«Внаслідок» чи «в наслідок»?

Який варіант вживання вважається правильним?

За правилами української мови треба писати слово «внаслідок» разом. Це прийменник, що утворений із поєднання непохідного прийменника «в» та іменника «наслідок». Такі складні слова маємо писати разом.

Наприклад

  • У лісовому масиві виникла пожежа, внаслідок чого згоріло кілька дерев цінної породи.
  • Незрозуміло, внаслідок чого він став таким агресивним.
  • Унаслідок неправомірних дій поліції звинувачений отримав право подати зустрічний позов.

Досить складно уявити ситуацію омонімічного збігу, коли «в» і «наслідок» будуть вжиті в одному реченні як окремий прийменник з іменником. Ця сполука більше не використовується в українській мові.«Внаслідок» чи «в наслідок»?

Увага! Не плутайте «внаслідок» (прийменник) і «як наслідок» (синонімічний канцеляризм). У другому випадку маємо писати окремо.

Наприклад

  • Я сьогодні випадково вимкнув будильник, як наслідок — усе проспав.
  • Як наслідок необережного поводження з електроприладами сталася пожежа.
  • Дівчина була незібраною, розгубленою, як наслідок, не зуміла відстояти свою думку.

Радимо вживати «як наслідок» тільки в офіційному-діловому мовленні, бо це слово вважається канцеляризмом. У розмовному стилі використовують внаслідок, коли хочуть вказати на причину чого-небудь.

Чи є різниця у вживанні «внаслідок» і «унаслідок»?

Немає, це лише фонетичні варіанти прийменника. Той, що починається на приголосний, вживаємо після голосних; а «унаслідок» використовуємо, коли попереднє слово закінчується на приголосний.

Наприклад

  • У нас зламався автомобіль, унаслідок чого ми застрягли посеред поля.
  • Дороги місцевого призначення розмило вщент унаслідок весняної повені.

А також на початку речення, якщо попереднє закінчилося на приголосний: «Непогода не оминула й Харків. Унаслідок зливи постраждало кілька торгових точок.»

Отже, пишемо внаслідок одним словом, використовуємо фонетичний варіант унаслідок, якщо попереднє слово закінчується на приголосний, щоб уникнути нагромадження.

AnsWiki
Додати коментар