастика для вагітних. Якщо ви ще не відмовилися від каблуків, то зараз саме час це зробити, оскільки носіння каблуків негативно позначається на стані спини. Крім цього, намагайтеся довго не сидіти і не стояти на одному місці.
  • Головні болі. Не рідкістю на цьому терміні є і головні болі, вони можуть з’явитися через перепади тиску вагітної. Намагайтеся уникати гучних місць, не нервуйте, не перебуваєте тривалий час на спеці, добре висипайтеся – все це допоможе уникнути головного болю. Також не забувайте регулярно вимірювати тиск, якщо він занадто низький або значно підвищений, зверніться до лікаря. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням.
  • Розтяжки. У зоні ризику появи розтяжок знаходяться: груди, стегна і живіт. По суті, розтяжки (стрії) – це розірвана шкіра, яка «латається» сполучною тканиною. Розтяжки з’являються по наступним причинам: збільшення ваги, гормональні зміни, спадковість, неправильне харчування і зневоднення. Це дуже поширена проблема, з якою стикається практично кожна вагітна. Ніякі креми або лосьйони не допоможуть уникнути розтяжок. Просто намагайтеся правильно харчуватися, пити достатню кількість води і контролювати набір ваги.

Можливі проблеми

  • Передчасні пологи. На цьому терміні існує ризик передчасних пологів. Тягнучі болі внизу живота, біль у попереку, регулярні перейми – все це майже стовідсотково вказує на початок передчасних пологів. Якщо у вас з’явився хоча б один з цих симптомів, терміново викликайте швидку!
  • Відшарування плаценти. При правильному перебігу вагітності плацента щільно прикріплена до стінки матки аж до початку пологів. Відшарування плаценти раніше терміну може початися через: пряму травму живота, анемію, патологію судин, автоімунних захворювань, серйозної алергічної реакції на медикаменти, цукрового діабету, інфекційних захворювань. Початок відшарування плаценти проявляється маточною кровотечею, сильними болями в животі, напруженням матки. Такий стан вимагає термінового лікування, адже наслідки можуть бути незворотними. Тому, якщо у вас виникають будь-які хворобливі відчуття або ж видозмінюються виділення зі статевих шляхів, терміново до лікаря, тут зволікати не можна ні в якому разі.
  • Істміко-цервікальна недостатність (ІЦН). ІЦН – це ще одна патологія вагітності, яка здатна викликати передчасні пологи на цьому терміні. При цій патології шийка матки коротшає (до 2,5 сантиметрів), вона стає м’якою, а зів відкривається, а це загрожує передчасними пологами. Найчастіше ІЦН діагностується при огляді на кріслі, оскільки яскраво виражених симптомів не має, тому дуже важливо не пропускати візити до гінеколога, щоб вчасно виявити проблему. Іноді при ІЦН болить низ живота і з’являється відчуття розпирання. Існує травматична і функціональна ІЦН. Травматична з’являється у результаті травм, отриманих ще до вагітності: аборти, розриви, стрімкі пологи, хірургічні втручання на шийці матки. Функціональна ІЦН провокується розладом гормонального фону вагітної. Найчастіше, таке відбувається через нестачу прогестерону або надлишок чоловічих статевих гормонів (андрогенів). При травматичній ІЦН ставиться спеціальне кільце (песарій) або ж накладається шов. При функціональній ІЦН призначаються препарати, які допоможуть стабілізувати гормональний фон.

Збільшення ваги вагітної на 26 тижні

До 26-го тижня вагітності жінка повинна набрати 9000 – 9100 грамів. Щотижня потрібно набирати 300-400 грамів, цього цілком достатньо для сприятливого перебігу вагітності і розвитку плода.

Аналізи і обстеження

Швидше за все на цьому тижні у вас запланований візит до гінеколога, тому необхідно здати загальний аналіз сечі. Якщо лікар вважатиме за потрібне, то може дати вам направлення на загальний аналіз крові та аналіз крові на цукор. УЗД на цьому терміні зазвичай не призначається, але якщо будуть будь-які побоювання, то лікар може направити вас. Також доктор повинен зважити вас, Виміряти тиск, висоту дна матки і окружність живота.

На 26-му тижні вагітності висота дна матки становить 26 сантиметрів. Допускаються коливання на 1-2 сантиметри в будь-яку сторону, звісно, якщо є позитивна динаміка зростання.

Болі в животі на 26 тижні

Якщо вагітність протікає добре, то ніяких хворобливих відчуттів у животі на цьому терміні бути не повинно. Тому потрібно дуже уважно прислухатися до свого організму, а на всі болючі відчуття звертати особливо пильну увагу.

