Сорок перший тиждень вагітності

Почався 41-й тиждень вагітності, а ви ще не в пологовому будинку? Не хвилюйтесь і не панікуйте, зовсім скоро і ви зустрінетеся зі своїм малюком! Ймовірно, пологи відбудуться саме на цьому тижні, тому наберіться терпіння, залишилось зовсім трішки.

Прогнозована дата пологів залишилася позаду, а ви все ще не зустрілися зі своїм малюком. Зрозуміло, що кожна вагітна в такому випадку починає трохи нервувати і думати про переношену вагітність. Але переживати абсолютно нема про що, адже по ембріональному терміну – це тільки 39-й тиждень вагітності. Значить вашому малюкові потрібно ще трохи часу для підготовки до такої важливої події, як пологи.

Якщо дитинка не народилася минулого тижня, то, ймовірно, дата пологів була розрахована неправильно. Насправді дуже мало жінок знають точну дату овуляції і зачаття відповідно, тому лікарі розраховують термін від першого дня останніх місячних. Овуляція і зачаття ж відбуваються приблизно в середині циклу, ось і виходить, що реальний термін вагітності на 2 тижні менший від акушерського. Тому у вашого малюка ще є час, щоб бути абсолютно готовим до появи на світ.

Якщо ж вагітність триває більше 42 тижнів, лікарі констатують переношування. Переношувати вагітність небажано, адже дитині не вистачатиме поживних речовин, оскільки плацента вже постаріла. Також у малюка ущільнюються кістки черепа, що ускладнює або навіть унеможливлює природні пологи. Крім цього, у переношених діток дуже суха шкіра, яка після пологів починає злущуватися.

Розвиток плода на 41 тижні

Дитинка продовжує рости і набирати масу у вашому животику. Звичайно ж, краще б малюк вже народився, і ви б насолоджувалися материнством, але він вирішив ще «потягнути інтригу».

Внутрішній розвиток плода

  • Малюк абсолютно готовий до пологів. Всі його органи і системи сформовані й функціонують.
  • Дихальна система повністю готова до першого вдиху. Як правило, малюки, які народжуються пізніше 40-го тижня, кричать набагато голосніше.
  • Як вже говорилося, плацента старіє, її функціональність знижується. На цьому терміні за станом плаценти потрібно ретельно стежити. Справа в тому, що старіюча плацента перешкоджає проникненню достатньої кількості кисню і поживних речовин. Через це страждають внутрішні органи малюка, особливо головний мозок. Якщо лікар діагностує неналежний стан плаценти, вживатимуться заходи щодо стимулювання пологів, адже є реальна загроза здоров’ю і життю плода.
  • У кишечнику малюка накопичилося досить багато первородного калу. Випорожнитися дитина повинна вже після народження, але може і в утробі, що, звісно, вкрай небажано.
  • Зараз малюк отримує від мами антитіла, які в майбутньому допоможуть йому боротися з різними інфекціями.

Зовнішній розвиток плода

  • У малюка накопичилося досить багато підшкірного жиру, тому його тіло виглядає округлим і пухкеньким.
  • Практично повністю відсутня первородна змазка. Її залишки залишаються тільки в пахвових западинах і в складочках. Якщо після народження на малюкові зовсім не буде змазки, значить він переношений.
  • Нігті вже серйозно відросли, і малюк може навіть дряпатися ними.
  • Пушкового волосся також практично не залишилося на тілі малюка, хіба що трохи на спинці.
  • Шкіра малюка дуже ніжна і чутлива. Вона має ніжно-рожевий відтінок, але іноді малюки народжуються з синюватим відтінком. Такий відтінок свідчить про те, що малюк відчував брак кисню під час пологів.

Вага та розмір плода

На 41-му тижні вагітності ваш малюк важить приблизно 3600 грамів. Зрозуміло, чим довше триватиме вагітність, тим більшою буде вага малюка. Для нормального перебігу природних пологів бажано, щоб малюк важив не більше 4 кг. Зріст плода на цьому тижні знаходиться в межах 52-55 сантиметрів. Звичайно ж, як і з вагою, так і з ростом все індивідуально. Є дітки, які народжуються з ростом 57-58 сантиметрів, а деякі не дотягують і до 50. Все це є нормою і залежить від генетики малюка.

Ворушіння плода на 41 тижні

Продовжуйте ретельно стежити за ворушіннями своєї крихітки. На цьому терміні малюк може притихнути , оскільки готується до пологів. Зменшення кількості рухів в кінці вагітності – абсолютна норма і хвилюватися не варто.

