Як буде українською «курировать»?

Як перекладається це слово?

Традиційно російсько-українські перекладні словники фіксують дієслово «курирувати». Його вважають нормативним, тому найчастіше й використовують у мовленні. Проте на думку деяких мовознавців і мовців форма немилозвучна, створена під впливом російської традиції.

Дієслово «курирувати» походить від іменника «куратор» (із фонетичними й морфологічними змінами). Суфікс -ир- (характерний для німецької) перейшов в українську мову через посередництво російської. В останній він лунає досить природньо, бо деякий час російська граматика зазнавала впливу німецької.

Але в українській збіг співзвучних складів не є милозвучним. У безпосередньо запозичених словах із німецької суфікс не використано, а засвоєно іншими мовними засобами.

Тому наразі існує 2 варіанти слова: «курирувати», яке зафіксоване в старих словниках; важке для вимови, прийшло через посередництво сусідньої мови з німецької. Більш нові словники фіксують форму «курувати» вже без суфікса -ир-. Сьогодні їх вживають рівноправно.Як буде українською «курировать»?

Варто сказати, що «курувати» лунає природніше, бо немає нагромадження співзвучних складів, в слова прозора будова, воно засвоєно засобами саме української мови. Спостерігаємо логічне й вмотивоване творення:

  • куратор — твірна основа кур + дієслівний суфікс тривалої дії -ува- + суфікс інфінітива -ти-

Розбір «курирувати» дещо складніший, бо -ир- не вносить жодних значеннєвих або граматичних відтінків, тому виглядає як нарощення (морфеми, які не мають жодного значення й виникають як прокладки для покращення милозвучності або залишаються рудиментами з інших мов, якщо слово запозичене).

Вживання «курирувати» не є помилкою, але мовознавці закликають відходити від зросійщених форм.

Порівняйте:

  1. Мені доручили курирувати вашу групу протягом декількох місяців.
  2. Я буду курувати вас під час розробки нового проекту.

Також існує слово «курація», але його вживають в іншому значенні. Воно походить від англ. cure й охоплює медичну сферу. Отже, можна перекладати слово «курировать» на українську як «курирувати» або «курувати».

AnsWiki
Додати коментар