Непереносимість лактози і акне (прищі) на обличчі. Чи є взаємозв’язок?

Можуть бути прищі на обличчі, якщо є непереносимість лактози? Як виявити її? Які симптоми?

Непереносимість лактози (гіполактазія) — це нездатність людського організму розчіпляти молочний цукор (лактозу), який містять всі молочні продукти. За розчеплення цього цукру відповідає фермент під назвою лактаза. Так ось в людей з непереносимістю лактози цього ферменту або взагалі немає, або ж є мізерно мала кількість, яка не може справитися з поставленим завданням.

Непереносимість лактози і акне (прищі) на обличчі. Чи є взаємозв'язок?

Після вживання продуктів, що містять молочний цукор, при нестачі лактази лактоза потрапляє в товстий кишечник, в мікрофлорі якого розкладається, утворюючи гази (водень, метан і вуглекислий газ), а також кислоти.

Внаслідок цього людина відчуває ряд неприємних симптомів після вживання будь-яких молоковмісних продуктів. Слід зауважити, що найбільша кількість лактози в чистому молоці. Меншою кількістю лактози володіють продукти, які проходять молочнокисле бродіння: йогурт, сир, кефір. Саме тому вважається, що їх вживання можливе, за умови невеликої кількості.

Симптоми непереносимості лактози

  • Здуття живота (метеоризм);
  • Біль в животі;
  • Діарея;
  • Блювота;
  • Запори (переважно у дітей);
  • Набряки (особливо на обличчі).

Діагностика непереносимості лактози

Сьогодні існує три способи, аби діагностувати цю аномалію в людському організмі: аналіз крові, аналіз калу, тест на вміст водню при видиху.

  1. Аналіз крові потрібно робити після того, як людина вип’є натщесерце рідину (яка містить лактозу), аби подивитися, як же організм засвоює її.
  2. При аналізі калу можна виявити кислоти, які продукує в організмі людини неперетравлена лактоза.
  3. Аналіз видиху дозволяє виявити надмірну кількість газів, що продукує неперетравлена лактоза, зокрема, водень. З кишківника водень потрапляє в кровообіг, а потім у легені й виводиться з організму з видихом, де тест може зафіксувати його рівень.

Найбільш показовим вважається саме тест видиху на вміст водню. Також безперечною перевагою цього тесту є його неінвазивність, що особливо актуально, коли діагностика проводиться в дітей.

Непереносимість лактози і прищі на обличчі

Вже науково доведено, що молочні продукти здатні викликати висипання на обличчі, особливо в зоні підборіддя. Провідні косметологи світу також стверджують, що вживання великої кількості молочних продуктів шкодить нашій шкірі.

Оскільки молочна продукція у великій кількості містить лактозу, нескладно припустити, що її вживання викликає появу прищів. Окрім того в молоці містяться гормони, які також здатні викликати такі неприємні симптоми, як акне.

Непереносимість лактози і акне (прищі) на обличчі. Чи є взаємозв'язок?

На щастя, дослідити, чи викликане акне непереносимістю лактози, досить просто. Потрібно відмовитися від молочних продуктів на 2–3 тижні. При чому це означає відмову абсолютно від всіх молоковмісних продуктів: сир, творог, молоко, кефір, ряжанка, йогурти, морозиво, масло… Цей список досить-таки вражаючий і його можна продовжувати ще довго, але для чистоти експеременту це важливо і необхідно.

Якщо за цей період прищів ставатиме все менше, самопочуття покращуватиметься, то потрібно добре подумати про відмову від молочки. Проте ви маєте знати, що потрібний для організму кальцій треба буде «видобувати» з інших продуктів.

Висновки

Непереносимість лактози гіпотетично здатна викликати появу прищів на обличчі. Також це підтверджується багатьма відгуками людей, в яких діагностовано таке відхилення.

Якщо у вас є постійні висипання на обличчі, особливо в зоні підборіддя та навколо брів, є сенс здати аналіз, аби підтвердити наявність проблеми. Якщо лікар з 100% впевненістю скаже, що у вас є непереносимість лактози, то є сенс відмовитися від молочної продукції, аби не знущатися з організму. Проте ні в якому разі не потрібно забувати, що потрібні для організму речовини (кальцій, білок) необхідно брати з інших продуктів, аби організм міг повноцінно функціонувати.

AnsWiki
Додати коментар