«Потрошки» чи «потрошку»?

Є якась різниця між цими словами? Яке з них варто вживати у звичайному мовлення?

Правопис прислівників залишається досить ненормованим, тому в мовців виникають труднощі. Так, не зовсім зрозуміло, яку форму краще вживати: «потрошки», «потрошку» чи «потрохи», «потроху». Вони розрізняються значенням незначною мірою, тому вживаються як синоніми.

Варто відзначити, що прислівники «потрошку», «потрошки» мають суфікс -к-, який надає їм відтінок розмовності. Тому їх вживаємо в розмовному мовленні або в художньому чи публіцистичному стилі.

Який суфікс у кінці слова краще вжити: -и- чи -у-?

Звернімося до Академічного тлумачного словника 1970–80. У статтях, що присвячені цим прислівникам, бачимо, що це в цілому рівноправні форми. Тобто мовці однаково мають право вживати й «потрошки», й «потрошку». Однак на першому місці все ж таки наводять прислівник із суфіксом -у-. В контексті відмінності у значеннях слова не мають.«Потрошки» чи «потрошку»?

Наприклад

  • Потрошку я почав розуміти що до чого. (Потрошки я почав розуміти що до чого.
  • Я буду їсти солодке потрошку, бо нещодавно мав проблеми зі шлунком. (Я буду їсти солодке потрошки, бо нещодавно мав проблеми зі шлунком).
  • Вивчати іноземну мову можна потрошку, але систематично й наполегливо. (Вивчати іноземну мову можна потрошки, але систематично й наполегливо).

У наведених реченнях аналізовані форми можна замінити на «потроху» й «потрохи». При цьому сенс висловлювання не зміниться. Але на відмінку від «потрошки», «потрошку» ці форми (згідно з Академічним тлумачним словником) не мають відтінку розмовності, тому допускаються в інших стилях. Але не радимо зловживати ними в офіційно-діловому й науковому мовленні. Ці прислівники не передають вичерпної кількості абощо, а документи, наукові статті потребують точності.

Наприклад

  • Хімічну суміш слід нагрівати потроху до початку дії каталізатора, який пришвидшує реакцію на 20%.

Краще редагувати так:

  • Хімічну суміш нагрівають поступово, підвищуючи температуру на 5°C кожні 5–7 хвилин, поки не почне діяти каталізатор. Він пришвидшує реакцію на 20%.

Отже, в розмовному мовленні форми «потрошки» й «потрошку» рівноправні, тому вживаємо їх без обмежень. Використовуємо синоніми потрохи, потроху, щоб урізноманітнити мовлення.

AnsWiki
Додати коментар