Чому у моряків смугастий одяг?

Чому тільник матросів смугастий? Чи завжди смуги були такими?

Назва «тільник» говорить сама за себе, адже це натільний одяг. Існує декілька версій щодо появи смугастого одягу, але всі вони мають початок з Бретонії. Саме бретонські рибалки, вирушаючи в море, одягали такий тільник, щоб на відстані відрізнити своїх моряків від моряків інших національностей. По іншій версії — вважалося, що смуги на тільнику захищають від морської нечисті.

Чому у моряків смугастий одяг?

Під час Великих географічних відкриттів до голландської флотилії приєдналися і бретонські моряки. На відміну від інших європейських країн, голландці не вважали смугастий одяг диявольським, тому вони не забороняли бретонцям одягати їхній оберіг.

В XVII столітті «бретонські сорочки» мали 12 смуг, що дорівнювало числу ребер людини. Тоді існувало повір’я, що вороги сплутають моряків з скелетами і не захочуть мати з ними справу.

Цей «захист» згодом взяли на озброєння моряки інших європейських флотів. Але з деякими відмінностями. Командування французького флоту в 1852 році змусило змінити кількість смуг на 21, адже саме стільки великих перемог здобув Наполеон. Хоча тут можна і посперечатися, бо 21 — це також число, яке приносило удачу у відомій картковій грі, яку полюбляли всі моряки.

Є ще одна, більш проста (і більш вірогідна) версія походження смугастого одягу — моряка у тільнику було гарно видно серед вітрил, коли він займався ними на реях. Тільник, короткий бушлат, синя фланелева куртка і розклешені чорні брюки складали «голландський костюм», що був у моді моряків Європи аж до ХІХ століття.

AnsWiki
Додати коментар