Двокрапка після «такі як»?

Треба ставить двокрапку чи можна кому після такі як?

Словосполука вводить ряд однорідних членів речення, виражених іменниками. Щодо коми між частинами «такі…як» існують варіанти: ставити її, не ставити (за рос. традицією), ставити, якщо сполука розірвана іншими словами.

Також можливо поставити після «такі як» двокрапку. Сполуку вважають узагальнювальним словом, а за правилами української мови, якщо воно стоїть перед ОЧР (однорідними членами речення), маємо ставити двокрапку після нього.

Наприклад

  • Я вже спакував необхідні в дорозі речі, такі як: документи, телефон, зарядка, серветки, аптечка, парасолька й сонцезахисні окуляри.
  • Маринка спробувала майже всі ягоди, такі як: лохина, малина, чорниця, полуниця, але найбільше до смаку їй припала саме малина.Двокрапка після «такі як»?

Якщо речення після ряду ОЧР продовжується, після нього ставимо тире:

  • А моя дівчина бере такі речі, як: фотоапарат, мапу, додаткові акумулятори, штатив — усе для фотографування пейзажів і памʼяток.

Доречно поставити двокрапку після УС, якщо воно вводить довгий перелік, на якому слід зробити смисловий акцент.

  • Якщо ви правильно харчуєтеся, не купуйте такі магазинні солодощі, як: зефір, молочний шоколад, карамельки, енергетичні батончики.

Для урізноманітнення мовлення можна вживати УС типу: наприклад, як-от, а саме. Варто зазначити, що сполуку «такі…як» частіше вживають в науковому, офіційно-діловому стилі. В розмовному мовленні їх краще уникати, адже вони надмірно ускладнюють сприйняття.

Увага! Не вживайте слово «наступний» в українській мові в значенні рос. «следующий».

Неправильно:

Правила поведінки на атракціоні наступні: дітей тримати за руку, не розстібати паски безпеки самостійно, не заходити з їжею та напоями.

Правильно:

Правила поведінки на атракціоні такі: дітей тримати за руку, не розстібати паски безпеки самостійно, не заходити з їжею та напоями.

Отже, після «такі як» можна поставити двокрапку, якщо після УС йде довгий ряд однорідних членів речення або важливий перелік. Якщо він не закінчує речення, після ОЧР ставимо тире.

5/5 - (1 гол.)
AnsWiki
Додати коментар