Чи потрібно виділяти комами‭ «‬у цьому випадку‭»?‬‬

В реченні: «В цьому випадку ти права», треба ставити кому?

Словосполучення «‬у цьому випадку» не є вставною конструкцією, адже виконує синтаксичну функцію в реченні та не може бути вилученою з нього без втрати сенсу. Тому в українській мові комами не виділяємо.‬Чи потрібно виділяти комами‭ «‬у цьому випадку‭»?‬‬

Наприклад

  • У цьому випадку він мав цілковиту рацію.

  • Ми в цьому випадку вимушені відмовити вам у наданні послуг.

  • Діти в цьому випадку потрапляють у небезпечні умови, що становлять певну загрозу.

Однак основні труднощі виникають у мовців із розрізненням слів «випадок», «раз», «нагода». Всі три відповідники є варіантами перекладу з рос. «случай», але в українській мові принципово відрізняються значенням.

Прочитайте речення

  • Цей кумедний випадок стався зі мною, коли я був маленьким.

  • В жодному випадку не перебігайте дорогу на червоне світло.

  • Я вивчив столиці всіх країн світу, але ще не мав випадку показати свої знання.

На думку мовознавців, не у всіх реченнях доречно використовувати саме слово «випадок». Спробуємо пояснити різницю у вживанні синонімів. Коли ми кажемо «випадок», то маємо на увазі якусь конкретну подію, що відбулася в минулому. Слово «раз» має абстрактне значення й стосується ймовірної події. А «нагода» вживається мовцями, коли йдеться про обставини, що спричиняють певну подію.

Більш детально про розрізнення синонімів можна прочитати в Б. Антоненка-Давидовича в довіднику «Як ми говоримо» в розділі «Недоречний випадок і капосний раз». А зараз порівняємо наведені вище речення тільки з рекомендованими випадками вживання синонімів до слова «випадок».

Наприклад

  • Цей кумедний випадок стався зі мною, коли я був маленьким. (Ідеться про конкретну подію)

  • В жодному разі не перебігайте дорогу на червоне світло. (Ймовірна подія)

  • Я вивчив столиці всіх країн світу, але ще не мав нагоди показати свої знання. (Не було обставин, які спричиняють певну подію)

Майте на увазі, що інколи слова «раз» і «випадок» вживають як синоніми (слова, близькі за значенням). Не плутайте «раз» і тоді, коли він виступає прислівником. Тому обачно вживайте слово «випадок» у різних реченнях, зважаючи на наявність «разу» й «нагоди». А також ніколи не виділяйте словосполучення «у цьому випадку», бо воно не належить до вставних конструкцій.

AnsWiki
Додати коментар