Відповідно до. Кома потрібна?

Чи потрібно виділяти комами поєднання відповідно до?

Конструкція «відповідно до» характерна для наукового та офіційно-ділового стилів мовлення. Для цих стилів дуже важлива точність, саме тому дуже важливо не припускатися помилок, адже вони можуть змінити зміст сказаного.Відповідно до. Кома потрібна?

У реченні «відповідно до» виступає в ролі обставини. Поєднання «відповідно до» може відокремлюватися і не відокремлюватися. Відокремлення відбувається факультативно, залежно від ролі в реченні та інтонації автора. Якщо в реченні є декілька обставин, зворотів, уточнень, то завдяки комі ви зможете уникнути зайвої плутанини та неоднозначності. Якщо ж відокремлення несуттєве, без особливого акценту, то розділовий знак не потрібен.

Правило

Обставини, виражені іменниками та прислівниками з прийменниками: у зв’язку з, залежно від, на відміну від, завдяки, внаслідок, з причин, за браком, згідно з, за згодою, відповідно до, на випадок, можуть відокремлюватися і не відокремлюватися. Відокремлення залежить від того, наскільки зворот поширений, близький за змістом до основної частини речення, яка його стилістична функція, залежно від наміру автора.

Також варто зауважити, що відокремлення залежить від розташування звороту в реченні. Якщо «відповідно до» стоїть на початку речення, то відокремлювати його не варто. Якщо ж в середині чи наприкінці, то відокремлення можливе

Наприклад

  • «Відповідно до контракту ти зобов’язаний зробити це».

  • «Відповідно до інформації, що розміщена у вас на сайті, цей товар є в наявності».

  • «Дуже добре, що відповідно до закону я можу повернути товар протягом 14 днів».

AnsWiki
Додати коментар