Тридцять дев’ятий тиждень вагітності

Цілком ймовірно, що вже на цьому тижні вагітності ви будете тримати своє дитинча на руках, адже пологи можуть початися в будь-який момент. Усе, що може статися з вами на 39-му тижні вагітності - є в нашій статті.

Термін вашої вагітності становить 39 тижнів. До пологів залишається всього тиждень, якщо ви народите рівно в 40 тижнів. До цього моменту все має бути готове, всі сумки зібрані, а настрій бойовим. Також варто зауважити, що нормальним вважається термін вагітності 38-40 тижнів.

Якщо термін виношування перевищує 42 тижні, це – переношування. Переношування вагітності негативно позначається на стані малюка, оскільки він вже не може отримувати достатнього харчування. Плацента старіє, в навколоплідних водах з’являються домішки первородного калу (меконію).

 

Розвиток плода на 39 тижні

На терміні 39 тижнів ваш малюк повністю готовий до пологів і життя в новому світі. Всі органи і системи плоду сформовані і функціонують? Але їх вдосконалення триває. Він як і раніше продовжує набирати масу, потроху збільшується зріст.

Внутрішній розвиток плода

  • Ваш малюк добре бачить, але його очі дуже чутливі до контрастності світла. Після народження дитинка чітко зможе бачити предмети і людей на відстані 20-30 сантиметрів від себе. Усе, що знаходиться далі, крихітка бачить дуже розпливчасто.
  • Триває вдосконалення нервової системи. Взагалі слід сказати, що нервова система дитини буде інтенсивно розвиватися і вдосконалюватися весь перший рік життя.
  • У печінці як і раніше накопичується залізо, яке організм дитини буде витрачати весь перший рік життя. Продовжують удосконалюватися і нирки плода.
  • Шлунок малюка виробляє ферменти, які в недалекому майбутньому будуть перетравлювати материнське молоко. Також варто зауважити, що травлення дитини буде повністю налагоджено, коли з молоком матері до нього надійдуть корисні бактерії. Ці бактерії необхідні для засвоєння корисних речовин з їжі.
  • У кишечнику малюка вже є ворсинки, які сприяють просуванню їжі і всмоктуванню корисних речовин. Також в кишечнику накопичилося досить багато меконію. Як правило, дитина спорожняється незабаром після народження. Але на практиці буває, що малюки какають ще в утробі. Це вкрай небажано, тому що забруднені води потрапляють в шлунок, а це загрожує розвитком дисбактеріозу. Крім цього, води можуть потрапити в легені, що теж не добре. Якщо забруднені води все-таки потрапили в легені, то після народження дитині роблять процедуру з очищення бронхів (лаваж).
  • На цьому терміні відбувається активне старіння плаценти. Малюк як і раніше харчується з її допомогою, але її функції поступово згасають.
  • Легені плода повністю готові до першого вдиху.

Зовнішній розвиток плода

  • Зовні малюк повністю схожий на новонароджену дитину.
  • На тілі практично не залишилося первородної змазки і пушкового волосся.
  • Шкіра має приємне ніжно-рожеве забарвлення. Зараз вона дуже ніжна і чутлива.
  • Продовжує рости волосся на голові, воно стає густішим і більш щільним.
  • Зараз дитина має світлий колір очей. Переважна більшість дітей народжуються зі світло-блакитними очима. Але слід сказати, що незабаром після народження колір може змінитися.

Вага та розмір плода

На 39-му тижні вагітності ваш малюк важить 3200 грамів. Його зріст знаходиться в межах 50-51 сантиметра. У більшості випадків малюки народжуються з вагою 3400-3500 грамів і мають зріст понад 50 сантиметрів. Звичайно ж, все індивідуально. Крім цього, велику роль відіграє харчування мами в період вагітності. Якщо вагітна ні в чому собі не відмовляла і багато їла, то цілком ймовірно, що дитинка народиться пухкенькою.

Ворушіння плода на 39 тижні

На цьому терміні плід рухається значно рідше, оскільки місця в матці практично не залишається. Проте відчувати свою дитину ви повинні кожного дня.

Система підрахунку рухів залишається незмінною: не менше 12-ти рухів за 10 годин.

На будь-які зміни в поведінці малюка ви повинні своєчасно реагувати. Якщо малюк занадто активізувався і, на вашу думку, поводиться аж занадто активно, зверніться до лікаря. Можливо, йому не вистачає кисню, і він «б’є на сполох». У будь-якому випадки необхідно, щоб лікар прослухав серцебиття плода і сказав, чи все з ним в порядку. Те ж саме стосується і протилежної ситуації.

