Дитину вжалила медуза. Що робити, як зменшити біль?

Відпочиваємо на морі, трирічну доньку вжалила медуза, біль дуже сильний. Що робити? Як допомогти дитині?

Сезон відпочинку на морі в розпалі. На жаль, не завжди він супроводжується лише позитивними емоціями. Це стосується випадків, коли на морі нас жалять медузи, а особливо, коли мова йде про наших дітей.

Медуза може вжалити на будь якому морі. Для українських відпочивальників найбільш відомі медузи на Чорному, Азовському та Середземному морях. Звісно, опіки від жала цих медуз не смертельні, проте й ігнорувати їх не можна. Більш небезпечними вважаються медузи, що мешкають в Середземному морі. Опіки цих медуз частіше викликають алергічні реакції.Дитину вжалила медуза. Що робити, як зменшити біль?

Якщо вашу дитину вжалила медуза, потрібно вжити ряд важливих заходів, аби допомогти подолати біль і не допустити серйозної алергічної реакції.

Перша допомога дитині, яку вжалила медуза

  1. Якщо дитину вжалила медуза її потрібно терміново вивести з води на сушу, аби не повторився напад.
  2. Ретельно промити опік морською або ж просто солоною водою. Ні в якому разі не промивайте опік прісною водою, це лише посилить біль і страждання дитини. Часто батьки припускаються такої помилки, думаючи, що прісна вода навпаки змиє краще отруту. Так ось запам’ятайте, що це не так! Прісна вода навпаки активізує стрекательні клітини, що і виробляють отруту. Промивати уражену ділянку потрібно доти, доки біль не почне вщухати. 
  3. Щоб нейтралізувати отруту медузи можна використати примочки з лимонного соку. Просто вичавіть сік з лимона на уражене місце. Ні в якому разі не потрібно втирати його в опік! Для цієї ж мети також можна використати розчин води з харчовою содою. Можна використати 5% яблучний оцет. Є ще й народний метод — просто помочитися на місце опіку. Дитину вжалила медуза. Що робити, як зменшити біль? 
  4. Щоб зменшити біль та печіння можна використовувати мазі та гелі. Найкращим варіантом вважається — спеціальний гель з гідрокортизоном, який можна придбати в аптеці. Цей гель допоможе зняти набряк. Печіння та свербіж допоможуть прибрати всім відомі «Псило-бальзам», «Феністил-гель». 
  5. Давайте дитині побільше пити. Бажано пити просто чисту воду, а не якісь солодкі напої.
  6. Якщо ви бачите, що набряк збільшується, а біль зовсім не вщухає, варто дати дитині антигістамінний препарат, наприклад лоратадин.
  7. Якщо дитина не може терпіти біль, допускається дати «Нурофен».

Увага! Якщо після всіх вжитих заходів біль не вщухає, дитині погано, місце опіку дуже набрякає — терміново зверніться до лікаря. Уважно слідкуйте за диханням дитини та серцевим ритмом. Якщо помітите хоча б мінімальні відхилення від норми також варто звернутися до лікаря.

Чого робити категорично не можна

  • Ні в якому разі не чухайте і не розтирайте місце опіку. Навіть, якщо дитина молитиме почухати укус — забороняйте, адже це сприятиме розповсюдженню отрути.
  • Не мажте уражене місце оліями чи кремами.
  • Зеленка, перекис водню та йод також знаходяться під забороною, як і різні спиртові розчини та настоянки.
  • Не можна залишати дитину на спеці, під відкритими сонячними променями. Сховайтеся в тінь або ж краще йдіть в будівлю.

Висновки

Від опіків медуз щорічно страждають тисячі людей, тому треба знати, як при необхідності надати першу допомогу. Особливо, якщо ви відпочиваєте з дітками. Опік від контакту з медузою для дитини до 3-х років може викликати набряки та судоми і навіть привести до летального результату. Якщо ви помітили, що надана вся необхідна перша допомога, а дитині не легшає — терміново їдьте в лікарню.

AnsWiki
Додати коментар