Дитину покусали комарі. Що робити? Як допомогти?

На морі доньку обкусали комарі. Місця укусів взялися велетенськими червоними плямами, що робити? Це алергія?

Літо — це довгоочікуваний період тривалих прогулянок на свіжому повітрі, усамітнення з природою, насолоди чистим повітрям поблизу водойм і лісів. Чи не всі люди прагнуть провести цей період часу в сільській місцевості, на морі, а за відсутності такої можливості, в паркових зонах міста.

На жаль, у всіх цих місцях повно голодних комарів, які готові атакувати. Вони так і чекають, аби поласувати нашою кров’ю. Але ми дорослі та сильні і можемо знешкодити комара, якщо він на нас сів, а от діти, особливо малята, беззахисні перед ними.Дитину покусали комарі. Що робити? Як допомогти?

У літній період у всіх батьків гостро стоїть питання — як уберегти дитину від укусу комарів? Є чимало публікацій, де рекламуються ультрасучасні засоби від комах і навіть пропонуються найнеймовірніші народні рецепти.

Але що ж робити, якщо вберегти дитину від комарів все ж не вдалося і ваш малюк мучиться від яскраво виражених симптомів алергічної реакції, що почалася на комариний укус?

Наслідком комариного укусу практично в 100% випадків є куліцідоз (алергічна реакція на укус комара), ступінь прояву якого має різну інтенсивність в залежності від індивідуальної реакції організму.

У момент укусу комар (самка), проколюючи шкіру, забезпечує гальмування згортання крові, впорскуючи антикоогулянтний компонент, наявність якого дозволить комасі безперешкодно насититися кров’ю. Введений комаром компонент є алергеном для організму людини, і його присутність сприяє розвитку алергічної реакції. Організм кожної людини унікальний, як і його імунний захист, тому ступінь алергічної реакції на укус комара абсолютно різний.

Симптоми куліцідозу:

  • поява шишки або пухиря в місці укусу (період виникнення варіюється від декількох хвилин до декількох діб);

  • наявність різного ступеня гіперемії в місці ураження (від блідо-рожевого до яскраво червоного забарвлення);

  • набряк навколо укусу (діаметр якого може складати від 1 до 10 см);больовий синдром і яскраво виражений свербіж в місці укусу.

При більш сильній алергічній реакції можуть спостерігатися:

  • гіпертермія та лихоманка;

  • нудота і блювота;

  • виражений головний біль;

  • симптоми інтоксикації (діарея та ін.);

  • анафілактоїдні реакції з можливим летальним результатом.

Спостерігаючи, як турбують вашу дитину перераховані вище симптоми, ви безумовно зацікавлені у виборі воістину ефективного засобу від комариних укусів.

При зазначених вище симптомах вираженої системної алергічної реакції на укус комара слід негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Для усунення місцевої алергічної реакції ефективним засобом є Феністил гель (з диметиндену малеатом в якості активного компонента).Дитину покусали комарі. Що робити? Як допомогти?

Диметинден є блокатором H1-гістамінових рецепторів. Наділений вираженою протиалергічною та протисвербіжною активністю, також володіє місцевоанестезуючими властивостями.

Зовнішнє застосування гелю сприяє м’якому охолоджуючому ефекту в місці укусу, швидкою протинабряковою та протисвербіжною дією (завдяки хорошим абсорбційним властивостям). Ефект препарату настає від кількох хвилин до 4 годин після нанесення.

Феністил гель потрібно нанести тонким шаром на місця укусів. Використовувати його можна від 2 до 4 разів на добу. Важливим моментом у використанні цього препарату є можливість застосування дітям від 1 місяця.

Феністил гель відноситься до безрецептурних лікарських засобів, однак перед його застосуванням (особливо у дітей молодшого віку) рекомендується проконсультуватися з лікарем-педіатром і виключити індивідуальну непереносимість компонентів складу.

Такою самою дією володіють й: «Псило-бальзам», крем «Рятівник», бальзам «Зірочка».

Якщо під рукою немає нічого подібного, а алергічна реакція набирає обертів, то можна скористатися старим-добрим лоратадином. Це протиалергічний препарат, який зазвичай призначають діткам лікарі.

Народні засоби

Якщо ваше чадо покусали комарі, а з аптечних засобів нічого немає, то можна скористатися народними засобами. Але при цьому важливо усвідомити, що народні засоби можуть зняти свербіж, а от від алергічної реакції вони не допоможуть!

  • сметана чи кефір — просто намастіть місця укусів, вони можуть значно полегшити стан дитини;

  • оцет. Але потрібно розвести оцет з водою, в пропорції 1:1, після чого можна намазати уражені місця;

  • сода, а точніше розчин з соди та води. Візьміть чайну ложку соди та розведіть її у склянці води. Цим розчином можна мазати укуси протягом дня;

  • цибуля. Просто розріжте цибулину та примотайте її до укусу. Цей метод дієвий, якщо на дитині один укус, якщо ж їх багато, то це не актуально. Цей метод також допоможе запобігти свербіжу та продезинфікує ранку;

  • всім знайомий подорожник теж дієвий в цій ситуації. Просто промийте та прикладіть.

Пам’ятайте, завжди краще запобігти, аніж лікувати! Тому краще мазати дитину перед виходом в зони, де масово проживають комарі, спеціальними засобами, які їх відлякують.

AnsWiki
Додати коментар