З днем народження. Як правильно пишеться?

Хочу привітати подругу з днем народження, а не знаю, як правильно пишеться це словосполучення. З великої чи малої літери? Підкажіть, будь ласка.

Часто люди плутаються в написанні цього словосполучення. Воно й не дивно, адже скрізь пишуть по різному. На привітальних листівках пишуть з великої літери всі слова, в соціальних мережах взагалі пишуть, кому як заманеться. Все це дратує, хочеться ясності й однозначної відповіді.З днем народження. Як правильно пишеться?

Найкращим порадником у написанні цього словосполучення буде, звичайно ж, «Український правопис» (с. 67 «Вживання великої літери» пункт 22).

Правило:

«Назви історичних подій, епох, війн, революцій, народно-визвольних рухів, повстань, революційних свят, знаменних дат пишуться з великої літери: Велика французька революція, епоха Відродження, Вітчизняна війна, Новий рік, День учителя, День Незалежності України.

А от саме тут і починається найцікавіше. Чи є день народження кожного з нас «знаменною датою»? Більшість українських мовознавців вважають, що день народження кожного з нас, не можна вважати знаменною датою. Відповідно словосполучення варто писати з маленької літери.

Проте слід зазначити, на думку мовознавців, ви маєте право в особистому привітанні вжити велику літеру, аби підкреслити свою повагу до людини, яку вітаєте. А от, якщо ви будете писати якийсь диктант чи вправу, то доречніше буде написати обидва слова з маленької літери, тому що навряд чи день народження кожного з нас можна вважати знаменною подією, як би нам цього не хотілось.

Приклади вживання

  • «Сьогодні в Зорянки день народження, що ти їй подаруєш?»
  • «З днем народження, коханий, ти – мій всесвіт».
  • «А коли в тебе день народження, восени?»
AnsWiki
Додати коментар