Чи можна зробити дитині щеплення без декларації з лікарем?

Я ще й досі не підписала декларації з дитячим лікарем, бо в поліклініці їх просто не залишилось!! Що мені тепер робити?? Я маю право зробити дитині щеплення без підписаної декларації з лікарем?

Мабуть, в Україні не залишилось людини, яка би не чула про медичну реформу і всі її нововведення. Однією з обов’язкових вимог реформи є заключення спеціальної декларації між лікарем та пацієнтом. Це стосується і дорослих пацієнтів, і малих.

Не дивлячись на те, що йде активна пропаганда щодо термінового підписання декларацій, далеко не всі люди обрали лікаря і заключили договір. Більшість ігнорує це і думає, що й так «якось проскочить», що декларація — ще один написаний закон, який не буде застосований на практиці.

Тим не менше, якщо пройтись поліклініками країни, то можна побачити, що лікарів катастрофічно не вистачає і людям уже просто ні з ким підписувати договір. Проте заступник міністра охорони здоров’я, Павло Ковтонюк, стверджує, що лікарів вистачить на всіх! А допоможе виправити ситуацію, що склалася, — залучення молодих спеціалістів.

Так ось багатьох людей, а особливо батьків, хвилює питання, чи можна буде отримати медичну допомогу без підписаної декларації? Чи можна зробити дитині щеплення без укладеного з лікарем договору? Все це дуже актуальні нині питання, з якими ми детально розберемось і з’ясуємо всі нюанси.

Чи можна отримати безкоштовну медичну допомогу без підписаної декларації?Чи можна зробити дитині щеплення без декларації з лікарем?

Так! Ви маєте право отримати безкоштовну медичну допомогу. Проте це можливо лише до липня (включно) 2019 року! Якщо ви до того часу не підпишете декларацію з педіатром, то звертатись по допомогу потрібно буде лише до приватних клінік та лікарів.

Увага! Фахівці стверджують, що піцієнтів, які потребують невідкладної медичної допомоги, будуть обслуговувати і без декларації. Проте, який у вас стан здоров’я вирішить лікар. Якщо ви будете скаржитися, але лікар вирішить, що ви не потребуєте медичної допомоги, то він в праві відмовити вам.

Всі ці норми прописані й на папері виглядає все дуже добре. Проте на практиці ситуація трохи інакша. Зараз, якщо ви не підписали декларацію з лікарем, то потрапити на прийом просто нереально! Справа в тому, що прийом в усіх дитячих та дорослих поліклініках здійснюється лише за попереднім записом. Тому, якщо ви з дитиною прийдете на прийом, то просто «не вклинитесь» в чергу. А черги в наш час, на жаль, дуже жорстокі і навряд чи хтось захоче пропустити вас(( А кожного разу проситись чи воювати в черзі, коли вашій дитині потрібна буде допомога, – варіант не з кращих.

Чи можна зробити дитині щеплення без підписаної з лікарем декларації?

Відповідь на це питання випливає з попереднього. Зробити дитині щеплення без декларації можна до липня (включно) 2019 року. Проте перш ніж піти на потрібне щеплення, необхідно проконсультуватися з педіатром, до якого буде дуже складно потрапити без декларації.

Після кінця визначеного терміну (липень 2019), зробити щеплення дитині буде дуже і дуже складно. Справа в тому, що приватні клініки, які виконують такі процедури, є далеко не в усіх містах України, тому це може стати реальною проблемою для батьків. Потрібно буде їхати в інше місто, чи якимись обхідними шляхами домовлятися з поліклінікою — все це виглядає не дуже комфортним.

Саме тому варто все-таки підписати декларацію з лікарями як дорослим піцієнтам, так і дітям. А за своїх дітей відповідаєте саме ви, батьки, тому не будьте байдужими і не чекайте, поки серйозно підпече.

Ще одним не мало важливим пунктом є видача довідок. Якби зараз не розповідали, що довідки про стан здоров’я не потрібно приносити, якщо дитина не відвідувала садок чи школу, — на практиці їх вимагають! Тому, якщо ви не хочете кожного разу платити приватному лікарю, аби він видав вам довідку, то необхідно підписати декларацію з педіатром.

Як підписати декларацію?Чи можна зробити дитині щеплення без декларації з лікарем?

Висновки

Підсумовуючи все вище сказане, з упевненістю можна сказати, що підписувати декларацію з лікарем необхідно, адже це значно спростить ваші візити в поліклініку! Особливо актуально це для батьків. Не забувайте, що здоров’я ваших діток — у ваших руках і саме ви відповідаєте за нього на всі 100%.

Також варто зауважити, що в майбутньому прийом вузькопрофільних спеціалістів здійснюватиметься лише з направленням від педіатра. Потрапити на пряму до лора, окуліста, хірурга… буде неможливо з другої половини 2019 року.

Як бачите, переваг вчасно підписаної декларації чимало, тому не ігноруйте цього нововведення, адже це у ваших інтересах.

AnsWiki
Додати коментар