Проте ваш малюк повинен дати про себе знати не менше 10 разів за 12 годин.

Якщо ви не відчуваєте ворушінь зовсім – терміново в лікарню. Без зволікання потрібно прослухати серцебиття плоду і переконатися, що з ним все в порядку і його життю нічого не загрожує. Можливо, лікар направить вас на КТГ та УЗД, щоб бути спокійним на 100%. Справа в тому, що термін вже немаленький і за всіма показниками потрібно ретельно стежити.

Те ж саме стосується і зворотньої ситуації. Якщо малюк почав аж занадто проявляти активність, чого раніше не спостерігалося, також слід звернутися до лікаря. Підвищена активність може свідчити про брак кисню.

Положення плода на 41 тижні

На цьому терміні плід повинен лежати голівкою вниз. У такому положенні знаходиться більше 90% малюків. Але є «неслухняні», які займають тазове або поздовжнє передлежання. У такому випадку лікар повинен розповісти вам про всі труднощі пологів, коли малюк знаходиться в тазовому або іншому передлежанні.

Якщо фахівець має багатий, успішний досвід прийняття таких пологів, він може запропонувати природне розродження. Але слід сказати, що найчастіше все ж приймається рішення робити кесарів розтин.

Відчуття вагітної на 41 тижні

Практично всі відчуття вагітної на 41-му тижні вагітності зводяться до одного: скоріше б народити і взяти свого малюка на ручки. Відчуття вагітної на цьому тижні будуть практично ідентичними з минулим.

  • Біль і важкість у правому підребер’ї. Без перебільшень величезна матка сильно тисне на жовчний міхур, він змістився зі свого звичного місця розташування, звідси і поява дискомфорту.
  • Розлад шлунку (пронос), метеоризм. Пронос досить часто «нападає» на вагітних в кінці вагітності. Так кишечник спорожняється, щоб нічого не заважало під час пологів. Найчастіше, лікарі рекомендують вагітній зробити клізму перед пологами, щоб отримати той же результат – порожній кишечник.
  • Родові шляхи активно готуються до пологів. Тазові кістки розходяться. Іноді вагітні говорять, що в них з’являється відчуття, що ноги ніби роз’їжджаються в різні боки і зібрати їх докупи дійсно складно. Також на цьому терміні розм’якшується і коротшає шийка матки, через це ви можете відчувати біль і важкість внизу живота.
  • Свербить шкіра на животі. Шкіра на животі дуже сильно натягнута, тому вона так сильно свербить. Якщо її недостатньо зволожувати, то з’являться розтяжки і свербіж буде відчуватися ще сильніше.

Збільшення ваги вагітної на 41 тижні

Ймовірно, ви вже не набираєте вагу, а навпаки скидаєте. Таке відбувається досить-таки часто і є передвісником швидких пологів.

Ймовірно, за весь період вагітності ви набрали приблизно 15,5 кг. Відразу після пологів жінка втрачає приблизно 6 кг. Протягом перших місяців після пологів жінка може повернутися до своєї довагітної ваги, звісно, якщо буде продовжувати правильно харчуватися і робити хоча б мінімальні фізичні навантаження.

Аналізи і обстеження

На цьому тижні вам обов’язково потрібно потрапити на консультацію до свого гінеколога. До цього не забудьте здати ЗАС, щоб лікар переконався, що з вашими нирками все гаразд. Лікар повинен оцінити ваш загальний стан і готовність до майбутніх пологів. Можливо, буде проведено гінекологічне обстеження на кріслі. Але, слід зазначити, що такий огляд, по суті, є стимуляцією пологів, тому зараз це практикується рідко.

Також лікар може направити вас на УЗД, щоб оцінити стан плода. Крім цього, оцінюється стан плаценти і навколоплідних вод, якщо з цим все в порядку, то вагітна продовжує виношувати дитину в колишньому режимі. Якщо ж будуть якісь відхилення, то жінці пропонують стимуляцію.

Болі в животі на 41 тижні

На цьому терміні жінки особливо ретельно прислухаються до свого організму, адже вони в очікуванні пологів. І це абсолютно правильно, адже пологи дійсно можуть початися в будь-який момент.

Тягнучі болі внизу живота є передвісником пологів. Але, якщо немає переймів, то в пологовий будинок поки що їхати не потрібно. Тягнути живіт може приблизно тиждень до початку пологів, таким чином жіночий організм готується, тренується.