Положення плода на 39 тижні

На 39-му тижні вагітності плід лежить голівкою вниз, тобто має головне передлежання. Швидше за все голівка малюка вже опустилася в таз матері, оскільки наближаються пологи. Дитина вже ніяк не зможе поміняти своє положення. Це добре, якщо малюк займає правильне положення (голівкою вниз). А ось якщо малюк знаходиться, наприклад, в тазовому передлежанні, то у мами ще залишається, хоч і мінімальна, надія, на те, що він перевернеться.

На практиці бувають випадки, коли малюки перевертаються на останніх тижнях вагітності, але це, на жаль, рідкісні винятки. Якщо вам так не пощастило, все одно не потрібно турбуватися і панікувати. Пологи проведуть шляхом кесаревого розтину. Це не вирок, нічого страшного в проведенні такої операції немає, потрібно просто змінити своє сприйняття цієї ситуації. Погодьтеся, ваша головна мета – це народження здорового малюка, а яким способом, це вже зовсім неважливо.

Відчуття вагітної на 39 тижні

На 39-му тижні вагітності ваша матка знаходиться на 16-20 сантиметрів вище пупка. Над лобковим симфізом вона піднялася на цілих 36-40 сантиметрів. За весь термін вагітності ваш животик придбав значні розміри, але тепер збільшуватися він не буде, хіба що зовсім трішки.

На 39-му тижні вагітності вас можуть супроводжувати такі симптоми і відчуття.

  • З грудей виділяється молозиво. Перші дні після народження дитина буде харчуватися саме цим молозивом, оскільки молочко прибуде приблизно на 3 день. У цьому молозиві містяться всі поживні речовини, які так необхідні малюкові в перші дні життя.
  • Якщо голівка плода опустилася, то тепер бігати в туалет доведеться ще частіше, оскільки тиск на сечовий міхур збільшується.
  • Почалося розм’якшення і вкорочення шийки матки. Таким чином шийка готується до відкриття під час пологів.
  • Страх перед пологами. Більшість жінок відчувають реальний страх і боязнь перед пологами. Нічого дивного в цьому немає, адже це дійсно дуже складний і відповідальний період. Зрозуміло, що жінка переживає, чи пройде все добре, чи буде все в порядку з малюком. У такій ситуації ви повинні повністю бути впевнені в компетентності лікаря, який буде приймати пологи. Вам просто потрібно віддатися в його руки, так би мовити, довіритися професіоналам і все буде добре.
  • Втома. До цього моменту у вагітних з’являється не тільки фізична, але і моральна втома. Вагітність – серйозний стрес і випробування для жіночого організму, тому він потроху починає «здавати». Постарайтеся більше відпочивати і набратися сил, адже попереду найскладніше – пологи.

Збільшення ваги вагітної на 39 тижні

До цього терміну вагітна набирає близько 15 кілограмів додаткової ваги. За час, що залишився до пологів, цілком імовірно, що ви наберете ще трохи ваги. Але слід сказати, що досить часто в кінці вагітності у жінок знижується вага. Це говорить про швидке настання пологів. Як буде саме у вас – невідомо, але в будь-якому випадку харчування має залишатися здоровим і збалансованим.

Аналізи і обстеження

На 39 тижні вагітності вам необхідно:

  • здати ЗАС;
  • регулярно вимірювати артеріальний тиск;
  • виміряти окружність живота;
  • виміряти висоту дна матки;
  • прослухати серцебиття плода.

Цього тижня можливе проведення УЗД, щоб оцінити стан плаценти і пуповини. Спеціаліст повинен з’ясувати, чи немає обвиття. Також оцінюється стан навколоплідних вод, їх кількість і якість.

Болі в животі на 39 тижні

На цьому терміні ви повинні ретельно прислухатися до всіх відчуттів в своєму організмі. Особливо звертайте увагу на відчуттях в животі. У вас можуть бути злегка болісні відчуття, викликані тренувальними переймами. Локалізується біль внизу живота і попереку.

Багато жінок переживають, що не зможуть відрізнити тренувальні перейми Брекстона-Хікса від справжніх. У такому випадки слід звернутися до досвіду жінок, які народжували неодноразово. Так ось вони кажуть, що переплутати тренувальні й справжні перейми неможливо! Больові відчуття під час справжніх набагато сильніші. До того ж справжні перейми регулярні, а з наближенням пологів їх інтервали скорочуються.

Якщо інтервали між переймами становлять 8-10 хвилин – швидко в пологовий будинок. Якщо ж по 25-30 хвилин, можна ще трішки посидіти вдома.

