Що таке епендимома спинного мозку?

Епендимома спинного мозку — це дуже небезпечно??? Моєму другові поставили такий діагноз. Я дуже переживаю.

Епендимома — це пухлина центральної нервової системи. Вона може розвиватися з клітин епендими, які розташовані в шлуночках мозку, а також в центральному каналі спинного мозку.Що таке епендимома спинного мозку?

Епендимома є однією з небагатьох пухлин ЦНС, які поширюють метастази. Але при цьому метастази поширюються лише по шляхах відтоку спинномозкової рідини. Таким чином, це захворювання не може поширитися на інші органи, зате може вразити будь-яку ділянку спинного мозку.

Епендимома спинного мозку — не дуже поширене явище, найчастіше вона з’являється в задній черепній ямці, а спинний мозок в основному уражається метастазами в процесі розвитку пухлини. Тому, якщо у вас виявили епендимому спинного мозку, то варто зробити ще й МРТ головного мозку, аби виключити/підтвердити його ураження.

Причини появи епендимом

На жаль, поки що ніхто не зміг однозначно встановити причини розвитку цього захворювання. Зазвичай в клітинах епендимоми виявляють вірус SV40, але поки що його вплив на цей процес не доведено. Якщо ж вірити статистиці, то можна виділити такі чинники ризику, як:

  • професія, яка пов’язана з впливами радіаційного опромінення, шкідливе виробництво;

  • генетична схильність до онкологічних захворювань;

  • ураження вірусними захворюваннями;

  • тривалий негативний вплив навколишнього середовища (забруднена атмосфера і т. п.).

Класифікація епендимом

Можна виділити чотири основні типи такої пухлини це:

  1. справжня епендимома. Це найбільш поширена патологія, яка зазвичай локалізована в шлуночках головного мозку;

  2. папілярна (міксопапіллярна) епендимома, яку також часто називають епендимомою кінського хвоста, оскільки саме в цій області вона найчастіше локалізується. Вважається доброякісною;

  3. диференційовані епендимоми. Це злоякісні пухлини, відмінна риса яких — дуже швидке зростання і незрілість клітин. Саме вони можуть поширювати метастази. Також носить назву анапластична або атипова епендимома;

  4. субепендимома. Пухлина, яка зазвичай розташована всередині шлуночків, зростає повільно, відрізняється невеликими скупченнями клітин.

Симптоми розвитку захворювання

Симптоми епендимоми залежать від локалізації новоутворення. У загальному ж випадку, коли пухлина здавлює спинний мозок, симптоми досить звичайні і відповідають всім станам, при яких спостерігається компресія спинного мозку.

Так, найчастіше спостерігається біль у спині. Біль схожий на типовий біль при звичайному остеохондрозі. Тому, якщо вас мучить біль у спині, то краще одразу зробіть МРТ спинного мозку, аби виключити чи підтвердити наявність пухлини. Також спостерігається поява різних неврологічних симптомів (порушення чутливості в ногах чи в інших частинах тіла).

Може порушуватися координація рухів (невпевнена хода). Розвиваються проблеми з органами малого тазу, зокрема з сечовим міхуром і кишечником. У чоловіків можуть виникнути проблеми із потенцією. Характерною рисою є те, що симптоми поступово посилюються по мірі росту пухлини.

Епендимоми, що утворюються у відділі кінського хвоста характеризуються різкими, стійкими болями, які не піддаються медикаментозному лікуванню. Болі мають односторонній або двосторонній характер, з асиметричним руховими розладами в нижніх кінцівках. У цій області спинного мозку епендимоми ростуть відносно повільно.

За місцем розташування епендимома буває:

  • інтрамедулярна — епендимома, що вражає безпосередньо спинний мозок (грубо кажучи, проникає в нього);

  • екстрамедулярна — епендимома, що розташовується на тканинах, що оточують спинний мозок.Що таке епендимома спинного мозку?

Лікування епендимоми

Як і з більшістю пухлин, лікування зазвичай починається з хірургічного втручання. Винятком є ті випадки, коли оперативне втручання несе в собі надмірний ризик. У цій ситуації лікар змушений проводити підтримуючу терапію, операція ж проводиться тільки в крайньому випадку.

Основне завдання хірурга — видалення максимальної кількості клітин пухлини таким чином, щоб здорові клітини не постраждали. Це особливо важливо, оскільки епендимоми розміщують дуже близько до спинного мозку, операційна травма якого може стати фатальною.

Оскільки навіть з найсучаснішим обладнанням вкрай важко виділити кордон, де епендимома стикається зі здоровими клітинами, передбачається, що частина клітин пухлини не буде видалена. Для їх знищення застосовуються хіміотерапія і променева терапія. При цьому в деяких випадках хіміотерапія застосовується самостійно протягом декількох років.Що таке епендимома спинного мозку?

Прогноз

Прогноз залежить від місця розташування пухлини. Також від того, яка ця пухлина за своєю гістологією — доброякісна чи злоякісна.

AnsWiki
Додати коментар