Як утворюються крижані бурульки?

Коли та як утворюються крижані бурульки? Чому це відбувається?

Взимку ми дуже часто бачимо, як з дахів будинків звисають льодові продовгуваті фігури — це бурульки. Вони можуть утворюватися не лише взимку, а й восени та навесні.Як утворюються крижані бурульки?

Для появи цих крижаних «морквинок», потрібно декілька умов:

— температура трохи нижча від нуля градусів по Цельсію; 

— сніг на поверхні даху або дощ.

Давайте розглянемо з вами процес утворення бурульок. Отож, зимового безхмарного дня сонце нагріває сніг на даху так, що на поверхні покрівлі, під снігом, температура стає близькою до нуля, а отже помаленьку сніг починає танути та стікати донизу.

На краю ринви, викочуючись з-під снігу, крапельки знову замерзають, перетворюючись на лід. Наступні крапельки замерзають вже на кризі. З часом крижана фігура видовжується завдяки новим надходженням водяних крапель і ніби росте донизу, приймаючи форму морквини. Сама ж бурулька на сонці в морозну погоду не тане, бо промені проходять крізь її прозору поверхню, наче крізь скло, зовсім не нагріваючиЯк утворюються крижані бурульки?

Під час морозної дощової погоди відбувається те саме, за винятком того, що кригою вкривається все довкола.

Бурульки — не лише краса та витонченість, це також і неабияка небезпека, адже набираючи свою критичну масу, вона може впасти з висоти ринви додолу. Завдяки своїй конусовидній формі бурулька завдасть шкоди здоров´ю людини чи тварини, на яку впаде. Тому взимку, а особливо ранньої весни потрібно бути дуже уважним проходячи попід будівлями.

AnsWiki
Додати коментар