Де повинен стояти сабвуфер?

Купив собі в кімнату акустичну систему. Де краще поставити сабвуфер. Кажуть, що краще на підлозі. А де - по центу кімнати, чи в кутку?

Сабвуфер — це складова акустичної системи. Його використовують для відтворення найнижчих частот. В народі сабвуфер ще називають — «басом» або «сабом».Де повинен стояти сабвуфер?

Зазвичай сабвуфер використовують для перегляду сучасних мега-потужних фільмів, що дуже насичені спецефектами. Тут саб відмінно справляється з передачею низьких частот, що дуже важливо для їх перегляду. Також сабвуфер незамінна річ для меломанів, особливо для прослуховування електронної музики, року та металу.

Але корисніший він безперечно для перегляду кіно. Тому люди, які дивляться вдома багато фільмів зазвичай цікавляться: куди ж поставити сабвуфер, щоб звук був ідеальним?

Куди поставити саб?

Крім правильного розміщення колонок у багатоканальних акустичних системах, не менш важливим є і оптимальне розташування сабвуфера. Його неправильне розміщення може зіпсувати враження від звучання всієї акустики. Бас просто не буде виділятися або навпаки, заглушати всі низькі частоти.

Загалом, правильне розташування сабвуфера в умовах побудови домашнього кінотеатру може виявитися чи не найважливішим завданням. Адже якщо ви можете якимось чином компенсувати занадто далеку чи занадто близьку колонку простим регулюванням гучності, то погане звучання сабвуфера посиленням або придушенням рівня потужності звуку, як правило, не виправиш.

Для визначення оптимального місця розміщення сабвуфера є два способи. Перед реалізацією обох необхідно відшукати в вашій фонотеці якусь музичну композицію з чітким і виразним басом. Круто, якщо бас буде натуральним, скажімо — від класичного акустичного контрабаса. На крайняк зійде і бас-гітара.

Два способи визначення оптимального місця для сабвуфера:

Перший спосіб. Для початку вибираємо місце, де ви точно і в більшості випадків збираєтеся перебувати при перегляді фільмів. Тепер запускаємо композицію, набираємося сил, і починаємо перетягувати сабвуфер по різних точках кімнати, де, можливо, сабвуфер міг би перебувати. Після кожної перестановки сідаємо на місце глядача і уважно слухаємо.Де повинен стояти сабвуфер?

Відшукавши таке розташування сабвуфера, коли ви чуєте чіткий і чистий бас від контрабаса, а не щось подібне на нього або ще гірше — частотну «кашу» або ж глухий «гуркіт», залишайте його на тому місці. Цілком можливо, що доведеться, крім сабвуфера, перенести й деякі меблі.

Другий варіант більш простий та ефективний і до того ж забирає менше часу. Точніше кажучи, це не варіант, а ціла методика, що називається «Subwoofer Crawl».

Вибір композиції для прослуховування залишається таким самим, як і в першому варіанті, але важливо, щоб ви вибрали такий фрагмент, де бас звучить найбільш виразно і при цьому досить довго й одноманітно.

Читайте також: «Як вибрати окуляри віртуальної реальності?»

Суть методики «Subwoofer Crawl» полягає в тому, що ви повинні використовувати місце прослуховування в якості відправної точки для пошуку оптимального місця для вашого сабвуфера. Перше, що необхідно зробити, це розташувати сабвуфер максимально близько до реальної точки прослуховування.

Якщо ситуація дозволяє, то варто підняти його на ту ж висоту, на якій розташовується ваша голова, коли ви сидите. Далі потрібно увімкнути вибраний вами трек.

Після чого ви маєте стати на коліна так, щоб ваша голова опинилася на рівні, де зазвичай розташовується динамік сабвуфера, і почати повільно переміщатися (crawl — повзати) по підлозі кімнати, уважно слухаючи, як грає сабвуфер.Де повинен стояти сабвуфер?

На вашому шляху будуть зустрічатися як зони, де бас буде занадто гучним і тиснути на вуха, так і місця, в яких він буде практично нечутним. Ваша мета — знайти таку точку в кімнаті, в якій бас найбільш зібраний і приємний для вашого вуха.

Після цього ви маєте перемістити сабвуфер в знайдену точку, потім сісти на місце прослуховування, увімкнути пісню і уважно вслухатися, що ж вийшло. Якщо результат виявився не переконливим, повторюєте весь процес заново і знаходите інше місце. Як правило, достатньо однієї-двох операцій, щоб знайти оптимальне місце для вашого сабвуфера.

Додаткові правила та рекомендації для встановлення сабвуфера:

  • Найгірше місце для розташування сабвуфера — центр кімнати;

  • Найскладніша для отримання лінійної АЧХ (амплітудно-частотна характеристика) кімната — кубічна. Намагайтеся уникати рівних або кратних розмірів приміщення (особливо, якщо у вас є можливість вплинути на них при проектуванні і будівництві);

  • Чим ближче розташований сабвуфер до стіни, тим більший буде рівень баса;

  • Найбільшу віддачу ви отримаєте, поставивши сабвуфер в кут. Саме така установка рекомендується в інструкції більшості недорогих сабвуферів, що мають високу нижню межу АЧХ і малопотужний підсилювач на борту;

  • Чим ближче ви будете наближатися до стіни, тим більшу кількість басу будуть сприймати ваші вуха. Ніколи не варто вибирати місце перегляду чи прослуховування прямо під стіною. При можливості, відсуньте диван або крісло так, щоб від стіни до вашої голови було як мінімум 50–60 см;

  • Не ставте сабвуфер симетрично щодо стін кімнати.

  • Ваш саб буде звучати краще, якщо відстані від місця установки до фронтальної, тильної і бічних стін будуть різними; Сабвуфер простіше і гармонійніше зіллється з основними колонками, якщо вони будуть розташовані в одній частині кімнати.

AnsWiki
Додати коментар