Якщо будь-які хворобливі відчуття не зникають після відпочинку, то потрібна консультація лікаря. Загроза передчасних пологів існує аж до 38 тижнів, тому будьте пильні.

Крім цього, стежте за виділеннями зі статевих шляхів. У нормі на цьому терміні виділення світлого кольору і однорідної консистенції, без різкого запаху. Якщо виділення видозмінюються, то це також є приводом для звернення до лікаря.

Секс на 26 тижні

При нормальному перебігу вагітності можна займатися сексом. Більшість жінок відзначають підвищене лібідо під час вагітності, що сприяє отриманню яскравого оргазму. Сексуальна розрядка позитивно позначається на емоційному стані жінки, що досить важливо. Звичайно ж, пози при статевому акті повинні бути такими, при яких не чиниться тиск на живіт.

Харчування вагітної на 26 тижні

Продовжуйте стежити за своїм харчуванням. Все що ви їсте має бути не лише смачним, але і корисним. Як правило, на цьому терміні апетит вагітних відмінний, тому дуже важливе почуття міри, щоб не набрати багато зайвої ваги. Давайте розберемося, що ж потрібно їсти на 26 тижні, а про що краще забути на час всієї вагітності.

Рекомендовані продукти.

  • Фрукти та овочі. Більшу частину вашого раціону повинні складати саме фрукти і овочі. Звичайно ж, дотримуйтесь правило сезонності. Добре, якщо вагітність припадає на літньо-осінній період, коли вибір овочів і фруктів величезний. Але якщо це зима і весна, не хвилюйтесь, адже отримати необхідну «дозу» вітамінів можна і з звичних яблук, груш, гарбуза, капусти.
  • Зелень. Зараз у нас є величезний вибір зелені круглий рік. Особливо корисним під час вагітності є шпинат, оскільки він містить велику кількість фолієвої кислоти.
  • М’ясо. Без м’яса при вагітності обійтися не можна, оскільки воно багате необхідним білком. Вибирайте нежирні сорти м’яса: курку, індичку, яловичину. Намагайтеся готувати м’ясо на пару або запікати, смажене м’ясо не корисно не тільки при вагітності, але і взагалі.
  • Риба. Ще один продукт, який повинен бути присутнім у вашому раціоні. Зараз в магазинах величезний вибір риби, кожна вагітна знайде щось до смаку саме для себе. Рибу можна їсти 2-3 рази в тиждень по 200-250 грамів. Знову ж таки краще запікати або готувати на пару. Будь-яка риба готується 20-30 хвилин, якщо готувати менше, то є ризик заразитися паразитами.
  • Молочна продукція. Оскільки молочні продукти багаті кальцієм, вони також повинні бути присутніми у вашому меню. При цьому дуже важливо розуміти, що йогурти з магазину не є корисним продуктом. Краще купувати сир і молоко на ринку у перевірених людей, а йогурти робити самому.
  • Крупи. Різноманітні каші послужать прекрасним гарніром до м’яса або риби. Найбільш корисними під час вагітності вважаються: вівсянка, гречка, сочевиця, пшоно.
  • Сухофрукти, горіхи, насіння. Всі ці продукти послужать вам відмінним корисним перекусом.

Від чого потрібно відмовитися

  • Чіпси, сухарики, солоні горішки.
  • Сира риба і м’ясо.
  • Сирі яйця.
  • Жирна їжа.
  • Занадто солона і гостра їжа.
  • Солодкі газировки .
  • Лісові гриби.

Приклад меню на день

Сніданок: мюслі з йогуртом, персик, чай.

Перший перекус: омлет з овочами, бутерброд з сиром.

Обід: суп, гречка, відварне філе індички.

Другий перекус: сир з родзинками.

Вечеря: запечена риба, салат з сезонних овочів.

Рекомендації

  • Не забувайте про режим пиття. Вам потрібно випивати не менше 1,5 літра чистої води за день.
  • Гуляйте на свіжому повітрі щодня, робіть вправи для вагітних.
  • Починайте психологічно готуватися до майбутніх пологів. Позитивний настрій дуже важливий не лише під час всієї вагітності, але і на самих пологах. Не варто нічого боятися і налаштовувати себе на негатив і тоді все пройде швидко і легко.
  • Потихеньку можна починати збирати «придане» для малюка. Не залишайте покупку всього необхідного на останні тижні вагітності, адже тоді ваш животик буде ще більше і вам буде важко бігати по магазинах.
  • Подумайте про вибір імені. Це також дуже важлива місія, адже ви даєте ім’я своїй дитині, своєму продовженню, так нехай воно буде ідеальним і для нього, і для вас
AnsWiki
Додати коментар