Також на цьому тижні у вас можуть бути тренувальні перейми, при яких також болить животик. Тренувальні перейми нерегулярні і не дуже болючі. Сплутати тренувальні перейми зі справжніми неможливо, повірте. Справжні перейми досить болючі, навіть на початку. Вони регулярні, спочатку інтервали можуть доходити до 30 хвилин. Якщо ви помітили у себе регулярні перейми – збирайте речі.

Їхати в пологовий будинок потрібно, якщо інтервали між переймами становлять 8-10 хвилин.

Виділення на 41-му тижні вагітності повинні бути світлого молочного кольору, однорідної консистенції і без різкого запаху. До того ж в виділеннях можуть бути домішки слизу, оскільки, як правило, на цьому терміні вже відходить слизова пробка.

Ознаки, при яких потрібно їхати в пологовий будинок

  • Регулярні перейми з частотою менше 10 хвилин;
  • Відійшли води;
  • Сильний біль в животі, постійно напружена матка;
  • Виділення з кров’ю або ж повністю кров’яні;
  • Різке зменшення або збільшення рухів плода;
  • Високий артеріальний тиск, переднепритомний стан.

Секс на 41 тижні вагітності

Як правило, на цьому терміні пари вже не займаються сексом, оскільки це фізично важко для вагітної. Лікарі ж кажуть, що займатися сексом можна аж до пологів. Крім цього, секс на пізніх термінах вагітності вважають природним стимулятором. Якщо передбачувана дата пологів давно позаду, а пологів ще немає, то лікар може порадити вагітній зайнятися сексом, щоб простимулювати пологову діяльність.

Сексом не можна займатися, якщо дитина розташована занадто низько, адже тоді їй дійсно можна завдати шкоди. Також не рекомендується займатися сексом, якщо вже відійшла слизова пробка, оскільки в рази підвищується ризик інфікування плодових оболонок.

Харчування вагітної на 41 тижні

Пологи можуть початися в будь-який момент, тому не потрібно допускати того, щоб ваш живіт був «набитий» їжею. Постарайтеся їсти просту, легкозасвоювану їжу. Скоротіть вживання м’яса, оскільки організму потрібно дуже багато енергії для його перетравлювання. Виключіть з раціону солодощі, цитрусові й інші продукти, які можуть викликати алергію.

Зараз ваш раціон повинен більшою мірою складатися з фруктів, овочів і каш. Їсти потрібно набагато менше, оскільки зараз організм не може дозволити собі витрачати надто багато сил на переробку всього, що ви з’їсте.

Якщо ви розумієте, що пологи починаються, то їсти потрібно по мінімуму. Справа в тому, що жінок під час пологів часто нудить, а при швидкому розкритті шийки матки може бути навіть блювота. Саме тому слід їсти мало або зовсім утриматися від їжі, щоб зробити родовий процес максимально комфортним.

Приклад меню на день

Сніданок: вівсянка на воді, яблуко;

Перший перекус: сир з медом;

Обід: гречка, салат з буряка з волоськими горіхами;

Другий перекус: бутерброд з авокадо і сьомгою, трав’яний чай;

Вечеря: омлет з 3 яєць, броколі.

Не забувайте про режим пиття. Потрібно випивати не менше 1,5 літра води за день.

Рекомендації

  • Дуже часто на цьому терміні жінки починають нервувати, оскільки пологи не починаються. Абсолютно нормальними і зрозумілими є ваші переживання і бажання скоріше зустрітися зі своїм малюком. Але жіночий організм – не годинник і точно в призначений день народжують одиниці. Зараз саме час відпочити, обміркувати все, перевірити чи все готово до прибуття малюка у ваш будинок. Не рахуйте дні, постарайтеся максимально розслабитися і кайфувати від останніх днів вагітності.
  • Поговоріть з чоловіком про те, що він повинен зробити поки ви будете в пологовому будинку. Це може бути перестановка меблів або генеральне прибирання. Крім цього, постарайтеся емоційно підготувати чоловіка до пологів, якщо у вас будуть партнерські пологи. Зрозуміло, що вам також не по собі від думок про пологи, але все ж для жінок це природно, а ось у чоловіків може з’явитися реальна паніка. Якщо ви будете розмовляти і розповідати один одному про свої страхи, то разом подолати їх буде набагато легше.
  • В черговий раз перевірте всі документи, які потрібно взяти з собою в пологовий будинок. Це здається безглуздим – сто раз перевіряти одне і теж, але далеко не рідкістю є ситуації, коли приїхали в пологовий будинок і немає паспорта або обмінної карти, або ще чого-небудь. Тому зайва пильність не завадить.
AnsWiki
Додати коментар