Виділення на 39-му тижні вагітності повинні мати світло-молочний колір і однорідну консистенцію, може бути легкий кислуватий запах. Крім цього, у виділеннях на цьому терміні можуть з’явитися домішки слизу – це частини слизової пробки, яка потроху відходить. Якщо відійде вся пробка, то скоро почнуться пологи. Хоча деякі вагітні після відходження слизової пробки «ходять» ще кілька тижнів. У будь-якому випадку, потрібно бути дуже уважною до себе і своєчасно реагувати на всі зміни.

Передвісники пологів

  • Опущення живота.
  • Зміна настрою вагітної.
  • Розлад травлення (пронос).
  • Відходження слизової пробки.
  • Плід менше рухається (притих).
  • Зниження апетиту і ваги вагітної.
  • Відійшла слизова пробка.

Пологи почалися, якщо:

  • відійшли води;
  • почалися регулярні перейми (інтервал 5 хв);
  • відчуття розпирання в піхві й області лобка;
  • болі внизу живота, попереку і крижах.

Секс на 39 тижні вагітності

На цьому терміні можна займатися сексом, за умови, що жінка добре себе почуває, а вагітність протікає без ускладнень. Але, як показує практика, більшість пар припиняють інтимні стосунки на цьому терміні, оскільки бояться нашкодити малюкові.

Сексом не можна займатися, якщо плід вже опустився вниз, оскільки це дійсно може йому нашкодити. Якщо у вас відійшла слизова пробка, також небажано займатися сексом, оскільки значно підвищується ризик інфікування плодових оболонок.

Секс на пізніх термінах може стати відмінним «стимулятором» пологів. До нього вдаються, якщо жінка починає перехожувати вагітність, що вкрай небажано.

Харчування вагітної на 39 тижні

Найчастіше перед пологами у вагітних трохи знижується апетит, тому їдять вони менше. звісно, так буває не у всіх, адже всі люди індивідуальні. У будь-якому випадку ви повинні їсти тільки свіжі і корисні продукти.

На цьому терміні слід трохи полегшити своє харчування. Починайте потроху переходити на дієтичне меню, адже зовсім скоро почнеться грудне вигодовування. Ні для кого не секрет, що годуючій мамі потрібно дуже ретельно стежити за своїм харчуванням, оскільки вона годує новонародженого. Дуже велика кількість продуктів може викликати алергію в малюка, тому мамі рекомендується «посидіти» на дієті, хоча-б перші місяці після пологів.

Щоб перехід на дієтичне меню не був таким болісним, почніть вже зараз. Виключіть зі свого раціону жирну і смажену їжу, шоколад, копченості, консерви…

Віддавайте перевагу свіжим фруктам і овочам. Їжте нежирні види м’яса. Риба і яйця обов’язково повинні бути присутніми у вашому раціоні. Різноманітні каші також необхідні, оскільки в них містяться вуглеводи, які забезпечать вас енергією.

Їсти потрібно часто, але невеликими порціями. Важливу роль відіграє спосіб приготування страв. Готуйте на пару або в мультиварці, запікайте в духовці. Такі способи готування є найбільш корисними для нашого організму, особливо під час вагітності.

Приклад меню на день

Сніданок: вівсянка, варене яйце, чай;

Перший перекус: сир з медом, сік;

Обід: гречаний суп, бутерброд з відвареною індичкою;

Другий перекус: горіхи і сухофрукти, трав’яний чай;

Вечеря: салат з сезонних овочів, стейк лосося.

Не забувайте про режим пиття. Потрібно випивати не менше 1,5 літра води за день.

Рекомендації

  • В черговий раз перевірте, чи все у вас готове до пологів. Всі необхідні документи також повинні бути зібрані. Не забуваємо і про аналізи партнера, якщо у вас будуть партнерські пологи, їх також необхідно взяти з собою.
  • Намагайтеся уникати занадто людних місць, щоб не підхопити якоїсь інфекції. Особливо актуально це, якщо вагітність припадає на холодний період року. Зараз вам потрібно поберегтися, адже скоро пологи. Навіть банальна застуда вкрай небажана, тому що після пологів ви можете заразити малюка.
  • Відмовтеся від далеких поїздок. максимум, що ви можете – виїхати за місто на пікнік, щоб при необхідності швидко повернутися.
  • Побільше відпочивайте, набирайтесь сил, адже у вас попереду дуже відповідальна місія. Подивіться улюблені фільми, почитайте книгу – це допоможе вам емоційно розслабиться.
  • Почитайте літературу про грудне вигодовування. Зовсім скоро ця інформація буде дуже актуальною для вас.
  • перевірте, чи все в будинку готове до приїзду нового мешканця. Вдома повинен бути порядок, чисте повітря з достатньою вологістю. Не допускайте скупчення пилу, адже він є потужним алергеном.
AnsWiki
Додати коментар