«Не буде». Написання?

Разом чи окремо?

При виникненні труднощів у написанні «не» з різними частинами мови потрібно відразу визначитися, яке слово стоїть після частки. У випадку з «буде» йдеться мова про норми написання «не» з дієсловами. Відповідно до правил української вимови частка «не» пишеться окремо, крім випадків, коли слово без неї не вживається. Таких дієслів меншість.

У згаданому варіанті дієслово «буде» вживається самостійно, тому воно з «не» завжди пишеться двома окремими словами. Також під це правило потрапляють: не їси, не підходжу, не піклуватимуся та більшість інших дієслів.«Не буде». Написання?

Щоб зрозуміти різницю, наведемо декілька дієслів, які при відкиданні частки «не» набувають зовсім іншого значення або взагалі не вживаються: незчутися, ненавидить, нехтувати, нездужати у значенні хворіти і не здужати — не могти тощо.

Чому виникають труднощі

Досить часто зустрічається неправильне написання «не буде», що пов’язане із втратою дієсловом свого лексичного значення. Воно стає модальним і вказує лише на тимчасову приналежність подій, які описуються в реченні:

  • У Оксани ніколи не буде почуттів такої сили. (Дієслово входить до складеного іменного присудка).
  • Місяць сьогодні не буде повним. (Складений іменний присудок).
AnsWiki
Додати коментар