Чи потрібна кома перед «якщо»?

Чи потрібно, якщо так, то в яких випадках ставити кому перед словом якщо?

За правилами української пунктуації виділяємо комами підрядну частину складнопідрядного речення. Сполучник «якщо» приєднує підрядні умови, тому перед ним ставимо кому, коли частина стоїть після головної.

Наприклад

  • Я піду кататися на ковзанах, якщо погода дозволить.
  • Ти сьогодні прийдеш до мене, якщо зможеш?

Будьте уважні й завжди ставте кому після закриття підрядної частини.

Наприклад

  • Якщо існує життя на нашій планеті, воно може бути й на інших.
  • Якщо залізти занадто високо на дерево, паморочиться в голові.

У цих випадках межі між головною й підрядною частиною чіткі, тому проблем із комою не виникає. Проте в українському синтаксисі бувають випадку збігу сполучників або незрозумілі для мовця ситуації. Тому розгляньмо кілька важливих моментів, пов’язаних із «якщо».Чи потрібна кома перед «якщо»?

Кома перед «лише якщо»

Як правильно поставити знаки, коли маємо збіг слів «лише (тільки) якщо»? До якої частини належить частка? За правилами, її відносимо до підрядної, тому кому ставимо таким чином:

  • Індикатор світиться, тільки якщо телефон заряжається від розетки.
  • Я зможу вчасно піти додому, лише якщо зараз швидко напишу контрольну.

Нагромадження сполучників

Розгляньмо речення:

  • Відмова від допомоги швидкої й госпіталізації означає, що якщо пацієнту стане погано, лікарі не несуть жодної відповідальності за його здоров’я.

Це речення складнопідрядне з декількома підрядними. Ми маємо виділити кожну підрядну частину за правилами, тому нам потрібна кома перед якщо. Позначимо межі частин за допомогою фігурних дужок: [Відмова від допомоги швидкої й госпіталізації означає], (що, <якщо пацієнту стане погано>, лікарі не несуть жодної відповідальності за його здоров’я).

Увага! Перевірити себе можна вилученням підрядної, яку збираєтеся виділити. Зміст речення не постраждає, якщо підрядну умови прибрати: Відмова від допомоги швидкої й госпіталізації означає, що лікарі не несуть жодної відповідальності за його здоров’я.

Спільний член речення чи головна частина

Це правило також стосується до складних синтаксичних конструкцій, у яких кілька підрядних до однієї головної.

Перегляньте речення:

  • Сьогодні я пообіцяв прийти, якщо вдома немає нагальних справ і якщо я встигну на потрібний мені автобус.

Хочеться поставити кому перед «і якщо», але в цьому випадку вона не потрібна, бо підрядні стосуються однієї головної, перебувають на одному рівні підрядності й просто поєднані.

AnsWiki
Додати коментар