Чи потрібно виділяти комами «в тому числі»?

Мене цікавить, чи потрібно виділяти комами словосполучення «в тому числі»? Адже воно звучить як уточнення до чогось, тому кома «напрошується».

За правилами української мови конструкцію «(у) в тому числі» не виділяють комою. Але, якщо «в тому числі» вводить відокремлений уточнювальний член речення, то всю конструкцію виділяють комами.Чи потрібно виділяти комами «в тому числі»?

Наприклад

  • Культура — багатовимірна, в тому числі це етикет, мова й ментальність.

  • За час роботи центру за допомогою звернулося 400 осіб, у тому числі 232 жінки.

  • Від пожежі постраждало багато природних об’єктів, у тому числі й ліси.

Увага! Не плутайте конструкцію «у тому числі» з омонімічними словосполучення: «В тому числі немає унікальності, тож математики не дали йому особливої назви». Така омонімія трапляється рідко, бо вислів «у тому числі» останнім часом рідше використовується в мовленні.

Мовознавці наполягають, що конструкція «у тому числі» не вписується в систему української мови. Її варто замінити синонімічними сполуками або скоротити, щоб уникнути нагромадження слів у реченні.

Слово «число» в конструкції реалізує не основне значення: у словнику «сукупність, група осіб, предметів» є лише четвертим із п’ятьох. А також не має жодного смислового навантаження. Тому для чистоти мовлення його опускають.

Порівняймо

  • Автор книги зарахований до числа тих, хто написав винятковий бестселер.

  • Автор книги зарахований до тих, хто написав винятковий бестселер.

Сенс речення не змінився після вилучення іменника «число». Вважається, що вислів «у тому числі» калькований із рос. мови. Пропонують, залежно від контексту, замінити його на українські відповідники: «зокрема, зосібна, серед них, навіть, також і (й)».

Наприклад

  • Культура — багатовимірна, зокрема це етикет, мова й ментальність.

  • За час роботи центру за допомогою звернулося 400 осіб, серед них 232 жінки.

  • Від пожежі постраждало багато природних об’єктів, також і ліси.

Тому обачно вживайте конструкцію «у тому числі», виділяйте комами відокремлений член речення, що вона вводить. Радимо замінити кальку на українські відповідники, щоб позбутися «порожніх» за значенням слів у реченні.

AnsWiki
Додати коментар