«Наприклад». Кома чи двокрапка?

Який розділовий знак ставиться після цього слова? Кома чи двокрапка?

За правилами української мови слово належить до вставних. «Наприклад» уводять, щоб упорядкувати думку тексту, підвести читача до прикладів. Слово не є членом речення, перебуває поза будь-якою частиною мови.
Зазвичай вставні та вставлені конструкції виділяють комами.

Наприклад

  • Ця кулька, наприклад, наповнена гелієм.
  • Мені, наприклад, зовсім не байдужі питання екології та захисту довкілля.
  • Новий керівник запропонував низку нововведень, наприклад, систему перепусток.

У наведених реченнях вставне виділяємо комами з обох боків; якщо воно знаходиться на початку чи в кінці речення, ставимо один знак:

  • Наприклад, дуже цікаво дізнатися, як працює іонний двигун.
  • Винятком у правилі є слово «кістлявий», де спрощення не відбувається, наприклад.

Також можна поставити після вставного слова двокрапку. Це доречно робити, коли після нього в тексті зʼявляється цитата, пряма мова тощо. Ще двокрапка доречна, коли вставне слово передує переліку. Це допомагає зробити акцент.«Наприклад». Кома чи двокрапка?

Наведімо приклади:

  1. «Діалектну лексику (регіональні слова) часто використовують класики й сучасні письменники, наприклад: „Він ось-ось вискочить з-під свербивусу — і лапне за руку“. Свербивус означає шипшина в гуцульському діалекті.»
  2. «Завжди перевіряйте всі умови договору. Наприклад: повне імʼя та прізвище укладників; дати та підписи; наявність юридичної адреси; приписки дрібним шрифтом унизу сторінки.»

В реченні, де після «наприклад» немає цитати або переліку, ставити двокрапку недоцільно:

  • Ця кулька, наприклад: наповнена гелієм.
  • Мені, наприклад: зовсім не байдужі питання екології та захисту довкілля.

Отже, аналізоване слово належить до вставних, його використовують для звʼязку думки в тексті чи висловленні. Можемо виділяти його комами залежно від позиції. Якщо після слова йде цитата чи пряма мова, цілком правомірно ставимо перед ними двокрапку.

AnsWiki
Коментарі: 0
  1. Volodymyr Ilchenko

    Новий керівник запропонував низку нововведень, наприклад, систему перепусток. Після НАПРИКАД кома не ставться, див. Правопис, параграф 118, п. 16

Додати коментар