Чи потрібна кома перед «крім того»?

Шановні, допоможіть визначитись, чи потрібно виділяти комами конструкцію «крім того»? А то в інтернеті можна зустріти різні точки зору з приводу цього питання

Порівняймо два речення:

  1. Я, крім того, чудово готую й вмію забивати гвіздки.
  2. В неї не залишилося нічого від нього, крім того м’якого ведмедика й засохлої троянди.

В першому випадку «крім того» є вставною конструкцією. Вставні конструкції вносять в речення певну модальність, відтінок значення, емоції мовця, але не змінюють смисл висловлювання. Їх можна вилучити без втрат. Наприклад, «Я чудово готую й вмію забивати гвіздки». Тому за правилами виділяємо конструкцію з обох боків комами.

У другому реченні маємо справу з відокремленим додатком. Випадково стався збіг слова «крім» і займенника «той» (у родовому відмінку). Тому виникають труднощі: чи треба ставити кому після конструкції?

Ні, в цьому випадку ми ставимо кому лише перед «крім (того)», якщо конструкція завершує речення. Якщо воно продовжується після відокремленого додатка, маємо закрити його комою після.Чи потрібна кома перед «крім того»?

Переробімо наведене вище речення:

  • В неї не залишилося нічого від нього, крім того м’якого ведмедика й засохлої троянди, але це не завадило згадати все до останньої дрібниці.

Зазвичай відокремлений додаток виділяють комами автоматично, але слід звертати увагу на контекст. Від місця коми залежить сенс висловлювання в реченнях.

Порівняйте

  • Крім записів, у справі є й інші докази провини підозрюваного.
  • Крім записів у справі, є й інші докази провини підозрюваного.

Розберімося зі сполукою «крім цього». Вона є синонімічною до вставної «крім того», також здатна вступати в омонімічні відносини зі сполукою прийменник+займенник. Пунктуаційні правила залишаються ті самі.

Мовознавці радять замінити вставне «крім того» на синонімічне «ба більше» (якщо це можливо у розмовному, публіцистичному, художньому стилях).

Також на відповідники замінюють вставне «більше того»:

  • Я, ба більше, чудово готую й вмію забивати гвіздки.
  • Ба більше, колись ми мали досить потужну економіку.
AnsWiki
Додати коментар